Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

FESTIVĀLS: Latviju pārņem gardēži

Teļa karbonāde ar karamelizētu bumbieri, batātes biezeni, pak čoi kāpostiem un brūkleņu–medījuma glazūrmērci – ar šādu pamatēdienu Gastronomijas festivāla viesus pārsteigs restorāns Benjamiņš © Aina NoKELAINEN

Ieskandinot starptautisko pārtikas izstādi Riga Food, kas no 2. līdz 5. septembrim notiks izstāžu zālē Ķīpsalā, jau ceturto gadu visā Latvijā – teju 60 restorānos, kafejnīcās, bāros, konditorejās, beķerejās un picērijās – notiek Gastronomijas festivāls! Līdz pat 6. septembrim ikvienam gardēdim tiek piedāvāts nogaršot neskaitāmi daudz jaunu ēdienu un sajust unikālu garšu salikumus.

Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības BT 1 rīkotā Gastronomijas festivāla dalībnieku piedāvātās maltītes ir ļoti daudzveidīgas, tāpēc katrs atradīs savai gaumei un garšas kārpiņām visatbilstošāko. Turklāt ar jaunām ēdienkartēm, dažādām garšām, īpašām cenām, patīkamām atlaidēm un profesionālu apkalpošanu savus apmeklētājus priecēs ne tikai jau pieredzējuši uzņēmumi, bet arī pavisam jauni un vēl nedzirdēti censoņi Rīgā, Liepājā, Siguldā, Mālpilī, Dikļos, Mārupē, Ventspilī, Jūrmalā, Pūrē, Skrundā, Rēzeknē, Cēsīs, Tukumā, Daugavpilī, Jelgavā, Pilsrundālē, Skrīveros, Piņķos un Jaunpilī. Katrs festivāla dalībnieks savu unikālo piedāvājumu prezentēs savā ēdināšanas uzņēmumā, kur vislabāk ir sajūtama gan īpašā vide, gan viesmīlība, gan šefpavāra, konditora vai bārmeņa talanta pieskāriens. Un tas nozīmē, ka festivāls aizraus gan tos, kuri gatavo, gan tos, kuriem patīk labi paēst.

Piemēram, kultūras bārs Sapņi un kokteiļi festivālam sagatavojis trīs neparastus kokteiļus kopā ar gardām uzkodām, restorāns Spārnos – strauta foreli ar sviestā ceptiem dārzeņiem un mandeļu–spinātu mērci, restorāns Deviņi – īsteni latvisku ēdienu degustācijas, Mālpils muiža – meža irbes krūtiņu apelsīnu marinādē ar pērļu kuskusu, Skrundas muiža – sinepju–medus glazūrā marinētas cūkas ribiņas ar bukstiņbiezputru, brūkleņu mērci un gaileņu putām, kafejnīca Mierā – veģetāro lazanju ar pašu gatavotu pastu, dārzeņiem un zilā siera mērci, Dikļu pils vasaras terasē varēs nobaudīt truša aknu krēmzupu, svaigi ceptu rudzu maizi, izturētu sīpolu sulas–balzama etiķa sīrupā un auksti kūpinātu zuti, savukārt restorānā Indian Raja – izsmalcinātu indiešu desertu Rasmalai, kas tradicionāli tiek pagatavots no piena un mandelēm, pistācijas riekstiem un safrāna. Un tā ir tikai maza daļa no visa, ko varēs nobaudīt Gastronomijas festivāla laikā. Ar citu dalībnieku piedāvājumiem var iepazīties festivāla mājaslapā gastrofest.lv.

«Mūs priecē, ka šogad festivālā kuplā skaitā piedalās Latvijas skaistās muižas un pilis – Skrundas muiža, Mālpils muiža, Jaunmoku pils, Jaunpils pils, Rundāles pils un Dikļu pils. Tas nozīmē, ka cilvēki varēs ne tikai nobaudīt īpašos piedāvājumus, bet arī apskatīt Latvijas skaisto arhitektūru,» saka Gastronomijas festivāla projekta vadītājs Māris Briedis, uzsverot, ka festivāla dalībnieki ir ieguldījuši lielu darbu, lai sagatavotu jaunas ēdienkartes, turklāt lielākā daļa piedāvās ēdienus no pašmāju sezonālajiem produktiem, tādējādi atbalstot gan vietējos ražotājus, gan piedāvājot maltīti no dabiskiem produktiem.

«Gastronomijas festivāls ir zīme, ka tuvojas rudens sezona ar visām dabas veltēm, ko tas nes sev līdzi. Mūsu festivāla Rudens velšu ēdienkarte pārsteigs ar meža un dārza bagātīgajiem labumiem, un mēs esam pārliecināti, ka viss, kas audzis mūsu pašu zemē, ir mums visvairāk nepieciešams,» uzsver Liepājas restorāna Upe pārdošanas vadītāja Sintija Pusaudze. Viņa atklāj, ka Upes ēdienkartē festivāla laikā būs gan kāļu, kolrābju un ābolu salāti ar Šalotes sīpoliem un olīveļļassinepju mērci, gan grilētu ķirbju biezzupa, gan grilēts līņa steiks ar ziedkāpostu, burkānu, diļļu un valriekstu saldkrējuma sautējumu, gan sautēta stirna, kas marinēta brūklenēs.