Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Tiešraidē iespējams vērot jau trīs putnu ģimenes

© Dabasdati, ekrānuzņemums

Latvijas Dabas fonds (LDF) šopavasar izvietojis interneta tiešsaistes kameras pie vēl divu putnu sugu - zivjērgļa un vistu vanaga ligzdām, aģentūru LETA informēja LDF.

 http://dabasdati.lv/lv/kameras2015

Zivjērgļa ligzda atrodas Vidzemē, šīs sugas putnu ligzdošanas teritorijā, kas ir zināma jau kopš 2011.gada. Toreiz netālu esošā izcirtumā tika novēroti divi pieaugušie putni un tika atrasts arī iespējamais ligzdas koks - nokaltusi egle, zem kuras bija redzamas nokritušas ligzdas atliekas. Savukārt 2013.gadā reģistrēta sekmīga ligzdošana - mākslīgi uzbūvētajā ligzdā izperēti un izaudzināti trīs mazuļi.

Ornitologi konstatējuši, ka ērgļu tēviņš ir izšķīlies 2008.gadā kādā ligzdā, kas atrodas 97 kilometru attālumā no tā pašreizējās mājvietas. Savukārt mātīte nav gredzenota, tāpēc viņas izcelsmi nav iespējams noskaidrot. Aprīļa vidū zivjērgļu pāris atjaunoja ligzdu, bet šodien iedēta pirmā ola. Perēšana notiks aptuveni 37-41 dienu, lidotspēju jaunie putni iegūst nepilnu divu mēnešu vecumā, bet pilnībā patstāvīgi tie kļūst vēl vienu līdz divus mēnešus vēlāk.

Vistu vanaga ligzda atrasta 2013.gadā, un tā atrodas Rīgas teritorijā. Šajā ligzdā jau 2013.gadā izauguši trīs jaunie putni, bet pagājušajā gadā - četri. Kamera pie šīs ligzdas uzstādīta jau marta vidū, bet tehnisku iemeslu dēļ tā nestrādāja. Tieši šajā laikā arī iedētas olas, tāpēc tagad ir iespējams sekot līdzi perēšanai. Ornitologi lēš, ka cāļiem vajadzētu izšķilties maija vidū, jo olas tiek perētas 35-38 dienas. Jaunie putni lidotspēju sasniedz aptuveni 40 dienu vecumā.

Latvijā vistu vanagu skaits pēdējo 20 gadu laikā ir ievērojami samazinājies, tomēr vanagi labi jūtas pilsētās, kur tiem ir viegli pieejama barība - baloži, vārnas un meža pīles. Pēc ornitologu Aigara Kalvāna un Arņa Zacmaņa vērtējuma Rīgā pilsētas teritorijā ligzdo 50 pāri, un vēl 20 pāri par ligzdošanas vietu ir izvēlējušies pilsētas pierobežu.

Vistu vanagu ligzdošanu ar tiešsaistes kameru Latvijā var vērot pirmo reizi. Savukārt notikumiem zivjērgļu ģimenē var sekot līdzi jau kopš 2012.gada.

Jau ziņots, ka šā gada sākumā tiešsaistes kameras uzstādītas pie jūras ērgļu ligzdas Durbes pusē. Tur pagājušajā nedēļā izšķīlās cālis, lai gan vārna olu bija pabojājusi. Savu jauno paaudzi perē arī melnie stārķi Zemgalē - viņu ligzdā ir četras olas.