Nekustamā īpašuma uzņēmums „Latio” izdevis melnbaltās fotogrāfijas kalendāru 2012.gadam „Gunāra Bindes fotogrāfiju kolekcija”.

„Jau devīto reizi ziemas saulgriežos „Latio” ir cieši saistīts ar melnbalto fotogrāfiju. Ļoti uzticīgi turējāmies pie savas izvēles arī šogad. Jāsaka liels paldies melnbaltās fotogrāfijas meistaram Gunāram Bindem par to, ka viņš atvēlēja savus darbus 2012.gada kalendāram,” stāsta „Latio” valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns.

Kalendārā iekļautas dažādos gados tapušas Gunāra Bindes fotogrāfijas. „Tie ir 12 darbi par attiecībām. Mēs esam blakus, bet vairs neesam blakus. Vēlme noturēt un vēlme aiziet – „Siena”, uzticēšanās, sapnis – „Lidojums”, māte un bērns un prieks par esību – „Vējš no jūras”, mīlas pavasaris – „Deja”, „Slepenā tikšanās”, divi un jautājums par iniciatīvu, kurš? – „Spēle”, „Vārti”. Šī melni baltā saspēle ir Gunāra ideju inscenējums, kuros režisora stingrā roka ir nejūtama. Augstas klases mākslinieciskā dokumentalitāte. Skatītājam gada garumā ir dota iespēja pašam izspēlēt šos attiecību modeļus,” kalendāra ievadvārdos raksta mākslas zinātniece Sarmīte Sīle.

„2012. man ir jubilejas gads – aprit 50 gadu, kopš sevī apzinājos fotogrāfu ar 1962.gadā uzņemto fotogrāfiju „Psiholoģiskais portrets”. Ar šīs jubilejas gaidīšanu saistīti vairāki notikumi – izdots kalendārs, Fotogrāfijas muzejs ir izstādījis manu kolekciju ar citu autoru fotogrāfijām, kuras šo 50 gadu laikā nonākušas pie manis. Prieks, ka izdod melnbaltās fotogrāfijas kalendārus. Melnbaltā fotogrāfija ir klasiska, tā ir vispilnīgākā, nobeigusi savu attīstību, tā ir skaista un daiļrunīga. Melnbaltās fotogrāfijas žanrā ir bezgala interesanti viedot mākslas tēlus, kas man ir ļoti svarīgi,” teica Gunārs Binde.

Tradicionālo melnbaltās fotogrāfijas kalendāru Latvijas fotomākslas vērtību apzināšanas un saglabāšanas projekta ietvaros „Latio” izdod kopš 2004.gada. Ierobežotā skaitā – 1000 eksemplāros – izdotais kalendārs gadu gaitā ir kļuvis par savdabīgu kultūras dzīves ilgtermiņa tradīciju un paliekošu vērtību Latvijas fotogrāfijas vesturē.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv