Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

HUMORAM: Senioru „pērles”, apgūstot datorprasmes

© Publicitātes foto

Visu vasaru seniori ļoti aktīvi apguvuši datorprasmes Lattelecom sociālās atbildības projektā “Pieslēdzies, Latvija!”, un nereti mācību procesā rodas amizantas situācijas. Tās apkopojuši mācību pasniedzēji.

Rīgas Aktīvo senioru alianses (RASA) vadītāja Terezija Mackare stāsta par mācībām Rīgā: “Esam lepni par senioru apņēmību, centību un nozīmīgajiem panākumiem, apgūstot līdz šim neiepazīto datoru un internetu. Reizēm lietas, kas lielai daļai sabiedrības ir pašsaprotamas, iesācējam nav uzreiz tik skaidras. Mācību procesā atgadās dažādas kuriozas situācijas, kas liek pasmaidīt ne vien skolotājam un pašam skolēnam, bet arī apkārtējiem.”

  • Skolotāja aicinājums: “Ar peli kustinām bultiņu ekrānā”, bieži vien tiek uztverts tieši, ņemot peli rokās un liekot to pie datora  ekrāna, mēģinot izkustināt kursoru.
  • Pēc nejaušas taustiņu kombinācijas saspiešanas, kā rezultātā tiek nomainīta datora valoda, kāds seniors izsaucies: “Šķiet, ka manu datoru ir pārņēmuši poļi.”
  • Reizēm pasniedzējam ir jāprot atbildēt uz jautājumu: “Vai internets var izbeigties, līdzīgi kā cukurs?”
  • Nodarbībā pasniedzējs lūdzis: “Uzsitiet  peles taustiņam ar labās rokas kreiso pirkstu.” Kundze paceļ roku 50-60 cm augstumā un sit pa peli ar diezgan lielu spēku. Izrādās – audzēkne pārpratusi uzdevumu.
  • Reizēm rodas jautājums: „Ko darīt ar peli, kad galds beidzas, bet kursors datora ekrānā vēl nav ticis līdz vajadzīgajai vietai?”
  • Ja skolotājs liek interneta adrešu laukā ierakstīt adresi, audzēkņi arī raksta savu mājas adresi, piemēram, Brīvībasiela190.lv.
  • Nereti seniori baidās nejauši izdarīt, ko sliktu: „Ja noklikšķināšu ne tur, izdzēsīšu visu Guguli (Google).”
  • Saņemot uz e-pastu reklāmas piedāvājumu ar konkrētajam cilvēkam aktuālu informāciju, rodas jautājums „Kā internets zina, ka tieši es šobrīd te esmu?”
  • Dažreiz ir būtiski zināt „Pēc cik ilga laika internets ir jāatpūtina?”.
  • Citreiz šķiet, ka pēc katras interneta maksājumu veikšanas ir jāizslēdz dators, lai neviens cits nevarētu pieslēgties internetbankai.

Jāpiebilst, ka senioru apmācības turpinās. Jau vairāk nekā 2300 dalībnieku no 50 gadiem ir pieteikušies Lattelecom bezmaksas datorkursiem. Visvairāk pieteikumu mācībām ir saņemti no Rīgas un Pierīgas – 1450, savukārt reģionu pilsētās datorprasmes vēlas apgūt vairāk nekā 600 cilvēku. Interesentiem no 50 gadu vecuma joprojām ir iespēja reģistrēties mācībām latviešu un krievu valodas grupās, darba dienās plkst. 9.00 - 13.00 zvanot pa tālruni 80000822.