Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Kā Latvijas slavenības pavadīs savus atvaļinājumus?

© f64

Vasara ir atvaļinājumu laiks. Arī tiem cilvēkiem, kuri mūs ikdienā izklaidē vai strādā atbildīgos amatos. Vajag taču atjaunot un uzkrāt spēkus turpmākajam darbam. »Vakara Ziņas« aptaujāja Latvijā populārus cilvēkus, kuri atklāja, ka paliks sava mīļajā zemītē – Latvijā, lai sagatavotos jaunajam darba cēlienam.

Ķesteris gulēs pie jūras un veltīs laiku bērniem

Dailes teātra aktieris Ģirts Ķesteris. tāpat kā citus gadus. arī šovasar spēlē brīvdabas izrādēs. «Ievērojot vislatviskākās tradīcijas, spēlēsim «Skroderdienas Silmačos» – piecas izrādes piecos spēles laukumos. Es atveidoju Dūdaru. Kad tad vēl, ja ne tagad? Jāņus un Līgo sagaidīšu Burtniekos pie sava drauga lielsaimnieka – apsargāsim teritoriju un padziedāsim Imantu Kalniņu,» stāsta aktieris.

«Vasarā mani gaida arī izrāde «Kukulis». Starplaikos starp izbraukumiem un skatuvju iekarošanu droši vien būšu kopā ar vienu vai otru bērnu. Ar kuru, nav man tādu striktu plānu. Kādu laiku veltīšu arī sev – pie jūras, ar grāmatām – jaunu apvāršņu iekarošana tādā tīri teorētiskā ziņā. Tad jau – kling, klang! – 1. augusts klāt, tad gan ir jābizo, jo sākas jauna sezona. Es neesmu no tiem cilvēkiem, kas kaut ko prognozē attiecībā uz nākamo sezonu. Tas ir tāpat kā Jaungadā – es nenodarbojos ar to, ka sāku jaunu dzīvi. Tas tāds mazs starpposms dzīvē. Atvaļinājumā jau ir tā – darīt ne to, ko dari parasti,» atklāj Ķesteris.

Lembergs apceļos Latviju un nakšņos teltī

Ventspils mērs Aivars Lembergs atklāj, ka ilgi vaļoties viņam nepatīk un nav arī laika. Lembergs izbrīvējis nedēļu, kuras laikā ar mīļoto sievieti Kristīni Krasovsku un viņas dēlēnu Martinu Kristoferu dosies ceļojumā pa dzimto Latviju.

«Esmu jau iepriekš saplānojis atvaļinājumu. Ceļosim pa Latviju kā vienkārši cilvēki,» stāsta Lembergs. Tiesa gan, nevis ar tūristu iecienītajām automašīnām – kemperiem, kurās var paņemt visu iedzīvi līdzi un vajadzības gadījumā pārlaist naktis. «Es nomirtu, ja man tādā mašīnā vajadzētu dzīvot. Man labāk patīk teltī,» smejas Ventspils mērs.

Atpūtas brauciena maršrutā ietilpst – Vidzemes un Latgales apskate: «Gribam arī iebraukt Igaunijā. Tādas precīzas apskates programmas mums vēl nav, drīzāk atpūtīsimies. Man tā patīk paceļot un apskatīt, kas notiek citos novados un pilsētās. Viss ir mainījies uz pozitīvo pusi, un mani tas priecē. Gadu gaitā salīdzinu tās izmaiņas un priecājos, ka arī citi pilsētu vadītāji strādā pie tā. Vai tā būtu Ludza, Rēzekne, Daugavpils vai, piemēram, Balvi, skatos, ka ļoti daudz kas ir izdarīts,» stāsta Lembergs.

Vaicājot, cik nedēļu vai mēnešu Ventspils mērs var baudīt atvaļinājumu, viņš norāda, ka politiķim ir nenormēts darba laiks: «Atvaļinājums tiek plānots uz nedēļu, jo tad atkal jābūt domē, kur jāskata un jāgatavo kādas komisijas jautājumi. Pilsēta nevar apstāties attīstībā, ja kādam ir atvaļinājums. Atzīšos, kopš 1989. gada, kā strādāju šajā amatā, nekad vairs neesmu bijis mēnesi garā atvaļinājumā. To vienkārši nevaru atļauties. Es mirtu nost no garlaicības, ja man mēnesi vajadzētu vaļoties. Nedēļa un desmit dienas tas ir maksimālais atpūtas laiks,» atklāj Lembergs.

Guntis Veits dosies copēt uz Spāniju

Dziedātājam Guntim Veitam atvaļinājums sāksies 14. augustā, kad viņš dosies uz Spāniju zvejot. «Tur pavadīšu apmēram 2,5 nedēļas un zvejošu pie Ebro upes. Grūti pateikt, cik copēs ārpus Latvijas es līdz šim esmu bijis – katru gadu braucu vismaz divreiz. Ar copēšanu nodarbojos jau desmit gadus. Lielākais loms ir 85 kilogramus smags sams, kas bija 2,15 metrus garš.

Atgriezīšos mājās no Spānijas, sakravāšu koferi un jau 2. septembrī lidošu uz ASV. Braucam no Latvijas ar viesizrādi «Precies, māsiņ!», kurā spēlē arī Raimonda Vazdika un Jānis Jarāns. Pirmizrāde Latvijā bija 17. jūnijā. Bet, kad atgriezīsimies, būs arī izrādes Latvijā. Izrāde ir par brāli, kurš grib izprecināt savu māsu. Viņš ir pasākumu vadītājs un piedalās arī kapu procesijās. Es strādāju kopā ar šo brālīti vienā komandā un esmu mūziķis.

Sagaidu no atvaļinājuma jauku atpūtu, jaunus piedzīvojumus un notikumus. Visiem, kuriem ir atvaļinājums, novēlu labi atpūsties, lai ir labs laiks, lai piepildās viss, kas ir plānots atvaļinājumā! Kas tad tur vēl palicis līdz jaunajam gadam, kad var atkal plānot nākamā atvaļinājuma nodarbes,» atzīst Guntis Veits.

Pavītols pļaus zāli un vēros, kā ērkšķogas aug

Liepājas universitātes lektoram, mūziķim Jurim Pavītolam atvaļinājums ir nosacīts, jo jāpabeidz ierakstīt Liepājas universitātes studentu dziesmas ierakstu albumā. «Esmu nodomājis katru gadu ierakstīt vienu dziesmu disku, kur studenti dzied un spēlē savas dziesmas vai kaverversijas. Šīs dziesmas gribētu studentiem par atmiņu atstāt, kā arī paradīt citiem, ko mūsu studenti dara. Darbs jāpabeidz neatkarīgi no tā, vai ir atvaļinājums vai nav. Mums ir gan vokālisti, pianisti, ģitāristi, gan saksofonisti, flautisti, tātad dažādu instrumentu spēlētāji. Šajā gadījumā šis darbs man reizē ir hobijs un atpūta.

Nekādi braucieni nav ieplānoti, kaut gan es jau nupat biju četras dienas Londonā. Londona ir tāds tautu mistrojums, ka dažbrīd neredzi, kur kāds anglis iet. Melnie, dzeltenie, baltie, ar lakatiem, bez lakatiem. Tik dažādas tautības, bet savā starpā sazinās angliski. Tādas īstas sajūtas, ka esi Londonā, gandrīz vai nebija! Vienīgi, ieraugot pazīstamās kultūras celtnes, zini, kur atrodies.

Vairāk nekādu braucienu vasaras atvaļinājuma laikā nebūs. Man patīk mūsu Latvijas vasara. Šad tad mēs ar dēlu Matīsu kopā uzspēlējam. Neteikšu, kur, jo tā jau būtu reklāma. Manos plānos to nav bieži darīt, vairāk gribas pie mājas būt. Jāpļauj zāle, jāskatās, kā koki aug – aprikozes, persiki, ērkšķogas, kaut neticu, vai tos persikus maz nogaršosim. Tad jau banāniem arī Latvijā jāaug!

Citiem novēlētu turēties vairāk pie mājas! Kur nu vēl var skaistākas vasaras būt, ja ne Latvijā! Pie mums nupat ciemojās viens kungs no Portugāles, un viņš teica: «Te ir tik skaisti, apkārt viss zaļš! Portugālē viss ir dzeltenīgs. Zaļuma pamaz.» Tāpēc, kad nāk rudens – septembris, oktobris, tad var paceļot. Neesmu makšķernieks vai mednieks. Dzīvai radībiņai ārpus pannas lieku mieru, un ir ļoti žēl, ja kāds zem mašīnas paskrien!»

Daņiļevičs kāps Norvēģijas kalnos un ķers zivis

Horeogrāfs Agris Daņiļevičs atzīst, ka atvaļinājuma viņam neesot. «Vienu nedēļu augustā parasti izbrīvēju un aizbraucu uz Norvēģiju pamakšķerēt. Tā ir tāda regulāra lieta – vaļasprieks. Norvēģijā tiek ķertas zivis, kāpts kalnos, iets sēnēs, veselīgi ēsts un drusciņ lietots arī alkohols. Bet aizvien mazāk mēs ar alkoholu aizraujamies, vairāk tiek makšķerēts.»

Virkava vēlas atpūsties kopā ar meitu un mazmeitām

Nacionālā teātra aktrise un seriāla «UgunsGrēks» varone Gunta Virkava atzīst, ka baidās iepriekš plānot atvaļinājumu, jo vienmēr viņu sagaida kaut kas negaidīts. «Es pēdējā laikā paļaujos uz Dievu, lai notiek pēc viņa prāta. Līdz ar to arī parādās visādi priekšlikumi. Pastāv iespēja, ka man vasarā būs jāmēģina, jo rudenī mēs gribam izlaist ārpus teātra darba vienu lugu, ko iestudējam kopā ar Jakovu Rafalsonu un Aīdu Ozoliņu. Rādīsim to Smiļģa Teātra muzejā. Kā tas izdosies, redzēsim!

Vēlme ir kaut kur aizbraukt jūlijā. Protams, es gribu pabūt pie jūras un lai ir saule un labs laiks. Gribu pabūt kopa ar meitu Elizabeti un mazmeitām.

Pavasarī man bija ļoti daudz negaidītu darbu, rudens arī nāk ar diezgan daudziem piedāvājumiem. Tāpēc man gribētos atvaļinājumā atpūsties,» stāsta Virkava.