Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

Aishai dienu pirms fināla mainīts priekšnesums

© Mārtiņš Zilgalvis, f64

Ar Aishas jeb Aijas Andrejevas izpildītās Jāņa Lūsēna un Guntara Rača dziesmas What For? triumfu Ventspils teātra namā Jūras vārti naktī uz svētdienu noslēdzās ikgadējais Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases fināls.

No rezultātu viedokļa raugoties Aishas uzvara nav nekas pārsteidzošs: viņas vārds pirms konkursa dominēja visās iespējamajās aptaujās un pat bukmeikeru prognozēs. Taču dzīvā skatuve gandrīz ieviesa korekcijas: ja Aisha aiz uztraukuma pāris reizes nodziedāja pašķībi, turklāt dziedātājas šovs atgādināja tieši pirms viņas jau redzēto Triānas parka priekšnesumu (meitenei paveicās, jo starp triāņiem un viņu bija gara, klausītāju atmiņu tīroša, reklāmas pauze), tad harismātiskais Dons bija pašpārliecinātības iemiesojums. Nav brīnums, ka žūrija nosliecās par labu Dona izpildītajai Zigmara Liepiņa dziesmai un arī pasākumu uz vietas vērojošie lielākoties spaidīja mobilo tālruņu pogas par labu gaišmatainajam brocēnietiem. Ar to gan izrādījās nepietiekami – pateicoties skatītāju balsojumam, uzvarēja Aisha. "Nu viņai būs laiks iemācīties taisni nodziedāt tās notis, kuras viņa neizdziedāja šeit. Lai izdodas taisni nodziedāt, tad arī es [viņai] noticēšu," pāris sekundes pēc rezultātu paziņošanas sarunā ar Neatkarīgo konkurenti skarbi un tieši vērtēja Dons.

Aisha atzina, ka uzstājoties tiešām satraukusies. "Pirmajā reizē varbūt arī biju [uztraukusies], jo, kad sāku dziedāt, likās, ka ar skaņu kaut kas nav kārtībā. Pat balss trīcēja? Jā, bija kaut kāds drebulis iekšā. Sākumā man bija baigais miers, bet... Kā es varu zināt, kāpēc parādījās uztraukums, tā vienkārši bija!" Neatkarīgajai pauda Aija. Viņa noliedza, ka uztraukums pavadītu teju katrā koncertā. "Nav tik traki, bet bišķiņ jau vajag to nervu iekšā."

Pēc Eirovīzijas nacionālās atlases projekta vadītājas Ivetas Lepeško Neatkarīgajai stāstītā, Aishas priekšnesums mainīts dienu pirms koncerta, kad arī LTV darba grupa ar šausmām konstatējusi, ka tas stipri atgādina triāņu demonstrēto šovu. "Man no pirmās dienas ļoti patika Triānas parka dziesma, un, kad es viņus skatījos, domāju – ak, dievs, cik skaisti, cik labs priekšnesums, skaists tērps! Skatījos un pat nesapratu, ka es taču arī pati stāvēšu uz paaugstinājuma, līdzīgi kā Triānas parks. Dīvaini jau bija, bet... Dons, piemēram, šovā izmantoja putnus, Laurim Reinikam bija spārni u. tml. Idejas kaut kur lido un te tās nosēžas, tam nav nekāda sakara ar kopēšanu."

No pārējiem konkursantiem ar plusa zīmi šo Eirovīziju noteikti vērtēs Ivo Grīsniņš-Grīslis – Prāta vētras basģitārists Ingars Viļums precīzi izpratis eiroformulu, radot vienkāršu un melodisku dziesmu, kas beigu galā atlasē ierindojās trešajā vietā. Sadūrās žūrijas un skatītāju vērtējums (kā zināms, rezultātus noteica, sasummējot abu pieminēto vērtētāju grupu domas proporcijās 50:50): ja speciālisti trešajā vietā gribēja redzēt triāņus, tad TV skatītāji – Kristīnu Zaharovu. Savukārt pret Grīsniņu-Grīsli (dīvainā kārtā arī pret digidigidongu projekta Konike izpildījumā) lielu iebildumu nebija ne žūrētājiem, ne skatītājiem, tāpēc arī šis puisis baltā zirgā iejāja superfinālā. Diez ko labi ap dūšu laikam nebija eiroveterānam Mārtiņam Freimanim, kura dziesmu Like A Mouse (jauno bītbokseru no grupas PeR izpildījumā) gan žūrija, gan skatītāji atstāja pārliecinošā pēdējā vietā – ne velti Freimanis uzreiz pēc koncerta ātri devās prom un nebija manāms pat noslēguma banketā.

Šopiektdien Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases uzvarētāja Aisha dodas nelielā atvaļinājumā – brauc slēpot uz Itāliju. "Paslēpošu, atpūtīšos. Beidzot varēšu nelikt grimu!" priecājas Aisha. Pēc atgriešanās nāksies gatavoties Valta Pūces izrādei Velniņi, un, protams, arī Eirovīzijai – starptautiskais dziesmu konkurss risināsies Oslo, arēnā Telenor, kas paredzēta 23 000 skatītāju. Pirms fināla notiks divi pusfināli (25. un 27. maijā), un Latvija ir ielozēta pirmajā no tiem. Par Norvēģiju Aisha jau ir lietas kursā. "Jā, esmu bijusi Oslo. Kā tur ir? Tur ir dārgi, tur ir troļļi, un tur ir skaisti!" smējās Aisha.

***

EIRODZIESMA "2010

Dziesmas nosaukums Izpildītājs Žūrija Skatītāji

1. What For? (Only Mr.God Knows Why) Aisha 2. 1.

2. My Religion Is Freedom Dons 1. 2.

3. Because I Love You Ivo Grīsniņš-Grīslis 4. 6.

4. Your Morning Lullaby Lauris Reiniks 7. 4.

5. Digi digi dong Konike 6. 5.

6. Lullaby For My Dreammate (Diamond Lullaby) Triānas parks 8. 6.

7. Snow In July Kristīna Zaharova 9. 3.

8. Rišti rašti Kristīne Kārkla-Puriņa 5. 7.

9. When I Close My Eyes H2O 8. 9.

10. Like A Mouse PeR 10. 10.