Ceturtdiena, 16.maijs

redeem Edijs, Edvīns

arrow_right_alt Izklaide

Pieci rīdzinieki, kuri iemantojuši pasaules slavu un atzinību

© F64

3.lapa

Miša Maiskis (1948) - vienīgas čellists, kurš skolojies pie Rostropoviča un Pjatigorska

Rīgā dzimušais Miša Maiskis sevi uzskata par pasaules pilsoni, sakot: "Es spēlēju itāliešu čellu, kuram ir Austrijā un Vācijā izgatavotas stīgas, ar lociņu no Francijas, mana meita piedzima Parīzē, mans vecākais dēls - Briselē, bet jaunākais - Itālijā. Es braucu ar japāņu auto, valkāju Šveices pulksteni un indiešu kaklarotu, manas mājas ir visur, kur cilvēki mīl un ciena klasisko mūziku".

Viņu dēvē par vienu no talantīgākajiem pasaules čellistiem, turklāt viņš ir vienīgais čellists, kurš ir mācījies pie abiem izcilajiem skolotājiem - Mstislava Rostropoviča un Gregora Pjatigorska.

Kopš 1975.gada Maiskis koncertē pasaules slavenākajās koncertzālēs. Pēdējo 25 gadu laikā ir ierakstīti vairāk nekā 50 skaņdarbi, iekļaujot arī pasaules slavenu orķestru izpildījumus, savukārt 2000.gadā savas pasaules turnejas laikā viņš nospēlēja vairāk nekā 100 koncertu. Čellists mēdz tērpties japāņu dizainera Iseja Mijakes skatuves tērpos un tiek uzskatīts par vienu no pasaulē oriģinālāk ģērbtajiem skatuves māksliniekiem akadēmisko mūziķu vidū.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā