Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide

VĒRTS PAMĒĢINĀT: Lauku torte pilsētnieces izpildījumā

STUDENTE. Iveta Feldmane jau trešo gadu atkal studē – mākslas vēsturi Latvijas Mākslas akadēmijā. «Vienmēr esmu uzskatījusi, ka mākslas vēsturi studē pieauguši un nobrieduši cilvēki ar jau zināmu dzīves pieredzi. Tad nu to daru tagad, kad ir iespēja un arī laiks,» viņa nosaka, uzsverot, ka visi TV projekti šobrīd ir nolikti malā © F64

Kārumnieki piekritīs: lai izceptu torti, iemeslu vienmēr var atrast. Vēl tikai vajag vismaz pusi dienas brīva laika, patīkamu noskaņojumu un relaksētu attieksmi. Tā uzskata arī bijusī TV šovu vadītāja, tagad – Latvijas Mākslas akadēmijas mākslas vēstures 3. kursa studente Iveta Feldmane, Neatkarīgās lasītājiem piedāvājot pamēģināt uzcept «lauku torti pilsētnieces izpildījumā».

Lai to paveiktu, lieti noderēs daži, iespējams, kādai ilgāku laiku virtuvē piemirsti piederumi: miltu sijājamais sietiņš, plakana, elastīga lāpstiņa krēma līdzenai uzklāšanai, polietilēna trijstūris krēma figurālai uzklāšanai un mikseris. Iveta saka: bez tā visa var arī iztikt, ja liek lietā atjautību un roku veiklību.

BISKVĪTS

Katra kārtīga saimniece noteikti zina, kā cep biskvītu. Tāpēc tālākos norādījumus Iveta velta jaunajām saimniecēm: «Ņem desmit lauku olas - labas olas ir kārtīga biskvīta galvenais atslēgas vārds! Uzmanīgi atdala baltumus no dzeltenumiem, dzeltenumus saputo ar 175 gramiem cukura, līdz masa kļūst gaiša un tās tilpums ir trīskāršojies. Olu baltumiem pievieno 75 gramus cukura un saputo stingrās putās. Tad olu dzeltenumiem pievieno sākumā nelielu daudzumu olu baltuma (apmēram vienu trešdaļu) un pakāpeniski iesijā miltus, tad atkal olu baltumus un atkal miltus (kopumā - 200 gramu). Olu baltumi ir akurāti jāiecilā masā un delikāti jāsajauc ar dzeltenumiem un miltiem. Masu nedrīkst strauji kult, tai ir jāpaliek gaisīgai. Tad biskvīta cepšanas veidni (tādu, kurai var noņemt malas) ieziež ar sviestu, ielej tajā mīklu un cep 35-40 minūtes 200-220 ºC. To, vai biskvīts ir izcepies, pārbauda, pašā viducī iebakstot ar kociņu. Ja tas paliek sauss, biskvīts gatavs! Tad to izņem no veidnes un ļauj atdzist.»

KRĒMA PAGATAVOŠANA

katliņā iesit divas olas, pievieno 150 gramu cukura un 50 ml piena

visu samaisa un uz lēnas uguns karsē

pamazām pievieno vēl 100 ml piena

turpina lēni maisīt, līdz masa sabiezē, nedaudz pavāra

iegūto masu atdzesē līdz istabas temperatūrai

pievieno 300 gramu sviesta un visu saputo

IMPROVIZĀCIJA

«Tālāk sākas radošais process - improvizācija,» Iveta pasmaida un turpina: «Atdzisušo biskvītu ar garu, robainu maizes nazi sagriež trīs plātnēs un katru novieto atsevišķi. Virsējā kārtiņa noteikti ir visbrūnākā un, iespējams, nedaudz apdegusi. To uzmanīgi, ar to pašu nazi nogriež, tādā veidā iegūstot drupatas tortes sānu malas noformēšanai. Katru biskvīta daļu apslaka ar rumu vai brendiju, un ar krēma lāpstiņu uzziež krēmu. Nedaudz pagaida, lai savelkas. Tad liek ievārījuma kārtu. Vislabāk der skābenu ogu želejas - jāņogu vai upeņu. Tortes augšdaļu un sānu malas arī apziež ar krēmu, bet sānu malām uzkaisa biskvīta drupatas. Tortes augšdaļu dekorē pēc sirds patikas. Man patīk ar svaigām avenēm un melno šokolādi.»

Iveta iesaka: gatavai tortei jāpastāv ledusskapī, un visgardākā tā būs nākamajā dienā. Tikai pirms pasniegšanas tā ir laikus jāizņem no ledusskapja - lai atlaižas un atbrīvo visas savas lieliskās garšas īpašības.