Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Šodien visā pasaulē svin Starptautisko laimes dienu

32 PIESKĀRIENI. Franču psihoterapeiti ir pierādījuši, ka, pieskaroties cilvēkam 32 reizes dienā, var ļaut viņam sajusties laimīgam. Jo bez pieskārieniem cilvēks nevar ne attīstīties, ne būt laimīgs © Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Laimi nedrīkst atlikt uz rītdienu – laimīgam ir jābūt jau šodien! Šī atziņa īpaši aktuāla ir tieši šodien, jo 20. martā visā pasaulē svin Starptautisko laimes dienu, ko pirms pieciem gadiem ieviesusi ANO Ģenerālā asambleja.

ANO Ģenerālā asambleja 2012. gada 28. jūnijā šos svētkus iniciēja, lai atbalstītu ideju, ka tiekšanās pēc laimes ir neatņemama katra cilvēka vēlme uz šīs planētas. Un ideju par šādas dienas ieviešanu vienbalsīgi atbalstījušas visas 193 ANO dalībvalstis.

Kas īsti ir laime? Vikipēdijā teikts, ka laime ir garīgs stāvoklis, kam raksturīga pozitīva vai patīkama labsajūta, ka cilvēkam tā izpaužas līdz ar citām emocijām - no vienkārša apmierinājuma līdz pat lielam priekam. Filozofi un teologi laimi raksturo kā veiksmīgas un labas dzīves dzīvošanu, nevis kā vienkāršu emociju. Savukārt psiholoģijas vārdnīcā skaidrots, ka «laime ir visaugstākais cilvēka apmierinājums ar dzīvi, dzīves mērķis, dzīves jēga un sociālā vērtība». Protams, priekšstati par laimi ir kultūras nosacīti, tāpēc dažādās sabiedrībās un dažādos sabiedrības slāņos un vecumos tie būtiski atšķiras.

Savas atziņas, kā kļūt laimīgākiem, jau kopš pērnā rudens ir arī Foto ziņu aģentūras F64 Photo Agency darbiniekiem. «Ne tikai fotogrāfiem, arī citu radošo profesiju cilvēkiem ir sarežģīti noturēt vidusslāni - ir vai nu labi, vai slikti. Balts, vai melns. Un, iestājoties gada vistumšākajam periodam, mēs ievērojām, ka ik pa laikam kāds kolēģis atnāk uz darbu neomā, sliktā garastāvoklī, kam pie vainas ir ilgstošs gaismas, saules trūkums,» stāsta F64 Photo Agency redaktore Anita Vaivode. Viņa atklāj, ka iesākumā kolēģi cits citu mēģināja uzmundrināt ar jokiem, kas pamazām palika arvien skaudrāki un personiskāki. Kad tas vairs nelīdzēja, piekukuļoja ar saldumiem un vīnu. Taču, kad arī šis posms bija iziets un vairs nepalīdzēja, sāka nopietnāk aizdomāties, kādi faktori tad ietekmē cilvēka prieku un laimi.

«Kāpēc vasarā cilvēki ir priecīgi, laimīgi? Jo ir saule. Mums ir kolēģis, kurš vasarā ir izteikti labā garastāvoklī, bet, ja trīs dienas nav bijusi saule, viņš acīm redzami iet uz leju. Vēl kādam ilgstošas saules neesamības rezultātā parādās vitamīna D deficīts, imunitātes pasliktināšanās, kas izpaužas ar biežu slimošanu. Tāpēc arī gada tumšajā laikā mēs paši mēģinām radīt gaismu - saslēdzam visas iespējamās lampas, jo gaisma dod laimes sajūtu,» stāsta Anita Vaivode. Viņa atklāj vēl kādu paņēmienu, kā vairot laimes sajūtu, - tā ir vēršanās uz horizontu. «Kāpēc latvieši iet uz jūru, īpaši tumšajā rudenī un pelēkajā pavasarī? Jo ir vajadzīgs horizonts. Pētījumos ir pierādīts, ka cilvēki, kuri dzīvo namu augšējos stāvos, ir laimīgāki - jo viņi redz horizontu, un tas vairo laimes sajūtu.»

Savukārt franču psihoterapeiti ir pierādījuši, ka, pieskaroties/noglāstot cilvēku 32 reizes dienā, var ļaut viņam sajusties laimīgam. Ka bez pieskārieniem cilvēks nevar ne attīstīties, ne būt laimīgs. «Arī to mēs savā kolektīvā esam ņēmuši vērā,» atklāj Foto ziņu aģentūras redaktore. «Redzot, ka kāds ir nomāktā garastāvoklī, kāds cits pieiet klāt un sāk masēt plecus, piemēram. Vai vienkārši apsēžas cieši līdzās. It kā caur joku un varbūt reizēm mazliet ar ironiju, bet - mēs nevaram noliegt, ka tas strādā. Nu, kā tu nepasmaidīsi, redzot un jūtot, ka otrs tik atklātā veidā mēģina tev uzlabot garastāvokli?...» saka Anita Vaivode un aicina ikvienu šodien ne tikai aizdomāties, kas viņu dara priecīgāku un laimīgāku, bet arī sākt to praktizēt - gan mājās, gan darba kolektīvā.

***

10 ATZIŅU PAR LAIMI

• Laime ir dzīves jēga un mērķis, viss cilvēka esamības nolūks un galamērķis. (Aristotelis)

• Laime ir visnenoteiktākā lieta pasaulē ar visaugstāko cenu. (Ē. M. Remarks)

• Lielākā laime šajā dzīvē ir apziņa, ka esam mīlēti, mīlēti mūsu pašu dēļ vai - pat labāk - mīlēti, par spīti mums pašiem. (Viktors Igo)

• Laime nav atrodama bezdarbībā un mierā, bet kustībā un centībā. (Rainis)

• Laime ir sadegt citu labā. (Pauls Stradiņš)

• Atceries šīs trīs lietas, un tu vienmēr būsi laimīgs: cieni sevi, cieni citus un uzņemies atbildību par savu rīcību. (Dalailama)

• Cilvēka laime slēpjas viņa spējā izjust laimes brīžus. (Regīna Ezera)

• Un tādas lielas laimes nemaz nav. Ja jums to vēl, tad ziniet: tie ir nieki. Ir tikai tādas mazas laimītes. Ir tikai tādi mazi ikdienības prieki. (Imants Ziedonis)

• Reizi dzīvē laime klaudzina pie ikviena cilvēka durvīm, taču bieži vien šajā laikā cilvēks sēž tuvējā krodziņā un nedzird tās klauvējienu. (Marks Tvens)

• Ja veselība ir liela laime, tad vēl lielāka ir dvēseles miers. (Zenta Mauriņa)