Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Varis Vētra un Ēriks Loks apbur daiļās katalonietes

© f64

No brauciena uz vienu no skaistākajiem Spānijas reģioniem Kataloniju atgriezušies aktieris un dziesminieks Varis Vētra un viņa skatuves kolēģis Ēriks Loks, kuri kopā ar Rīgas horeogrāfijas vidusskolas audzēkņiem, opernama baleta māksliniekiem un Garkalnes novada deju kolektīvu «Baltābele» paviesojās pirmajā kultūras festivālā «Latvija – Katalonija 2015».

Kultūras programma triju dienu garumā

«Festivāls norisinājās pirmo gadu, un tas iecerēts kā ikgadējs pasākums pilsētā, kas atrodas netālu no Barselonas. Pasākuma idejas autore ir Barselonā dzīvojošā Dana Tagle, kura vada savu baleta studiju. Koncerti sākās pievakarē, jo pa dienu saule sasildīja gaisu līdz pat 39 °C. Skanēja Mārtiņa Brauna komponētā dziesma ar Raiņa dzeju «Saule, pērkons... Daugava», kas nu arī kataloniešiem ir kļuvusi par svarīgu dziesmu – viņu neoficiālo himnu. Mums Latvijā ir brīnišķīga horeogrāfijas vidusskola, un to varēja izbaudīt visos trīs festivāla koncertos. Nezinu vēl jauno balerīnu vārdus, lai nosauktu katru jauno zvaigzni, bet trešā kursa audzēknis Kārlis Cīrulis bija varens! Māris Spriņģis, Kristaps Jaunžeikars un Andžejs Signarskis – jau Latvijas Nacionālās operas baletdejotāji – ļāva baudīt īstu mākslu.

Pēdējā koncertā piedalījās arī Katalonijas horeogrāfijas skolas dejotāji. Bija redzams, ka skolas ir atšķirīgas. Un tieši tas radīja festivāla izjūtu, ka varēja izbaudīt dažādu kultūru klātbūtni vienā koncertā. Koncertos piedalījās vietējie mūziķi – vijoļu trio, klasiskie ģitāristi, Danas Tagles studijas un vietējie fandango dejotāji. Jauku pārsteigumu sagādāja Hosē Granada, kurš pēc pirmā koncerta pats pieteicās nospēlēt vienu skaņdarbu ar klasisko ģitāru. Vietējie bija ļoti pārsteigti, jo izrādās, ka apmēram 75 gadus vecais vīrs ir viens no lielākajiem zemes īpašniekiem Katalonijas pilsētiņā Loreta de Mara.

Mans kolēģis Ēriks Loks nodziedāja tikai vienu dziesmu, bet viņš bija visu koncertu zvaigzne, jo, salīdzinot ar mums pārējiem, ļoti labi prot spāņu un angļu valodu, un viņam vienmēr blakus bija kāda no skaistajām katalonietēm! Viņš bija labs! Īsts brīnums bija deju kolektīvs «Baltābele». Viņi patika visiem! Šis pašmāju deju kolektīvs noteikti savā vecuma grupā ir vieni no labākajiem dejotājiem Eiropā un pasaulē,» par brauciena iespaidiem uz Kataloniju stāsta Varis Vētra.

Vētra ar mīļoto uzkavējas Barselonā

Festivāla laikā latvieši devušies ekskursijās uz Žironu, uz Salvadora Dalī māju muzeju Figeresā un uz Barselonu. Pēc festivāla noslēguma, kad latvieši jau bija devušies mājup, Varis Vētra vēl dažas dienas kopā ar draudzeni Sanitu uzkavējās Barselonā. «Bija vēl daudz neredzēta. Katalonijas Nacionālajā mākslas muzejā ir ļoti liela 20. gadsimta pirmās puses modernisma kolekcija – Katalonijā un Spānijā sākās pilsoņu karš un diktatūra. Tā ir ļoti dzīva māksla. Bijām arī Pikaso muzejā, Gueljas parkā un Mūzikas pilī, kur Annas Netrebko slimības dēļ bija atcelts koncerts, kurā vajadzēja piedalīties arī latviešu operas solistam Aleksandram Antoņenko. Mēs baudījām tādu kulturālu atvaļinājumu. Var jau būt, ka pēc gada atkal dosimies uz Spāniju, kur tieši šajā laikā notiks nu jau otrā Latvijas–Katalonijas kultūras nedēļa. Cerams, ka festivāls kļūs arvien skanīgāks un kuplāks,» nosaka Vētra.