Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Izklaide

SVĒTKU MODE: Kokteiļkleita vai vakarkleita?

© publicitātes foto

Šobrīd vairāk nekā iepriekš cilvēki saņem ielūgumus – decembra mēneša otrā puse ir laiks, kad aicinājumi uz Ziemassvētku ballēm vai Jaungada svinībām laimīgajiem birst kā pērles. Ja uzaicinājums ir formāls, saņemtajā ielūgumā lasāma abreviatūra, kas šifra nezinātāju var samulsināt. Lai izvairītos no pārpratumiem, Neatkarīgā apkopojusi piecus no ierastākajiem un šobrīd aktuālākajiem dreskoda jeb ģērbšanās stila norādījumiem.

Gatavojoties saviesīgam pasākumam, uz kuru ielūgumā pieteiks konkrēts ģērbšanās stils (ielūguma apakšējā stūrī pa kreisi), nedrīkst atkāpties no etiķetē norādītajām normām. Lai palīdzētu novērst kļūdas un iepazīstinātu ar ģērbšanās stilu gammu, ieteikumos dalās kluba Stilago.lv pārstāve Latvijā Katrīna Dorošenoka.

White Tie/Ultra-formal jeb balta kaklasaite ir visformālākais no ģērbšanās stiliem, un to pieņemts ievērot, dodoties uz vakara pieņemšanu pie prezidenta, apbalvojumu piešķiršanas pasākumu, balli vai cita veida ceremoniāli oficiāliem pasākumiem.

Sievietei: elegants garš vakartērps no dārga samta, zīda, satīna vai tafta auduma, kas papildināts ar gaumīgiem pērlīšu vai fliteru izšuvumiem; cimdi, augstpapēžu kurpes un maza vakarsomiņa. Nedrīkst ierasties izlaistiem matiem vai kailām rokām, kā arī rotāties ar bižutēriju. Matiem jābūt saņemtiem frizūrā, kas atsedz kaklu.

Vīrietim: melna fraka ar baltu tauriņu vai kaklasaiti, krekls ar stērķelētu apkaklīti, lakādas kurpes un veste baltā krāsā. Pilnīgākam koptēlam ieteicams uzvilkt arī tādas pašas krāsas cimdus. Frakas vietā var vilkt nacionālo tērpu vai tumšu uzvalku, taču nekādā gadījumā ne smokingu.

Black Tie/Formal jeb melna kaklasaite ir vispopulārākais dreskods, kas bieži izvēlēts Ziemassvētku ballēm, kāzām vai teātra pirmizrādēm.

Sievietei: kokteiļkleita, kas garumā nav īsāka par celi, gara vakarkleita vai grezns kostīms (nav ieteicami raksti vai apdrukas). No audumiem jāizvēlas zīds, šifons vai satīns. Labas kvalitātes bižutērija ir atļauta, bet plecus nevajadzētu nosegt ar kažokādu. Dārgas rotaslietas drīkst likt, ja pasākums paredzēts pēc plkst. 17.00 (tas attiecināms uz visām viesībām vai saviesīgu pulcēšanos).

Vīrietim: smokings, melnas bikses, tādas pašas krāsas lakādas kurpes un melnas zīda zeķes. Kreklam - klasiskam vai ar apkakli un atlocītiem stūriem, tāpat ieteicams izvēlēties melnu tauriņu.

Coctail Attire jeb kokteiļvakars ir saviesīgs vakara pasākums, kas paredz došanos uz svinīgām vakariņām restorānā vai plašām svinībām ģimenes lokā. Šajā gadījumā kokteiļvakars tiek traktēts kā nepārspīlēti svinīgs pasākums ar uzkodām un dzērieniem, kas no dalībniekiem pieprasa nepārspīlētu uzmanību pret savu tēlu.

Sievietei: kokteiļkleita līdz celim jeb eleganta mini kleita klasiskā stilā jebkurā krāsā. Ir atļauts izvēlēties kleitu ar dekoltē un lencītēm.

Vīrietim: klasiska stila bikses, žakete un krekls var būt jebkurā sev tīkamā krāsā.

Semi-formal jeb vidēji formāls ir atbilstošs pasākumiem, kuri tiek rīkoti dārgos restorānos vai korporatīvos pasākumos.

Sievietei: klasiska kokteiļkleita, bet, ja pasākums notiek pēc plkst. 18.00, tad jātērpjas greznā kostīmā vai elegantā ikdienas kleitā.

Vīrietim: tumšs uzvalks (smokings nav obligāta prasība), bet, ja pasākums plānots pirms plkst.18.00, tad drīkst izvēlēties jebkuras krāsas uzvalku.

A5 jeb pēc pieciem nozīmē, ka šis ģērbšanās stils piemērots pasākumiem, kuri sākas pēc plkst. 17.00 un atbilst kokteiļvakaram. Apzīmējumu var papildināt ar citiem, piemēram, A5 Semi-formal.

Sievietei: grezna blūze un svārki vai bikses; kokteiļkleita.

Vīrietim: uzvalks var nebūt lietišķs, bet brīvā stila. Arī kaklasaite nav obligāta prasība.

Casual/Informal jeb brīvais stils ir neformāls ģērbšanās stils, kuru izvēlas pasākumiem, kas rīkoti brīvā dabā vai korporatīvai ballītei ofisā. Ierasties uz šo pasākumu ieteicams klasiska stila apģērbā, izvairoties no pārāk vienkārša vai sportiska tērpa. Vienīgais ģērbšanās stils, kas pieļauj džinsus (nekādā gadījumā saplēstus!), tomēr, lai tēlu padarītu elegantāku, ieteicams izvēlēties svinīgu topu vai žaketi. Jāatceras, ka vienmēr vajag pievērst uzmanību pasākuma raksturam un izvēlēties tieši tam atbilstošu tērpu.

***

Der zināt:

Saīsinājumi ielūgumā:

• S.t. (sine tempore – latīņu val.) – precīzi; tieši laikā, bez nokavēšanās;

• C.t. (cum tempore – latīņu val.) – drīkst kavēt, bet ne vairāk kā 15 minūtes;

• R.S.V.P. (réponse s’il vous plait – franču val.) – lūgums atbildēt.