Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

Šodien lido zivis. Kuldīgā

© Publicitātes foto, Kuldīga.lv

Šodien visi ceļi ved uz Kuldīgu, kur ar vērienīgu palu šovu “Lido zivis Kuldīgā” atklāj jauno vasaras tūrisma sezonu, ziņo Kuldīga.lv.

Kuldīdznieki zina – pavasaris iestājas tad, kad virs Ventas rumbas, mugurām zaigojot, sāk lidot zivis. Gadu simtiem vimbas pavasaros dodas augšup pa Ventu, savā nārsta ceļā sastopot mutuļojošo Ventas rumbu – Eiropas platāko (249 m) ūdenskritumu. Pirms 300 gadiem hercoga Jēkaba laikā kuldīdznieki izdomāja unikālu zivju ķeršanas metodi – uz rumbas novietojot zivju ķeramos grozus. To dēļ Kuldīgu sāka dēvēt par pilsētu, kur zivis ķer gaisā. 

Šodienas daudzveidīgajā pasākuma programmā kaut ko sev interesējošu atradīs ikviens.

Visagrāk – jau no pussešiem rītā – uz cīņu par dižo lomu – „Planējošo vimbu” – pulcējās makšķernieki.  Kam makšķerēšana neiet pie sirds vai makšķere aizmirsusies mājās, no plkst. 11:00 var doties uz pasākumiem Pilsētas dārzā, skvērā pie “Kūravas” un citviet pilsētā.

Kam patīk stāstīt un klausīties stāstus, jādodas uz 9. Kurzemes stāstnieku festivālu “Ziv zup” pie Kurzemes kultūras mantojuma centra “Kūrava”. Stāstnieces arī vārīs gardu zivju zupu un cienās ar to apmaiņā pret kādu interesantu stāstu.

Ar zivju gardumiem varēs mieloties arī Pilsētas dārzā, kur ar zivju zupu, līdz grāpim dibens pliks, cienās labākās zupas meistares no Kuldīgas novada muzeja. Skrundas Profesionālā vidusskola piedāvās iemācīties pagatavot suši un ļaus šo gardo ēdienu arī nodegustēt, bet līdzņemšanai kādu zivi varēs iegādāties zivju tirdziņā. Mielošanos un tirgošanos ar zivīm jautrāku darīs dažādu orķestru un kapelu uzstāšanās, bet acis priecēs tautas tēlotājas mākslas studijas “Kuldīgas palete” izstāde – darbnīca “Zivju dēlis”.

Tiem, kuri tīko uzzināt ko vairāk par vidi mums apkārt, jādodas uz vides izziņas piestātnēm, kur pie Ventas ciemos būs atbraukusi Gauja, varēs izpētīt pasaules dīvainās ūdensradības un iepazīt vimbas vizītkarti.

Savukārt tūristu vilinātāji stāstīs, rādīs un piedāvās, ko skaistu šogad skatīt, darīt, mēģināt. Tūristu un ceļotāju lenktuvē gaida spēles un atrakcijas “Ainiņas briežu dārzā”, būs iespēja izcept sklandraušus, izšaut ar loku, nogaršot izslavēto Padures muižas klēts koču ar cūkas šķiņķi, sajust senatnes elpu Vikingu teltī, apskatīt un aptaustīt pašbūvētu amfībiju, nogaršot Kuldīgas pusē tapušo Smilškalnu vīnu un novērtēt Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma audzēkņu prasmes.

Vēl palu šovā kopā ar Kuldīgas skautiem varēs pārbaudīt savu drosmi, veiklību un atjautību, iemēģināt ūdensbumbas, “Blue Shock Bike” elektrovelosipēdus, uzspēlēt disku golfu, paviesoties Dusmīgo putnu gravā un praktizēties lidojošo pūķu darināšanā un lidināšanā.

Dienas izskaņā plkst. 16:00 Sv.  Katrīnas baznīcā koncertā “Orlando teiksmainā dzīve” uzstāsies izcilais kontrtenors Sergejs Jēgers, bet restorānā “Metropole” atpūtas vakarā muzicēs Ieva Akurātere un Aivars Hermanis. Bet, kad satumsīs, plkst. 22:30 uz brīvdabas kino sezonas atklāšanu aicina “Goldingen Knight Cinema”, izrādot animācijas filmu “Lote no izgudrotāju ciema”