Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Pētījums: kurās valstīs gatavo visgardāk?

© scanpix

Garšīgs ēdiens ir neatņemama ikdienas un svētku sastāvdaļa. Daudziem ēdiens un ēst gatavošana ir viena no dzīves kaislībām un baudām. Ja vasarā mēs biežāk ēdam brīvā dabā, rīkojot dažādus piknikus un grila ballītes, tad līdz ar rudens tuvošanos, liela daļa atgriežas pie tradicionālās ēst gatavošanas mājās.

Starptautiskā tirgus pētījumu kompānija GfK aptaujāja vairāk nekā 27 000 cilvēku 22 pasaules valstīs, lai noskaidrotu, cik patiesībā zinoši, pieredzējuši viņi ir kulinārijas jomā un cik lielā mērā ēdiens un ēst gatavošana ir viņu aizraušanās.

Pasaulē ēst gatavošanai dienā vidēji velta mazāk nekā stundu

Cilvēki, kuri mēdz gatavot ēst, vidēji nedēļā šai nodarbei velta vien 6,5 stundas. Turklāt klasiskais stereotips apstiprinās – sievietes virtuvē pavada vairāk laika – nedēļā ēst gatavošanai viņas vidēji velta 7,5 stundas, bet vīrieši – 5 stundas.

Indijā un Ukrainā cilvēki ēst gatavošanai velta visvairāk - 13 stundas nedēļā. Tām seko Dienvidāfrikas Republika (9,5 stundas), Indonēzija (8 stundas) un Itālija (7 stundas). Vismazāk laika kulinārijai velta cilvēki tādās valstīs kā Brazīlija, Turcija un Dienvidkoreja.

GfK Baltic 2015. gada pavasarī veica līdzīgu pētījumu Baltijā. Pētījuma rezultāti liecina, ka aptuveni divas trešdaļas Latvijas (66%), Lietuvas (62%) un vairāk nekā puse Igaunijas (59%) iedzīvotāju ikdienā gatavo paši.

Latvijas un Lietuvas iedzīvotāju ēdiena gatavošanas ieradumi ir līdzīgi – apmēram trešā daļa iedzīvotāju Latvijā un Lietuvā ēdiena gatavošanai nedēļā velta 3-5 stundas un tikpat liela daļa to dara 6-10 stundas. Tikmēr Igaunijā gandrīz puse (48%) ēdiena gatavošanai nedēļā velta tikai 3-5 stundas. Tikai apmēram katrs desmitais Baltijā apgalvo, ka ēst gatavošanai nedēļā velta 11 un vairāk stundas. Klasiskais stereotips apstiprinās arī Baltijā – sievietes biežāk nekā vīrieši nedēļā ēst gatavošanai velta ilgāku laiku.

Bez tam, apmēram 40% no tiem, kuri gatavo ēst paši (41% Latvijā, 45% Lietuvā un 38% Igaunijā), vismaz reizi nedēļā to dara nevis vajadzības spiesti, bet prieka pēc. Tikmēr aptuveni piektdaļa Latvijā un Lietuvā un tikai desmitā daļa Igaunijā tīri prieka pēc gatavo ēst katru vai gandrīz katru dienu.

Gandrīz trešdaļa pārliecināta par savām zināšanām un pieredzi

Kopumā pasaulē 29% cilvēku apgalvo, ka viņiem ir lieliskas zināšanas par ēdienu un ēst gatavošanu. Arī šoreiz ar 34% dominē sievietes, salīdzinot ar ceturtdaļu vīriešu (25%).

Skatoties uz valstīm individuāli, ir redzams, ka Dienvidāfrikas Republika un Indija ierindojas topa augšgalā – tur aptuveni puse uzskata, ka viņiem ir lieliskas zināšanas šajā jomā. Top 5 ierindojas arī tādas valstis kā Turcija (40%), Ukraina (40%) un Indonēzija (38%), bet topu noslēdz Spānija, Francija, Krievija un Austrālija – šajās valstīs vien piektdaļa (20%) ir pārliecināta par savām zināšanām un pieredzi ēst gatavošanas mākslā.

Tikmēr Baltijas pētījuma dati liecina, ka aptuveni puse iedzīvotāju Latvijā, Lietuvā un Igaunijā uzskata, ka viņiem ir lieliskas zināšanas kulinārijas jomā. Vienlaikus arī salīdzinoši liela daļa apgalvo, ka ēdiens un ēst gatavošana ir viņu aizraušanās – tā domā 40% Latvijā, 39% Lietuvā un 41% Igaunijā.

Par pētījumu

Veicot starptautisku pētījumu, GfK aptaujāja vairāk nekā 27 000 cilvēku vecumā no 15 gadiem 22 pasaules valstīs, veicot tiešās intervijas vai intervijas internetā, 2014. gada vasarā. Pētījums tika veikts tādās valstīs kā Argentīna, Austrālija, Beļģija, Brazīlija, Kanāda, Ķīna, Francija, Vācija, Indija, Indonēzija, Itālija, Meksika, Polija, Krievija, Dienvidāfrikas Republika, Dienvidkoreja, Spānija, Zviedrija, Turcija, Lielbritānija, Ukraina un ASV.

Līdzīgs pētījums veikts arī visās trīs Baltijas valstīs 2015. gada aprīlī. GfK Baltic internetā aptaujāja vairāk nekā 2400 interneta lietotāju Baltijā vecumā no 18 līdz 65 gadiem, izmantojot askGfK interneta paneļa