Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

Lauris Subatnieks. Atraktīvs pat pansionātā

Lauris Subatnieks pansionāta tēlojumā izskatās patiešām efektīgi © F64

Pašlaik pilnā sparā rit Dailes teātra aktieru ansambļa ILGA desmit gadu jubilejas tūre, kurā atraktīvā trijotne Gundars Silakaktiņš, Aldis Siliņš un Lauris Subatnieks piedāvā humoristisku uzvedumu 17 pansionāta mirkļi. Tautai patīk.

Kārtējie dziedošie

Dailes teātris vienmēr bijis slavens ar saviem dziedošajiem aktieriem –Mūžīgais unisons, Mīlas metronoms, Harijs Spanovskis un Jānis Paukštello, un nu jau desmit gadus arī Dailes teātra «vokāli dramatiski instrumentālais» ansamblis ILGA, kurā apvienojušies trīs dziedoši aktieri – liepājnieks Gundars Silakaktiņš, Aldis Siliņš un Lauris Subatnieks. Kopš 2005. gada ILGA dažādās Latvijas pilsētās un ciemos ir priecējusi savus skatītājus un klausītājus, izpildot humora pilnus uzvedumus un dziesmas no jaunākajām teātra izrādēm, dejojamas un līdzi dziedamas Raimonda Paula, Zigmara Liepiņa un Imanta Kalniņa sirdsdziesmas, latviešu erotisko dzeju un politiski humoristisko Valda Artava un Raimonda Paula uzvedumu Rīgā dzīvot nav ne vainas!. Jau notikuši vairāki koncertuzvedumi, turklāt ar panākumiem, bet tuvākais būs 29. augustā Liepājā, Pūt, vējiņi! koncertestrādē. Uzveduma darbība risinās izdomātā veco ļaužu pansionātā Ilga, kurā valda intrigas, pārpratumi un joki. Izrādes režisors un aktieru ansambļa dalībnieks Gundars Silakaktiņš atminējās, ka ILGA dzimusi 2005. gada 8. martā kā kvartets – sastāvā bijis arī Intars Rešetins. Ansambļa nosaukums veidots no aktieru vārdu pirmajiem burtiem – Intars, Lauris, Gundars un Aldis. «Pēc trīs gadiem Intars uzsāka solokarjeru. Nu, un kur viņš tagad ir, ar savu solokarjeru?! Viņš ir... Sirdī!» jokoja pārējie.

Kā reklāmas tēls

No desmitgadi svinošā dziedošo aktieru ansambļa ILGA dalībniekiem lielākā uzmanība koncertos droši vien tiek pievērsta Laurim Subatniekam – gan seriālā Viņas melo labāk iepazīts, gan stilīgā reklāmā redzēts. «Jā, tagad jau mani uz ielas vairāk atpazīst kā Lattelecom šefu (smejas). Šīs sanākušas ļoti veiksmīgas reklāmas, par ko esmu ļoti priecīgs. Nezināju, kādas tās būs, bet, ja piedāvā, es, protams, piedalos. Un, re, kā sanāca! Bet tur tiešām bija ļoti laba komanda – režisori Jānis Nords un Aiks Karapetjans, arī pārējie, tostarp mani asistenti, Dailes teātra jaunais aktieris Kaspars Zāle un Liene, kura ikdienā strādā par interjera dizaineri. Liene nav aktrise, taču ir atraktīva un ļoti labi strādā. Viņu piemeklēja reklāmas aģentūra,» tā aktieris. Ar sastrādāšanos nav bijis problēmu – labu sadarbību nodrošinājis režisors, taču arī paši lomās iesaistītie esot strādājuši pēc pilnas programmas. Piemēram, Roberto – īsts dienvidnieks, kuram nav bijis problēmu iejusties tēlā. «Ir labi režisori, kas prot precīzi dot uzdevumu arī tādiem cilvēkiem, kuri nav aktieri, bet kuri ļoti ātri visu saprot un spēj precīzi visu izdarīt, kā, piemēram, filmējot reklāmas kopā ar Positivus Festival rīkotāju Ģirtu Majoru, [dziedātāju] Roberto vai [maratonu organizētāju] Aigaru Nordu,» atminas aktieris, lai gan atmiņas nemaz nav no tām pozitīvākajām. «Positivus gadījumā jau piecos no rīta vajadzēja būt Garkalnes mežā, bija nenormāli auksti, bet gāza virsū ūdeni no ceļamkrāniem, lietussargs tur neko nelīdzēja. Filmēšana ilga vairāk nekā desmit stundas, pēc tam saslimu. Nākamajā dienā filmējām reklāmu ar Aigaru Nordu, man smiekli vairs nenāca. Es biju pārsalis, apslimis un vienkārši darīju savu darbu, gandrīz automātiski.» Lielākās problēmas bijušas ar sunīti Parisu, kura reklāmā pieteikta kā miljonais interneta lietotājs. «Zini, kā ar dzīvniekiem, kuriem savi untumi – nez cik stundu filmējām! Sune negribēja kāpt uz planšetdatora, viņai birdināja uz tā kaut kādu ēdienu utt., turklāt tur piedalījās pat divi suņi: kad viens piekusa, aicināja otru, viens bija atsaucīgāks, bet kaut kas vienalga līdz galam nesanāca. Man šķiet, ka tikai šo suni vien filmēja kādas četras stundas!»

Priecē klausītājus

Desmitgadi atzīmējot, kopai ILGA bijuši jau vairāki koncerti. Tajos aktieru trijotnei piepalīdz tā sauktās Jestrās večiņas jeb Antonija no Liepājas (taustiņi), Līvija no Pāvilostas (basģitāra), Ženija no Vaiņodes (ģitāra) un Silvija no Grobiņas (bungas). Kad koncerttūre iesākās, tad gan šīs večiņas tika pieteiktas kā alūksnietes, bet nu labi... «Mēs nepretendējam uz augsto mākslu. Mēs šos koncertus rīkojam, lai pašiem būtu jautri. Mums ir tādas cerības, ja pašiem ir jautri, tad gan jau būs vēl kāds, kam arī būs jautri, kam priekšnesums patiks. Protams, vienmēr atradīsies arī kāds, kam nepatiks, tā tas notiek, tur neko nevar darīt,» teic Lauris. Programma ir visai riskanta – cilvēki gados to varētu arī nesaprast, tomēr, kā izskatās, saprot gan. «Cilvēku atnāk diezgan daudz. Smejas un aplaudē, arī repertuārs, manuprāt, mums izvēlēts diezgan labs – pazīstamas dziesmas, kuras visiem patīk. Šī vasara ir pārpildīta ar dažādiem piedāvājumiem, bet, neskatoties uz to, apmeklētība ir laba, programma ir aizgājusi labi. Taču – es pirms tam arī pat nedomāju, ka varētu nebūt skaisti un kaut kas varētu neizdoties. Ja arī [programma] neietu, tad, es domāju, jebkurā gadījumā kaut kā jau mēs tos koncertus izvilktu – pa desmit gadiem taču šajā jautājumā kaut kāda pieredze tomēr ir radusies.»

No skatuvniekiem

Interesanti, ka Lauris Subatnieks uz skatuves nokļuvis no skatuvniekiem, tas ir, skatuves strādniekiem – viņš kādreiz stutējis kopā dekorācijas, bet uz aktieriem doties iedrošinājies 1998. gadā. Viņa kursabiedru sarakstā ir tādi pazīstami cilvēki kā Lauris Dzelzītis, Gints Grāvelis, Intars Rešetins, Gundars Silakaktiņš, Ieva Pļavniece, Aldis Siliņš un citi. «Es, protams, atceros savu darbību šajā arodā, bet tagad gan tam vairs nepievēršu uzmanību. Katram jādara savs darbs, es nemēģinu iejaukties vai kādu pamācīt. Jā, kādreiz es aizdomājos, ka varbūt būtu varējis labāk darīt kaut ko citu, pamācīties kaut kur citur, bet šādas domas ik pa laikam jau droši vien uznāk visiem. Taču nožēlot nav īpaša iemesla, nav sanākusi slikta karjera,» tā Lauris Subatnieks. Šobrīd viņam bijis daudz dažādu lomu, piemēram, skarbā vīra atveidojums filmā Mona. Plašākai auditorijai gan viņš laikam vairāk atpazīstams no darbības seriālā Viņas melo labāk, kur gan Laurim alias advokātam Kārlim nav ilgas dienas gaidāmas – aizsaulē aizgājis Kārļa prototips no Lietuvas līdzinieka Moterys meluaoja geriau (fiziskā veidā, pašnāvība)... Par jauno teātra sezonu Lauris Subatnieks nesūdzas – esot tieši tik daudz darba, cik vēlētos. «Pirmais darbs man ir pie Lauras GrozasĶiberes Frankenšteinā – tas būs septembra otrajā pusē, man tur ir neliela lomiņa. Atveidoju cilvēku, kurš it kā ir labs, taču pret Frankenšteina izveidoto būtni attiecas ļoti slikti. Bet vispār man nākamā sezona iezīmējas teicama. Man pēc tam ir vēl viens darbs – Dž. Dž. Džilindžera Žannā d’Arkā. Divas lomas, baigi labi! Protams, paliek esošās izrādes, bet mēģinājumi būs tikai šīm divām. Ja gadiem ir bijis pa piecām izrādēm, tad tomēr pamatīgi piekūst un sakrājas nogurums. Iepriekšējā man šādā ziņā bija smaga sezona, bija daudz darba, tāpēc ir labi, ka veidojas viena tāda sezona, kad varēs drusciņ atpūsties. Un šī man būs tāda sezona (smejas),» secina Lauris.

Lauris Subatnieks

  • Dailes teātra aktieris;
  • Dzimis 1978. gada 4. maijā;
  • Dzīvesbiedre Linda Saulīte, bildināta, taču nav apprecēta;
  • Audzina divus dēlus;
  • Seriālā Viņas melo labāk tēlo advokātu Kārli;
  • Aktieru ansambļa ILGA dalībnieks.