Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Izklaide

Dons panāk Prāta vētru

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Ar Dona dziesmas Es nāktu mājās triumfu sestdien Daugavpils olimpiskajā centrā noslēdzās Latvijas Radio 2 aptauja Muzikālā banka. Tā viņam šajā pasākumā ir jau ceturtā uzvara – tikpat daudz balvu vēl ir tikai Prāta vētrai.

Pēdējos gados Muzikālajā bankā dominējošā nozīme ir piešķirta skatītāju tiešraides balsojumam, kas dod 50% no kopējā vērtējuma (otra puse ir klausītāju iepriekšējais balsojums un žūrijas vērtējums), tam varēja sekot līdzi praktiski visas balsošanas gaitā, līdz ar to uzvarētāji bija nojaušami, pretējā gadījumā pirmais trijnieks gan būtu bijis liels pārsteigums. Atkal uzvarēja Dons, taču šoreiz viņa dziesma nebūt nebija neapstrīdams 2019. gada hits. «Ar dziesmām ir kā ar bitēm - nekad nezināsi, kura bišu saime tev ienesīs visvairāk medu. Ceturtā uzvara - neliekuļošu, ka tas ir ļoti patīkami,» pēc nokāpšanas no skatuves aizkulisēs smaidīja Dons. Viņam šā gada lielākais notikums būs 14. augustā stadionā Daugava ieplānotais lielkoncerts. «Pagaidām tas ir vienīgais [plānotais koncerts], taču arī tas paņem diezgan daudz laika, kamēr sakārto visas organizatoriskās lietas. Vēl - aprīļa beigās būs jauns studijas albums, pagaidām viss rit tā, ka es paspēšu to izdot iecerētajā laikā.» Starp citu, lai gan Dons par varītēm vairījās no Muzikālās bankas vadītāju teju visa pasākuma gaitā uzspiestās neklātienes sāncensības ar Prāta vētru, viņam patiešām ir, ko likt pretī prātniekiem: latvju vienīgā supergrupa pārdevusi 120 000 biļešu uz savas pēdējās tūres koncertiem, bet Dons ir vienīgais, kurš spējis pilnībā izpārdot divus koncertus divās dienās Arēnā Rīga, kā arī sarīkot septiņus (!) koncertus no vietas Palladium (šajā ziņā gan kaut kas līdzīgs izdevās arī grupai Instrumenti). «Ai, nu šīs taču nav sacensības! Tas, ka tik mazā valstī kā Latvija ir tāda līmeņa grupa, ir fenomenāli!» mazliet kautri bilda dziedātājs.

Dons maķenīt apsteidza grupas Triānas parks un Intara Busuļa izpildīto dziesmu Kamēr - diez vai tai pirms pasākuma kāds prognozēja tik augstu vietu, jo triāņi tik augstu Muzikālajā bankā nekad nav bijuši, Intars gan. «Es jūtos baigi labi,» pēc rezultātu paziņošanas neslēpa Triānas parka līdere Agnese Rakovska, tieši tā arī izskatoties. «Būt uz skatuves ar Intaru - tie ir svētki! Nē, nopietni, tas nav joks vai tikai kompliments, neatceros, kad es pēdējoreiz būtu tā izbaudījusi kādu priekšnesumu, esot uz skatuves ar vēl kādu mākslinieku - tas bija forši! Man liekas, ka izdarījām visu, ko varējām, un otrā vieta ir ļoti labs motivators (te pienāk arī Intars: «Tas ir vislabākais [motivators]! Un vispār - kāda starpība, kura vieta?!»), ir vēl jāraksta dziesmas, ir jāstrādā, es pat optimistiski ceru, ka izdosies izspiest kaut ko jaunu jau šogad - ir idejas pāris singliem.» Jāpiebilst, ka Triānas parkam arī drīz būs lielkoncerts - 27. martā Hanzas peronā.

Uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena nostājās interneta paaudzes atbalstītā hiphopa grupa Singapūras satīns ar pašmāju Bobu Mārliju jeb Horenu Stalbi palīgos un dziesmu Piededzini mann, savukārt uzreiz aiz tā ierindojās Muzikālajā bankā vienmēr augstu vērtētā grupa Musiqq ar Sāc ar sevi. Šī dziesma noteikti tiktu trijniekā, ja ne viena bēda - radiostaciju apritē tā parādījās jau pērn februārī, tātad pirms gada, bet pie pašreizējās MB vērtēšanas sistēmas priekšrocības nenoliedzami iegūst svaigāki gabali - to neoficiālās sarunās nenoliedza arī pasākuma organizēšanā iesaistītie. Līdzīgi (ne)gāja arī vēl vienam MB veterānam Ivo Fominam, kura Cilvēks tika pirmoreiz publicēts pērn 19. februārī, bet kurš vienalga aizbalsojās līdz septītajai vietai. Jāpiebilst, ka žūrijas vērtējumā pirmo vietu ieguva Instrumentu un Prāta vētras kopdarbs Te saule aust - kopējā vērtējumā tai piektā vieta.

Starp citu, tā arī netapa skaidrs, kāpēc Prāta vētra pasākumā skatāma tikai uz videoekrāniem: it kā «uzstājas kaut kur Vācijā», it kā «vakar (piektdien) bija Lietuvas mūzikas balvu pasniegšanā, bet šodien (sestdienā) spēlē Rīgā, kādā korporatīvajā pasākumā», it kā «kaut kur uzstājas, bet Latvijā viņu noteikti nav»… Labi, die’s ar viņiem, nav jau pirmā reize… Iztrūkumi bija arī grupas Tautumeitas rindās, klāt bija tikai četras no sešām meitām, jo grupas līdere Asnate bija apslimusi, bet Laumai konkrētajā vakarā bija citi plāni, taču šo iztrūkumu kopējā priekšnesumā ar Aminatu pat īpaši nemanīja - dziesma Dzīvot citādāk izcīnīja astoto vietu, bet žūrijas vērtējumā tā bija pat trešā (otrais bija Dons). Toties astronautu bija pat vairāk nekā štatu sarakstā ierakstīts: atstājusi abas vecākās atvases omīšu pārraudzībā, Māra Upmane-Holšteine bija aizkulisēs pārstāvēta gan ar «grupas vīru» (Jāni Holšteinu-Upmani jeb Goran Gora), gan meitiņu Hannu, kurai vēl nav pat gadiņš. Aizkulisēs viņa uzvedās ļoti rāmi, pat neskatoties uz to, ka brīžiem mūziķi tur vērpa tiešām trakulīgu un skaļu ballīti - pat skaļāku nekā ilggadējā Latvijas Radio darbinieka DJ Aivja apkalpotajā nakts afterparty viesnīcā Latgola, kas vismaz līdz otrajai nakts stundai izskatījās relatīvi rāma.

Muzikālās bankas fināls Daugavpilī risinājās jau otro gadu, un daugavpilieši atkal bija pacentušies, lai viesi viņu pilsētā justos kā mājās - būs patiess prieks te atgriezties, jo līgums ar Latvijas Radio paredz te MB rīkot vēl vismaz divus gadus. «Sākoties šai aptaujai, neviens no mums neparedzēja tai tik milzīgu popularitāti un dzīvotspēju. Divdesmit gados Muzikālā banka ir kļuvusi par vērienīgāko un gaidītāko mūzikas aptauju gan no klausītāju, gan mūziķu puses. Ir izaugusi jauna mūziķu paaudze, un, ja tā padomā, atskats uz katra gada vērtīgajām kompozīcijām patiesībā atspoguļo to, kuras ir klausītāju mīlētākās latviešu dziesmas 21. gadsimtā,» prāto noslēguma šova izpildproducents Aigars Dinsbergs. Starp citu, MB būs iemesls arī nākamgad svinēt apaļu jubileju: šoreiz tā bija 20 gadu pastāvēšanai par godu, bet nākamgad varēs svinēt divdesmito balvu pasniegšanas reizi - vienu gadu Latvijas Radio savulaik klusiņām izlaida…

***

MUZIKĀLĀS BANKAS UZVARĒTĀJI

2000 Baltā dziesma Gunārs Kalniņš

2001 Spogulīt, spogulīt Prāta vētra

2002 Sirds sadeg neparasti Lauris Reiniks

2003 Tu tuvojies sev Z-Scars

2004 Strēlniece Re:public

2005 Vysskaistuokai meitinai Borowa MC

2007 Ripoja akmens Cacao

2008 Brīvdiena Intars Busulis

2009 Abrakadabra Musiqq

2010 Dievs tevi mīl Nikolajs Puzikovs

2011 Ave Pali Aija Andrejeva, Otra puse

2012 Signāls Dons

2013 Pēdējā vēstule Dons

2014 Pāriet bailes Dons

2015 Ziemu apēst Prāta vētra

2016 Debesis iekrita tevī Prāta vētra, Musiqq

2017 Nākamā pietura - depo Intars Busulis

2018 Ogles Prāta vētra

2019 Es nāktu mājās Dons

2006. gadā Muzikālā banka mainīja formātu, tāpēc gada vērtīgākā dziesma netika izvēlēta.