Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Izklaide

Aktiera un režisora Smoļjaņinova grupa “cheLovek” laidusi klajā jaunu singlu

© Publicitātes foto

Straumēšanas platformās publicēts jauns Latvijas grupas “cheLovek” skaņdarbs – dziesma “Murgs”. Singls ietilpst albumā “4”, jaunās dziesmas prezentācija notiks 21. februārī grupas koncertā restorānā “Elpa”.

Grupas “cheLovek” līderis ir teātra un kino aktieris, režisors un mūziķis Artūrs Smoļjaņinovs. Pēc viņa stāstītā, “liriskā dziesma radās vēl “iepriekšējā dzīvē”, naktī no 2020. gada uz 2021. gadu. Vārdi par to, cik svarīgi ir turēties kopā šajā “briesmīgajā murgā” un “tumšajā ellē” ir ļoti piemēroti šodienas realitātei.”

Artūru Smoļjaņinovu skatītāji iepazina ierindnieka Ļutija lomā vienā no ienesīgākajām pēcpadomju kara filmām “Devītā rota”. Kopumā viņa sarakstā ir vairāk nekā simts filmu, viņš ir apbalvots ar daudzu festivālu balvām. Desmit gadus nostrādāja Maskavas teātrī “Sovremeņņik”, bijis labdarības fonda “Uzdāvini dzīvi” pilnvarnieks. Ilgu laiku Smoļjaņinovam bija apolitiska pozīcija, taču pēc 24. februāra viņš vairs nespēja klusēt, un tā rezultātā viņam nācās pamest valsti. Pašlaik viņš ir atradis mājas Latvijā, un viņa radošā dzīve nerimst ne mirkli, bet Smoļjaņinova radošās dzīves epicentrā ir projekts “cheLovek”.

Savas muzikālās daiļrades žanru Artūrs formulē kā “kino roku” vai “human rock” - dziesmu sižeti ir ļoti kinematogrāfiski un bieži attīstās ap galveno varoni. “Tā nav pašprojekcija, tas ir tēls, ko veido tūkstošiem seju. Bet to, kas aiz tā slēpjas, ikviens klausītājs var izdomāt pats,” skaidro Artūrs.

Pēc Krievijas pamešanas savas pilsoniskās pozīcijas dēļ (tas notika 2021. gada februārī) Smoļjaņinovs turpināja īstenot savu seno sapni - Latvijā izveidoja grupu “cheLovek”, kurai pats raksta gan mūziku, gan dziesmu tekstus. “Man dzīvē nav interesantāka un svarīgāka mērķa kā turpināt būt cilvēkam,” skaidro Artūrs.