Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Jānis Stībelis - "2 pasaules"

© publicitātes foto

Lai gan Jāņa Stībeļa astotais (vai devītais, ja pieskaita arī dueta „Shake & Bake” rindās izdoto) studijas albums klajā nāca jau februāra beigās, tas mistiskā kārtā līdz šim bija pasprucis garām apskatnieka redzeslokam.

Nu šī vēsturiskā netaisnība ir likvidēta, turklāt tuvākajās dienās Stībeļa disks vai vismaz tā jaunais singls „Ir tik karsts”, spriežot pēc meteorologu prognozēm, aktualizēsies – varēsim pavēni sēžot dungot „ir tik karsts un nav, kur paslēpties...”. Pie jaunā albuma Jānis strādājis divus gadus. Pēc mūziķa komandas domām, jaunais ripulis „būtiski atšķiras no iepriekš izdotajiem albumiem ar to, ka ir daudz elektroniskāks, mijas ar sintīpopu un sintezatora skaņām, bet tajā pat laikā ieturot ļoti saulainu un pozitīvu noskaņu”. Turklāt „albums ir uz dejām vedinošs”, jo dziesmās ir „aizmirstās sintezatora skaņas ar domu cilvēkus izkustināt no krēsliem un dāvājot pozitīvas emocijas”. No albuma pazīstamākā dziesma ir liriskais duets kopā ar Martu Ritovu „2 pasaules”, tāpat radiostacijās izskanējušas "Zvaigžņu bērni", "Kad sapņi izbeigsies" un "Klusumā". Rudenī albumu plānots ierakstīt angliski un nodot to kaimiņvalstu klausītāju vērtējumam. Nez, kā tiks pārtulkota dziesma „1986. gads” ar visai specifisko tekstu un Ēvalda Valtera runas fragmentu? Jāpiebilst, ka šo albumu ierakstīt Jānim palīdzējuši teicami sava aroda meistari – ģitāristi Kaspars Zemītis, Mārcis Auziņš, Uģis Tirzītis, basists Oskars Sproģis, bundzinieks Miķelis Vite un citi.

PAR. Elegants, patīkams, viegli klausāms un gaišs albums. Dīvainā kārtā labākās šķiet tieši radiostacijās neaizlaistās dziesmas, piemēram, „Melnās acis” vai elektronizētā „Laid pa vējam”. Sintīpopa piešprice Jāņa Stībeļa mūzikai nākusi labumā.

PRET. Jāņa Stībeļa ar „soul” elementiem bagātinātā popmūzika „pieleks” ne katram – dziedātājs nav centies nolaist latiņu līdz „Glāzes piena” līmenim tikai tāpēc vien, lai viņa mūzika būtu pieejama iespējami plašākam klausītāju lokam. Piemēram, „Lai tā upe tek” – fascinējoša un stilīga dziesma, bet kurš tajā „iebrauks”? Ja nu vienīgi Arnis Mednis, viņa „ODIS” savulaik spēlēja līdzīgi... Un vēl - Stībelim piemīt daudzu mūsu dziedātāju niķis teju līdz bezgalībai atkārtot piedziedājuma tekstu, tas gan brīžiem pamatīgi sakrīt uz nerviem.