Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

"Aerones" drons testos vilcis veikbordistu ar ātrumu 70 kilometri stundā

Attēlam ir ilustratīva nozīme © f64

Latvijā izstrādātais bezpilota lidaparāts jeb drons "Aerones" izmēģinājumu laikā sasniedzis 70 kilometrus stundā (km/h) lielu ātrumu, pa ūdeni velkot veikbordistu, aģentūrai LETA sacīja viens no lidaparāta izstrādātājiem Jānis Putrāms.

"Eksperiments noritēja labāk, nekā cerēts," skaidroja Putrāms. "5,5 minūtes ilgajā testā drons attīstīja maksimālo ātrumu 70 km/h, bet 2,6 kilometru garajā distancē iztērēja vien pusi no bateriju kapacitātes."

"Kopā ar mūsu iepriekšējā eksperimenta rezultātiem, kad veiksmīgi ar savu dronu vilkām snovbordistu, šis ļauj secināt, ka lieljaudas droni ir gatavi izmantošanai sportā, lauksaimniecībā, ugunsdzēšanā - grūti piekļūstamās vietās vai citās glābšanas operācijās," secina Putrāms, piebilstot, ka uzņēmums jau sācis projektus izklaides, reklāmas, kā arī ugunsdzēsības jomā.

"Aerones" lieljaudas drons ir trīs metrus plats un trīs metrus garš, tā maksimālā attīstītā jauda ir 40 kilovati (kW), svars - 55 kilogrami. Kopējā motora celtspēja ir 160 kilogrami, maksimālā celtspēja - 105 kilogrami, bet optimāli tas spēj celt un 12 minūtes nest līdz 80 kilogramus smagas kravas.

Kā iepriekš stāstīja Putrāms, darbs pie "Aerones" sākts pagājušā gada aprīlī kopā ar Daini Krūzi un Andri Dambi. "Doma ir veidot tieši liela izmēra dronus, jo tirgū neliela izmēra dronu ir diezgan daudz, bet liela izmēra droniem nav tāda piedāvājuma."

Februārī "Aerones" publicēja video, kurā drons velk snovbordistu, un šis video "YouTube" tika skaitīts teju 250 000 reižu. To savā "Twitter" kontā pārpublicēja arī "Kawasaki".

"Aerones" izstrādā SIA "Aerones", kas vienādās daļās pieder Krūzem, Dambim un Putrāmam. Uzņēmums pērn apgrozīja 8200 eiro, bet zaudēja 299 eiro.