Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Izklaide

Ārzemju eksperti "Muzikālajā bankā" izcēluši "Instrumentus" un "astronautus"

© F64 Photo Agency

Ar Dona dziesmas “Es nāktu mājās” uzvaru sestdien Daugavpilī noslēdzās Latvijas Radio 2 rīkotā dziesmu aptauja “Muzikālā banka”, taču, kā izrādās, ekspertu padomes vērtējums bijis krietni citādāks. It īpaši atšķirīgi uz mūsējo veikumu raudzījušies abi ārzemnieki.

Gada vērtīgāko dziesmu „Muzikālajā bankā” noteica klausītāju balsojums un neatkarīgas ekspertu padomes vērtējums. Finālšova skatītāju un klausītāju balsojums noteica 50% no kopvērtējuma, bet otru pusi noteica klausītāji, kas iesaistījās balsošanā līdz 23. janvārim ilgušajās pirmajās atlases kārtās, kā arī žūrija. Skatītāju tiešraides balsojumā par vērtīgākajām dziesmām tika atzītas “Kamēr” (Intars Busulis un “Triānas parks”), “Es nāktu mājās” (Dons) un “Piededzini mann” (“Singapūras Satīns” un Horens Stalbe), savukārt žūrijas vērtējumā Top 3 bija “Instrumentu” un “Prāta Vētras” dziesma „Te saule aust”, Dona „Es nāktu mājās” un Aminatas un “Tautumeitu” izpildītā kompozīcija „Dzīvot citādāk”.

Kas bija žūrijas sastāvā? Komponists Jānis Lūsēns, operdziedātāja Kristīne Zadovska, vokālā pedagoģe Ieva Kerēvica, ģitārists Kaspars Zemītis, kordiriģents Ints Teterovskis, studijas “Lauska” vadītājs Kaspars Bārbals, skrečošanas mākslas meistars DJ Monsta, biedrības „Latvijas Mūzikas eksports” izpilddirektore Agnese Cimuška-Rekke, Igaunijas “Raadio 2” galvenā redaktore, TV personība un mūzikas pētniece Mārja Merivo-Parro un Lietuvas Radio LRT mūzikas žurnālists Ramūns Zulnis. Interesanti, ka no žūrijas tikai Cimuška-Rekke pirmajā vietā bija likusi Donu, savukārt DJ Monsta viņam nav paredzējis vietu pat Top 15. Dziesma “Te saule aust” žūrijas vērtējumā izpelnījusies trīs pirmās vietas, četras otrās, divas trešās un tikai vienā anketā (Kristīne Zadovska) tā atstāta sestajā vietā.

Lielāko interesi varētu radīt igauņu un lietuviešu ekspertu vērtējums, jo viņi uz “Muzikālās bankas” dziesmām raudzījās ar relatīvi svaigu aci, neietekmējoties no to izpildošajiem vārdiem, no kuriem lielākā daļa viņiem droši vien neko neizteica. Izrādās, ka gan Merivo-Parro, gan Zulnis pirmajā vietā ierindojuši “Te saule aust”, toties kā otro igauniete redzējusi grupas “Astro’n’out” dziesmu “Uzmācīga melodija (mani)”, kurai lietuvietis licis trešo augstāko atzīmi - viņš otrajā vietā ierindojis Kato dziesmu “Es gāju par tālu”. Arī Zulnis negaidīti izcēlis jaunos - viņš trešajā vietā ielicis grupas “Franco Franco” dziesmu “Sirdsdejo”, kura neiekļuva pat finālbalsojuma Top 15. Turklāt abi kaimiņi kā sarunājuši ceturtajā vietā ielikuši jauniņās Patrishas dziesmu “Es varu būt tā”. Kā ar Donu? Slābani - 9. (Zulnis) un 15. (Merivo-Parro) vieta…