Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

MŪZIKA: Zigfrīda un Bet Bet ilgā kopdzīve

«Kungi, mans gadsimts ir miris!» vai «Mana mīļā meitene» – vai tas būtu Zodiaks vai Bet Bet – šos vārdus var iedomāties tikai no Zigfrīda Muktupāvela lūpām dziedātus © no personīgā arhīva, Andris LIĢERIS

Tūliņ, tūliņ nāks klajā grupas Bet Bet jaunais albums Vasara nebeigsies nekad – tajā iekļautās dziesmas šoreiz sarakstījis Raimonds Pauls, protams, sadarbībā ar bundzinieku, tekstu autoru Guntaru Raču, kurš arī ir galvenais šīs brigādes virzītājspēks. Un tomēr – bez vokālista Zigfrīda Muktupāvela šī grupa nu nekādi nebūtu iedomājama.

Kā tvaika nolaišana

Pirmo reizi iespēja dzirdēt jaunā albuma Vasara nebeigsies nekad dziesmas grupas Bet Bet cienītājiem būs grupas bundzinieka Guntara Rača jubilejas koncertā Liepājas Olimpiskajā centrā 5. septembrī – tur piedalīsies arī liels daudzums citu pazīstamu latviešu izpildītāju. «Jau pašā pirmajā reizē, kad atskaņojām šo dziesmu [Mazs cinītis], klausītāji prasīja atkārtot. Tas ir labs rādītājs, un paldies par to Raimondam Paulam! Šo dziesmu var ierindot joku dziesmu kategorijā, jo arī mēs paši radāmies joka pēc un joka pēc jau 25 gadus uzstājamies,» par vienu no jaunā diska pirmajiem singliem izsakās Bet Bet mūziķi. Par to «joka pēc» viņi tiešām saka jau teju ceturtdaļgadsimtu, bet kā var «joka pēc» tik ilgi uz skatuves būt kopā tik nopietni vīri kā Zigfrīds Muktupāvels, Guntars Račs, Andris Alviķis un Uģis Tirzītis?! «Katram nopietnam vīram reizēm gribas arī nedaudz paampelēties, un šī ir tā mūsu iespēja, kad to arī darām. Mūsu kopīgā sanākšana ir nedaudz arī kā tvaika nolaišana,» skaidro Zigfrīds Muktupāvels. «Vai neesam šo 24 gadu laikā viens otram līdz kaklam?» pārvaicā Zigfrīds (pēc viņa teiktā, līdz apaļajai jubilejai tomēr vēl gadiņš jāuzgaida). «Tas jau kādas trīs reizes ir noticis, bet nu jau visi ir samierinājušies, ka nav variantu – nav vairs jēgas neko dzīvē mainīt, ja varam, tad darām, ja nevaram, tad jāmet miers,» smejas vokālists. «Bet mēs joprojām esam priecīgi ik pa laikam satikties, un, ja vēl var uzspēlēt, tad pavisam labi!»

Patiesībā Bet Bet jaunais albums neesot bijis īsti plānots – tā gandrīz vai jāsauc par Raimonda Paula iniciatīvu. «Te ir apstākļu sakritība. Man ar Paulu bija Ziemassvētku programma, pēc tam bija domāts kaut kas uz Jāņiem. Viņš uzrakstīja [dziesmas] ar domu, ka es tās dziedāšu Jāņos, taču koncepcijas mainījās utt., bet, lai tie gabali nebūtu vienai reizei, tad Maestro teica, vai negrib «tie Bet Bet» uztaisīt tos gabalus. Ja meistars kaut ko tādu saka, tad pats saproti – tur jau vairs nav variantu! Un, ja šie gabali ir uztaisīti, būtu muļķīgi tos kaut kādā veidā neiegrāmatot,» klāsta Zigfrīds. Kādas pašam par to pārdomas? «Man grūti spriest, tā kā esmu tam stāvējis pārāk tuvu – esmu aranžējis šos gabalus. Ko gan es par tiem sliktu varētu teikt?! Centos, cik labi prazdams!»

Būs jauna programma

Lai gan Zigfrīds Muktupāvels uz skatuves pēdējā laikā redzams retāk, tas nenozīmē, ka viņš no tās attālinājies. «Nopietnākais un tuvākais [projekts] ir ar manu seno cīņubiedru Jāni Lūsēnu – viņš ir sarakstījis jaunu programmu, ar kuru mēs decembrī startēsim kopā ar Anci Krauzi. Neesmu atmetis cerības par sadarbību arī ar Raimondu Paulu, tur arī kaut kas veidojas, redzēsim, kas sanāks.»

Savulaik komponists Jānis Lūsēns jau strādāja kopā ar Zigfrīdu – grupas Zodiaks laikos. Dziedātāja skatuves karjera mērojama jau vairāk nekā 30 gadu ilgumā. «Ja tā nopietni rēķina, cik ilgi jau esmu uz skatuves, tad es to skaitu no tā brīža, kad Lūsēns mani uzaicināja spēlēt pie sevis, un tas notika 1983. gadā,» savulaik sarunā ar šo rindu autoru atzina Zigfrīds. Tolaik Jānis Lūsēns uzaicināja Zigfrīdu uz ansambli, kas saucās Neptūns. Pirmais nopietnākais darbs bija rokopera Māte un neitronbumba Liepājas teātrī, bet paralēli tika spēlētas arī populārajā žanrā ieturētas dziesmas. Iesākumā pajumte tika rasta zvejnieku kolhozā Boļševiks, pēc tam ceļš veda uz Durbi, bet epopeja noslēdzās Bauskas rajonā, kur tika reanimēts Zodiaks. Grupai bija milzu panākumi, arī uzvara Liepājas dzintarā, taču pēc koncertbrauciena uz ASV (1991. gadā) tā pajuka. Tāpat kā Jauns mēness, no kuru abu drupām tad arī izveidojās Bet Bet. Taču sadarbība ar Jāni Lūsēnu nekur nav zudusi, tāpat kā domas par mazliet specifiskākas programmas izstrādi Bet Bet vajadzībām – pirms pieciem gadiem Guntars Račs klāstīja, ka jaunais grupas ripulis (to bija plānots laist klajā jau 2011. gadā) būs tieši Zigfrīdam: «Iepriekšējos albumos vairāk dominēja mana izvēle, dziesmas bija uz jautro pusi, tad šoreiz es ļoti gribētu dot iespēju Zigfrīdam: viņam ir tādi Genesis tipa vecmodīgas popmūzikas gabali, kurus patiesībā sen vairs neviens nespēlē – kaut kas no Zodiaka, līdzīgi tā kādreiz spēlēja Elpa,» toreiz klāstīja Guntars. «Jā, tāda doma ir bijusi, ir un būs, bet, kad tā varētu realizēties, es nudien nezinu. To visu realizēt nav tik vienkārši,» mazliet saskumis tagad atzīst Zigfrīds.

Ārpus skatuves

Savulaik bija diezgan grūti pierast, ka Zigfrīds Muktupāvels iejuties žurnālista lomā – kā raidījuma Bez tabu vadītājs. Taču viņš veiksmīgi tajā nostrādāja septiņus gadus, līdz pērn pārcēlās uz Latvijas Televīziju – tagad viņš vada raidījumu Nacionālie dārgumi. 100 g kultūras. Bet vēl viņš jau ilgstoši ir Latvijas Radio kultūras raidījuma Kultūras rondo vadītājs. Cik ilgi? «Vai,» aizdomājas Zigfrīds. «Kādi septiņi gadi jau būs.» Ar šiem raidījumiem viss ir kārtībā, bet par jauniem projektiem radio vai televīzijā Zigfrīds Muktupāvels gan neprāto: «Jauni projekti? Nē, nekā cita nav, nu jau pietiks!»