Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Izklaide

Jāņa Lūsēna mūzikls “Neglītais pīlēns” atdzims jaunā alegorijā

© Publicitātes foto

Rudenī jauniestudējumā atdzims Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes pēc Hansa Kristiāna Anderesena darba motīviem radītais mūzikls “Neglītais pīlēns” - režisore Rēzija Kalniņa to veido jaunā interpretācijā ar nosaukumu “Galms [pa]galmā”.

Jaunais iestudējums iecerēts “kā alegorija pieaugušajiem par varu, indivīdu, citādo.” ““Galms [pa]galmā” ir pašpasludināta vara kādā provincē, kurā sētas iemītnieki nav redzējuši tālāk par savu knābi. Vieta un laiks - mūsdienas vai pagātne, vai nākotne.”

“Kas ir neglītums? Neatbilstība stereotipiem? Neērtums? Kāds Citādais ienāk pagalmā, kurā valda absolūta bezierunu pakļaušanās, izkalpošanās, aklums, kurlums un bezcerība. Verdzība... Un šis Citādais iet cauri savas dzīves krusta ceļam, lai parādītu citiem, ka ir iespējams pretoties, just, lidot un pacelties spārnos - Brīvībā. Lai līdz tam nokļūtu, ir jānokāpj savā ellē un jāsatiek pašam sava ēna,” kā vienmēr tēlaini un skaistās frāzēs runā Rēzija Kalniņa.

Pirms vairāk nekā 20 gadiem iestudētajā Liepājas teātra izrādē galvenajā - Neglītā Pīlēna - lomā bija Marija Naumova. Jaunajā uzvedumā dziedātāja transformēsies likumsakarīgā ampluā un atveidos Pīļu Māti. “Šī izrāde man bija ļoti mīļa un jau toreiz - pirms 23 gadiem - es dziļi sevī jutu, ka tā vēlreiz atgriezīsies manā dzīvē. Šī transformācija man ir ļoti dabiska, jo kā pīlēns esmu izaugusi un kļuvusi par mammu reālajā dzīvē. Savos koncertos vēl aizvien izpildu dziesmu no ainas, kurā Neglītais Pīlēns pirmo reizi satiek savu mammu, tādēļ šī loma man ir tuva un svarīga. Būs ļoti interesanti izdzīvot to no jauna skatupunkta,” par savu atgriešanos mūziklā priecājas Marija Naumova.

Arī mūzikla libreta autorei Mārai Zālītei šis ir ļoti mīļš un zemtekstiem caurvīts darbs. “Kādā skaistā, vecā dārzā, ko apdzīvo mājputni, Pīļu Mātei piedzimst bērns. Viņš nelīdzinās nevienam no putniem. Viņš ir citāds, par ko sākumā tiek apsmiets un jūtas vientuļš. Mājputni nebūt nav dumji un aprobežoti radījumi, un Neglītā Pīlēna problēma nav, kā tikt prom no šī “pīļu dīķa”. Viņš deg vēlmē palīdzēt putniem atgūt pašapziņu un īsto patiesību. Putni ir iebaidīti un tiek izmantoti. Nebrīve kropļo putnu patieso būtību. Neglītajam Pīlēnam, izrādās, piemīt neparastas spējas gūt spēku saskarsmē ar neizdibināmu, mūžīgi saucošu spēku - Skaisto Balsi. Saskarsmē ar Neglīto Pīlēnu ar putniem notiek neticamas pārvērtības - no padevīgām būtnēm putni kļūst brīvi un pašapzinīgi. Ļaunums iznīcina sevi pats. Bet Pīlēnam, nu jau visu mīlētam, ir jādodas tālāk. Tālā, garā ceļā, kur viņu sauc Skaistā Balss. Smeldzīga, gaiša un neapslāpējama. Kā mīlestība, kā mūžīga vēlēšanās pilnveidot sevi un pasauli,” stāsta libreta autore.

Mūzikla pirmizrāde gaidāma 3. novembrī Vidzemes koncertzālē “Cēsis”. Šobrīd izziņotas izrādes arī 4. novembrī Latvijas Nacionālajā teātrī, 10. novembrī Liepājas koncertzālē “Lielais Dzintars”, 16. novembrī Latgales vēstniecībā “Gors”, 23. novembrī Valmieras Kultūras centrā, 24. novembrī Ogres Kultūras centrā, 29. novembrī Slampes Kultūras pilī, 30. novembrī Kultūras centrā “Siguldas Devons”, 1. decembrī Ventspils Teātra namā “Jūras vārti”, 2. decembrī Rīgā, VEF Kultūras pilī un 8. decembrī Jelgavas Kultūras namā. Izrāžu saraksts tiks papildināts.