Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Bjork - "Vulnicura”

© publicitātes foto

Islandiešu pērles Bjorkas (49) devītais studijas albums, tā priekštecis „Biophilia” tika izdots 2011. gadā. Patiesībā šim ripulim vajadzēja klajā nākt maķenīt vēlāk, taču izmanīgie „hakeri” bija tikuši tam klāt ātrāk un nopludinājuši internetā, tāpēc nācās vien Bjorkai pasteigties.

Lielu daļu no šīm dziesmām producējis jaunais venecuēliešu elektroniskās mūzikas producents Alehandro Gersi jeb Arca, savukārt to miksējis Bobijs Krličs jeb The Haxan Cloak – diezgan spēcīgi cilvēki elektroniskās mūzikas lauciņā. Jāatgādina, ka 80. gadu vidū Bjorka ar grupu „Sugarcubes” kļuva par pirmo Islandes rokmūzikas vēstnesi pasaulē, bet 1992. gadā tā pajuka, un Bjorka uzsāka solokarjeru, tikai „underground” vietā priekšroku dodot avangardiski elektroniskākam skanējumam. Kas attiecas uz „Vulnicura”, tad noteikti ir jāpiemin, ka albums tapis to emociju rezultātā, kas radušās pēc attiecību pārtraukšanas ar amerikāņu mākslinieku Metjū Bārniju - ekstravagantā islandiete atzinusi, ka 2013. gadā notikusī šķiršanās bijusi pati sāpīgākā lieta, ko viņa jebkad piedzīvojusi. „Pēc gadu ilgas dziesmu sacerēšanas atradu savā klēpī albumu par salauztu sirdi,” tā pati Bjorka. Ja kāds domā, ka minētā informācija ir noderīga tikai „dzeltenās” preses cienītājiem, tad rūgti maldās – tai ir vistiešākais sakars ar „Vulnicura” muzikālo kvalitāti..

PAR. Specifiskās balss īpašniecei Bjorkai ir savs noturīgs fanu pulks, kas no viņas droši vien nenovērsīsies arī šoreiz. Elektronisko eksperimentu jomā albums ir pat ļoti interesants, tikai nevar saprast, vai tas ir Arca vai pašas Bjorkas nopelns. Laikam pirmais variants.

PRET. Bjorka jau tāpat vienmēr bijusi emociju kamols, taču viņas izstarotajām skumjām parasti piemitis arī kāds savdabīgs dzīvesprieks, taču no jaunajām kompozīcijām dveš teju vai suicidālas tieksmes. Bjorkas balss atpazīstamā intonācija šoreiz sakāpināta līdz tādai pakāpei, ka gribas ātrāk beigt viņas mokas, bet to var izdarīt, velkot šo ripuli no CD atskaņotāja ārā un nekad to tur vairs neatgriežot. „Bjorka ir pilnībā ir aizmirsusi, kā ir sacerēt labas dziesmas, taču tāpēc jau viņu klausīties nav mazāk interesanti,” šāda atziņa lasāma interneta portālā NewsMus.com. Interesanti varbūt arī ir, bet vēlmes to darīt gan nē.

Sandris Vanzovičs

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.