Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

25.maija jubilāri: mākslinieki Patrīcija un Kristians Brektes

DVĪŅI Patrīcija un Kristians Brektes domā, ka viņu vieglā un brīvā attieksme pret dzīvi padara viņus jaunākus. «Bērni, kuri pērn nāca pie manis uz gleznošanas nometni, domāja, ka man nav vairāk par divdesmit četriem gadiem, bet Kristianam joprojām veikalā prasa dokumentus...» © F64

Šodien savu 35. dzimšanas dienu svin mākslinieki Patrīcija un Kristians Brektes. Pusapaļās jubilejas ballīte šogad pirmoreiz notiks nevis Rīgā, Andrejsalā, mākslas studijā Art Studio Peahen, kā viņu draugiem pēdējo gadu laikā bija ierasts, bet svētdien pavasara smaržu pielietā dārzā Siguldā. Tie, kuri aicināti, precīzākas koordinātas saņems personīgi.

Gleznotāja, gleznošanas pasniedzēja un mākslas studijas Art Studio Peahen vadītāja Patrīcija Brekte pēc mēnesi ilgas prombūtnes Francijā, kur notika viņas organizētie mākslas plenēri, tikai otro dienu ir atpakaļ Latvijā, un darbu ir pilnas rokas. Kopā ar draugu francūzi Ksavjēru, kurš arī jau otro gadu pieslēdzies plenēru organizēšanai - viņš ir pavārs, viņš plenēra dalībniekiem gatavo ēst, pasniedz uzkodas un šampanieti, ved ekskursijās -, māksliniece iegādājusies Siguldā māju, un tāpēc dzimšanas dienas ballīte notiks tur. Mājā gan notiek remonts un darāmā vēl ir ļoti daudz, tāpēc šoreiz būs dārza svētki. «Tā man būs vieta mazliet prom no Rīgas, lai beidzot arī pati varu pagleznot. Jo, esot Rīgā, Andrejsalā, jebkurš var pieklauvēt, ienākt, visi tā pieraduši, ka tā ir vieta, kur satikties. Tāpēc tagad vismaz pāris dienas nedēļā noslēpšos - braukšu strādāt uz Siguldu,» Patrīcija pasmaida un saka: kad ar savu draugu pieņēmuši lēmumu dzīvot Latvijā, loģiska bijusi vēlme pēc kopīgas mājas un - beidzot viņi tādu ir atraduši.

Māksliniece stāsta: tagad jāgatavojas nākamajiem gleznošanas plenēriem, kas plānoti septembra beigās - Šampaņā un Monē dārzā Živernī. «Mūsu nākotnes plānā ir izveidot starptautisku programmu, ne tikai latviešu auditorijai, - lai mums var pievienoties jebkurš interesents. Un mēs domājam ne tikai latviešus vest uz Franciju gleznot, gribam arī frančus vest uz Latviju, parādīt Siguldu, Cēsis un citas Vidzemes pērles. Jau sen bija doma, ka ir vajadzīga vieta, kur šiem cilvēkiem apmesties, un nu mums tāda ir,» priecīgi stāsta atraktīvā māksliniece, piebilstot, ka jau tūliņ - no 10. līdz 16. jūnijam - Andrejsalā viņa organizē bērnu dienas nometni, bet augusta pirmajā nedēļā jau būs pirmā nometne Siguldā.

Arī Kristianam šis pavasaris ir īpaši rosīgs: piektdien Izstāžu zāles Rīgas mākslas telpa Intro zālē tika atklāta analogajai fotogrāfijai veltīta izstāde Solaris, kas tapusi kopā ar mākslinieku Modri Svilānu. Abi mākslinieki pavadīja vairāk nekā gadu, lai ar paštaisītu pinhole kameru palīdzību iegūtu par solargrāfijām sauktas fotogrāfijas. Tajās novērojamas saules ceļa veidotas ainavas, kas tvertas ilgās ekspozīcijās. «Modris vairāk fotografēja pamestas baznīcas, es vazājos pa kapiem. Atstājām kameras un pēc sešiem mēnešiem novācām. Ir sarežģīti izstāstīt, kas no tā sanācis, tas jāiet un jāskatās [līdz 12. jūnijam],» aicina šodienas jubilārs. Viņš arī atklāj, ka vakar atdevis scenogrāfijas maketu Dailes teātrī jaunajā sezonā plānotajai izrādei - Robēra Tomā kriminālajai komēdijai 8 mīlošas sievietes, ko iestudēs Dž. Dž. Džilindžers. Bet šosezon teātros paveikto var novērtēt gan Jaunajā Rīgas teātrī, kur sadarbībā ar Ģirtu Ēci tapusi Lidojošā klusuma darbnīca, un Nacionālajā teātrī, kur viņa scenogrāfija ir režisora Intara Rešetina jauniestudējumam Ak, tētīt....

Ko Kristianam dzimšanas dienā novēlēt? «Man liekas, ir banāli novēlēt veselību. Nē, nu nav jau slikti, ka ir veselība, bet man labāk novēliet grēcīgu dzimšanas dienu!» Uz ko māsa tikai pasmaida un saka: «Man liekas, ka mēs visi viens otram varam novēlēt vairāk satikties, būt kopā. Kad redzu pārīti, kopā sēžam kafejnīcā, kur katrs ir aizņemts ar savu mobilo telefonu, man tas šķiet briesmīgi. Arī tāpēc dzimšanas dienas ballīte šoreiz būs nevis vakarā pilsētā, bet dienas viducī dārzā, kur nav interneta - lai varbūt kaut tikai uz stundiņu, bet varam vienkārši satikties.».