Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

SARUNA: Marata maratonsprints

AKADĒMISKI. Šādā skatā Maratu Ogļezņevu bieži neredzēt, ja precīzāk – neredzēt gandrīz nekad. Šī solīdā fotosesija tapa par godu akustiskajai programmai Silta sirds © Jurijs VAHRUŠEVS

Par vienu no šā brīža veiksmīgākajiem hitmeikeriem jeb komerciāliem panākumiem bagātu dziesmu autoriem noteikti dēvējams Marats Ogļezņevs, grupas Musiqq līderis. Bulvārpresē par viņu ziņas neatradīsiet, jo šajā jomā Marats ir absolūti neinteresants, taču muzikālajā frontē liepājnieks sprintera tempos sasniedzis to, kas daudziem neizdodas visa mūža laikā.

Drīz uz Liepāju

Grupas Musiqq līderis Marats Ogļezņevs vakar svinēja dzimšanas dienu - viņš sasniedzis Jēzus vecumu, tas ir, 33 gadus. «Ja tā nav piektdiena vai sestdiena, tad mierīgi tāpat pasvinam, ja iegadās koncerti, tad tāpat ar kolēģiem pasēžam, bet baigais svinētājs es neesmu. Speciāli es [dzimšanas dienu svinībām] negatavojos, neesmu pat paskatījies, kurā dienā šogad man tā iekrīt. Arī uz apaļām jubilejām neesmu īrējis viesu namus vai slīdzis tamlīdzīgās svinībās,» pirms savas zīmīgās jubilejas Neatkarīgajai rāmā balsī komentēja Marats. «Piektdienas un sestdienas ir kā obligātās darba dienas, savukārt pārējās - cik pats apņemšos izdarīt, tik arī izdarīšu.» Jāpiebilst, ka pēdējos gados Musiqq vairāk spiež uz kvalitāti, nevis kvantitāti:

2010. gadā Līgo vakarā duets paguva uzstāties trīs koncertos Rīgā, Ogrē un Cēsīs, bet šogad piekrita koncertēt tikai Jūrmalā, turklāt, tā kā uzstāšanās iekrita divos naktī, latviešu tradicionālais un bezgala tautiskais ēdiens šašliks arī viņiem negāja secen. Savulaik Musiqq rekords bija septiņi (!) koncerti nedēļā, taču pēdējā laikā viņi vairs ar šādiem rekordiem neaizraujas.

Pašlaik aktuālākais Marata singls ir kopdarbs ar Prāta vētru dziesmā Debesis iekrita tevī - publika to uztvērusi ļoti atzinīgi. Interesanti, ka iesākumā šī sadarbība tika plānota uz Renāra Kaupera sacerētās dziesmas rēķina, taču, kad Renārs noklausījās Marata piedāvāto muzikālo ideju, izvēle momentā krita uz šo kompozīciju. «Esam gandarīti un, protams, ļoti priecīgi par sadarbību ar Latvijas normālākajiem čaļiem - Prāta vētru! Paldies Renāram, ka uzrunāja un neatstāja novārtā ieceri par kopīgu dziesmu. Visi kopā esam realizējuši saskanīgu balādi,» saka Marats. Dziesmas pirmatskaņojums abu grupu dzīvajā izpildījumā notiks 20. augustā Prāta vētras Liepājas koncertā stadionā Daugava. Tas nozīmē, ka abiem Musiqq «normālajiem čaļiem» (kā viņi to pauž savā dziesmā Čaļi) būs iespēja savienot patīkamo ar lietderīgo, tas ir, pie viena paciemoties savā dzimtajā pilsētā - gan Marats, gan viņa kolēģis Emīls Balceris ir liepājnieki. Uz jautājumu, cik procentuāli šobrīd laika tiek pavadīts galvaspilsētā, bet cik - Liepājā, Marats nosmej, ka no kopējā sava laika Liepājā sanākot pavadīt vien kādus 5%.

Palīdzēja liktenis

Musiqq fenomens slēpjas apstāklī, ka grupas mūzika nenoliedzami ir komerciāla, taču tā patīk gan vecāka gadagājuma cilvēkiem (to pierāda noturīgi labie rezultāti Latvijas radio 2 aptaujā Muzikālā banka, kur Marats ar Emīlu ir topā jau sešus gadus), gan arī jauniešiem (tas redzams koncertos),

Musiqq dziesmas it kā ir tā saucamais širpotrebs, taču no tām nedveš lētums, un, kā to pierādīja pērn izveidotā akustiskā programma Silta sirds, tās var aranžēt arī nopietnākās versijās. Autors ir tieši Marats, ar kura rokām un dzīvokļa Purvciemā iekārtotās studijas piedāvātajām iespējām tapuši tādi hiti kā Abrakadabra, Sekundes, Miljonārs, No 10 - 10, Dzīve izdodas, Dzimšanas diena, Saule šodien auksta un daudzi citi, kurus vienreiz izdzirdot tie paliek atmiņā uz ilgu laiku. Taču tā visa varēja arī nebūt vai arī tas varēja būt citādākā versijā, ja ne Viņa Majestāte Mr. Gadījums.

Savas muzikālās gaitas Marats iesāka 15 gadu vecumā, kad kopā ar citu liepājnieku Ruslanu Kuksinoviču izveidoja r&b un hiphopa miksli izpildošu grupu Device. Marats un Ruslans jeb, kā viņi tolaik sevi dēvēja, Marathon un Rassell, laida klajā trīs albumus (Better Days, 18 Touchez un 2 Hot 4 LV), kas guva labus panākumus, taču abu gaitas pašķīrās. Šī pašķiršanās notika pēc solokarjeru uzsākt gribošā Ruslana iniciatīvas, cik noprotams, ne pārāk skaistā veidā, jo abu attiecības joprojām ir ļoti vēsas. Kādu laiku Marats mājās radīja mūziku tikai savam priekam (jau tolaik viņš pārmetās uz dziesmām latviski), par jauniem projektiem pat īpaši neprātojot. «Vienu dienu sēdēju pie datora, bet otrā istabā televizorā skanēja [raidījums] SeMS. Klausos, dzied viens džekiņš. Aizeju, paskatos - wow, pat nezinu kāpēc, bet man uzreiz viņš iekrita ausīs! Padzirdēju, ka viņu sauc Emīls, draugos mūzikas sadaļā ierakstīju viņa vārdu, pēc izskata mazliet atminējos, ka tas ir īstais. Piedāvāju sadarboties, aizsūtīju arī dažas dziesmas, ko jau biju sarakstījis. Emīls piekrita, atbrauca, mēs pāris gabalus ierakstījām,» atminas Marats.

Bez tieksmes uz slavu

Šie «pāris gabali» aiznesti mikrofonietim Guntaram Račam, viņš tos atzinis par gana labiem, un tā viss arī sākās. Tas bija 2009. gads. Musiqq otrais singls Abrakadabra guva sensacionālus panākumus un plūca uzvaras laurus Muzikālajā bankā, bet pēc tam izdotais debijas albums apgādāja klausītājus ar citiem hitiem. Šobrīd Musiqq ir izdevuši trīs albumus, neviens nav bijis garām kasei. «Strādājam tālāk. Rakstām dziesmas, domājam par klipiem. Nākamais albums noteikti nebūs akustiskais [kā Silta sirds], tas būs jau ierastākā Musiqq stilā,» par tuvākajiem plāniem informēja Marats.

Internetā pārlūkojot par Maratu pieejamo informāciju, neatradīsiet skandalozas vai privātas ziņas - vien to, ka 2012. gada septembrī viņš apprecējies ar savu ilggadējo draudzeni Ievu Sveili, ar kuru bijis kopā jau no 9. klases, abi mācījās Liepājas Raiņa 6. vidusskolā. Zīmēšanās Maratam ir sveša, viņš parasti uzsver, ka raksta «vienkārši mūziku» - gribat, klausieties, negribat, neklausieties! -, un pat grupas nosaukums sākotnēji bija iecerēts vienkārši kā Music, savukārt divi burti q beigās pielipināti tikai tādēļ, lai informāciju par duetu būtu vienkāršāk atrast internetā. Intervijās viņš parasti, brillēm zibot, brīvi stāsta visdažādākās lietas, un ir pat grūti saprast, kad mūziķis joko, bet kad runā nopietni. Tāds nu viņš ir, vienkārši mūziku vienkāršai grupai rakstošais vienkārši Marats.

Marats Ogļezņevs

• Dzimis 1983. gada 28. jūnijā;

• Muzikālā karjera:

Device (kopā ar Ruslanu Kuksinoviču, 1998.-2009.), Musiqq (kopā ar Emīlu Balceri, 2009.-);

• Ar grupu Musiqq un dziesmu Angel in Disguise uzvarējis Eirodziesmā ‘2011, starptautiskajā konkursā Diseldorfā Vācijā - 17. vieta pusfinālā;

• Diskogrāfija:

Better Days/Labākas dienas (2002), 18 Touchez (2003) un 2 Hot 4 LV (2004) - ar Device;

Šī ir tikai mūzika (2010), Vēl viena mūzika (2014) un Silta sirds (2015) - ar Musiqq.