Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide

Rīgā viesosies folkmetālisti no Argentīnas un Polijas

KOLORĪTA KOMANDA. Argentīnieši Skiltron pēdējā laikā uzstājas arī lielākajos Eiropas smagās mūzikas festivālos, piemēram, pērn viņi sevi atrādīja Wacken Open Air pasākumā © Publicitātes foto

Rīgas kluba Melnā piektdiena telpas divas dienas būs atvēlētas folkmetālistiem, turklāt to pārstāvniecības ģeogrāfija būs varen plaša – no Dienvidamerikas līdz pat Polijai un Krievijai.

Šo piektdien, 30. septembrī, klubā uzstāsies Dienvidamerikas vadošā folkmetāla grupa Skiltron no Argentīnas. Tā izveidota 2004. gadā Buenosairesā. Pirmos astoņus gadus argentīniešu grupa koncertēja tikai savā kontinentā, bet pēc tam sāka apgūt Eiropu, uzstājoties ar saviem koncertiem un piedaloties arī tādos festivālos kā Wacken Open Air (Vācija), Headbangers Open Air (Vācija), Bloodstock (Anglija) un citos. Rīgas koncertā grupa prezentēs savu ceturto albumu Legacy Of Blood, kas tieši šajā dienā (30. septembrī) iznāk vācu ierakstu kompānijas Trollzorn Records paspārnē. Savā mūzikā Skiltron veiksmīgi kombinē power metal ar ķeltu melodiku, izmantojot dūdas gan ierakstos, gan uz skatuves. Grupas interese par ķeltu kultūru ir skaidrojama ar to, ka mūziķu senči ir cēlušies no Eiropas. Kā īpašie pasākuma viesi Latvijā atgriezīsies Krievijas folk metal grupa Kalevala, kura viesojās Rīgā jau pavasarī. Interesanti, ka grupas nosaukums cēlies no somu nacionālā eposa, jo tās vokālistei Ksenijai Markevičai ir somu izcelsme, turklāt arī pārējie muzikanti savā daiļradē ietekmējas no somu un sāmu tautas mūzikas un somugru leģendām. Īpašo viesu statusā koncertā piedalīsies arī folkroku spēlējošie Ūkanose no Lietuvas, savukārt pasākumu iesildīs pašmāju smagmūzikas apvienība Velnezers.

Savukārt sestdien Melnajā piektdienā notiks koncerts, kurā galvenajās lomās darbosies šā brīža spožākā poļu pagan/folk/black metal grupa Biały Viteź (tulkojumā no poļu valodas - baltais bruņinieks). Šī komanda ir no Gdaņskas, dziesmu tekstos pagānisma, varonības un patriotisma tematika, kas galvenokārt ietekmējusies no tautas mūzikas, leģendām un vēstures. Pagājušā gada nogalē izdots ilgi gaidītais debijas albums Odejść by wiecznie żyć (Lai atstātu dzīvot mūžīgi). Poļu iesildītāju lomā iejutīsies pazīstamākā folkroka grupa no Latgales Green Novice (tās ģitārists Alvis Bernāns spēlē arī Skyforger rindās), kā arī viking/folk metal blice no Daugavpils Varang Nord.