Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Izklaide

Rīgas zoodārzā piedzimis ziemeļbriedēns

Rīgas zoodārzā sestdien, Ģimenes dienas priekšvakarā, piedzimis ziemeļbriedēns, informēja zoodārza pārstāve Laura Līdaka.

Briedēns piedzimis sestdien vakarā un svētdienas rītā jau neveikli klunkurē līdzi mātei pa aploku.

Viņa pastāstīja, ka ziemeļbriežu dzīvē viss notiek stingri pēc kalendāra, jo mazie ziemeļbriedēni jau daudzus gadus pasaulē nāk tieši 14.-16.maijā, visām trim briežu mātēm gandrīz vienlaicīgi. Tādēļ iespējams, ka zoodārza apmeklētāji svētdien varēs vērot vēl divu ziemeļbriežu dzemdības vai tikko dzimuša mazuļa pirmos soļus.

Līdaka atgādināja, ka pērn decembra beigās interneta tiešraidē ļaudis gaidīja brīdi, kad ziemeļbriežu tēvam Lācim nokritīs ragi. Jau vairākus gadus viņš savu vareno galvas rotu zaudēja 27. vai 28.decembrī un nepievīla arī pagājušoziem – ragi nokrita 28. decembra rītā. Tāpat precizitāti, visticamāk ievēros arī briežumātes.

"Jāpiebilst, ka arī pagājušogad 15. maijā ap pusdienlaiku daudzi apmeklētāji vēroja ziemeļbriedēna nākšanu pasaulē un pārlieku pārdzīvoja par bezpalīdzīgā mazuļa likteni. Te vietā atgādināt, ka savvaļas dzīvnieku dzemdībās vecmātes palīdzība nav nepieciešama un dzemdību vietā baltu paladziņu izklāt nebūtu lietderīgi, jo ziemeļbriežu mātes ar visu lieliski tiek galā pašas," paskaidroja Līdaka.

Rīgas Zooloģiskajā dārzā ir viens meža ziemeļbriežu tēvs un trīs mātes. Šī, augumā prāvā ziemeļbriežu pasuga savvaļā ir ļoti apdraudēta un arī zoodārzos tiek turēta salīdzinoši nelielā skaitā.