Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

GARDĒŽIEM: Truša gaļa

© scanpix

Jāteic, ka diemžēl truša gaļa ikdienas ēdienkartē parādās samērā reti, lai gan tā ir vērtīga, veselīga un diētiska. Tiem, kuri vēlas ievērot diētas, tā patiešām ir labs atradums. Un, ja ēdienkartē akcents likts uz diētiskiem produktiem, tad truša gaļa būs īsti laikā. To var pagatavot dažādi – ne tikai sautēt, arī vārīt zupu, gatavot salātus, žāvēt un konservēt.

UZTURVĒRTĪBA (100 g)

kilokalorijas 156

tauki 11 g

olbaltumvielas 21,5 g

ogļhidrāti -

TRUŠA GAĻAS CV

* Galvenā truša gaļas īpatnība - tā ir hipoalerģiska. Pateicoties tam, gaļu var lieliski izmantot bērnu uzturā, diabētiķi.  

* Sastāvā ir daudz makroelementu – magnijs, kalcijs, hlors, nedaudz nātrija un minerālvielas – varš, kobalts, dzelzs, cinks un citas.   

* Bagāts vitamīnu sastāvs – B grupas vitamīni, C, A, PP. Pēc vitamīnu un minerālvielu sastāva pārspēj citu dzīvnieku gaļu.

* Pēc garšas līdzinās vistas gaļai – balta, mīksta un sulīga. Raksturīgi, ka tā labi sagremojas un organisms to viegli pārstrādā. Tas izskaidrojams ar to, ka šķiedrvielas ir ļoti plānas un tajās ir maz kalogēna.   

* Tiem, kuriem ir problēmas ar lieko svaru, truša gaļa ir labākā alternatīva salīdzinājumā ar citiem gaļas produktiem.

* Truša gaļā ir maz holesterīna un daudz lecitīna, kas mazina holesterīna sintēzi.

* Regulāra truša gaļas lietošana uzturā veicina normālu vielmaiņu un optimālu balansu.

* Izmanto dažādu ēdienu pagatavošanā, bet visvairāk to iesaka sautēšanai un cepšanai. Ja truša gaļa nav nogaršota, tad iepazīšanos ar to vislabāk sākt ar buljonu. 

Ja ir vēlēšanās sautēt, tad var pievienot saldos piparus, seleriju, tomātus un sīpolu. Mērcei izmanto kefīru vai netreknu jogurtu ar zaļumiem. 

* Lieliskas piedevas truša gaļai – ingvers, fenhelis, kadiķis, baziliks, oregano, muskatrieksts, krustnagliņas, timiāns, ķiploks, dilles, pētersīļi, dzērvenes.

ĀRSTNIECISKĀS IPAŠĪBAS

* Iesaka uzturā tiem, kam sirds slimības, vecāka gadagājuma cilvēkiem, ja ir gastrīts, kuņģa čūla.   

* Truša tauki ir ārstnieciski. Ja ir bronhīts, tad tos var lietot iekšķīgi, ja ir stiprs klepus – iesmērē tos krūšu rajonā. Taukus izmanto gan tīrā veidā, gan arī maisījumā kopā ar medu, kas iedarbojas ļoti ātri un radikāli.

* Palīdz ātrāk atjaunot spēku pēc smagām infekcijas slimībām, traumām, apdegumiem.

Kā pagatavot? 

* Pirms truša gaļas gatavošanas to iesaka izmērcēt. Mērcēšanas ilgums ir atkarīgs no gaļas kvalitātes. Tas var būt no pāris stundām līdz diennaktij un vēl ilgāk. Ūdens ik pa laikam jāapmaina. Jauna truša gaļu nav vajadzības mērcēt.

* Pēc mērcēšanas gaļai var piešķirt aromātu ar dažādām marinādēm, garšvielām un mērcēm. Lielisks variants – krējuma vai sēņu mērce. 

* Ja gaļai jūtams nepatīkams aromāts, tad šķidrumam, kurā tiks turēta gaļa, jāpievieno nedaudz ābolu vai vīna etiķa – 1 tējkarote etiķa uz 1 litru šķidruma.

* Nav ieteicams gatavot visu trusi, jo dažādām tā daļām ir atšķirīgs gatavošanas laiks.    

* Truša gaļai nav piemērota augsta temperatūra. Cepot tai nav jābūt augstākai par 160 grādiem. Termiskās apstrādei ilgums – apmēram pusstunda atkarībā no gaļas gabala lieluma.  

Kā izvēlēties un uzglabāt?      

* Lai iegādātos kvalitatīvu truša gaļu, to ieteicams pasmaržot – aromātam jābūt neitrālam. Kvalitatīvai truša gaļai ir maiga, rozīga nokrāsa. 

* Jāuzglabā ledusskapī ne ilgāk par 2 dienām, bet saldētavā – krietni ilgāk.

Teksts: Ina ZELČA

RECEPTES: Ēdieni no truša gaļas

Truša gaļa sinepju mērcē 

(2 h)

SASTĀVDAĻAS:

700 g truša gaļas 

2–3 ēdamkarotes olīveļļas

150 g baltā sausā vīna

500 g vistas vai dārzeņu buljona

ēdamkarote kviešu miltu

sīpols

šalotes sīpols  

sāls

melnie pipari

lauru lapas 

rozmarīns

ēdamkarote sinepju mērcei; marinādei – pēc garšas

6 kartupeļi

6 ķiploka daiviņas

PAGATAVOŠANA: apsmērē truša gaļu ar sinepēm. Sajauc garšvielas ar 1–2 ēdamkarotēm olīveļļas, sīpolu, ķiploku, vīnu, pipariem, lauru lapu un atstāj marinādē pa nakti. Izņem no marinādes, uzkaisa sāli, piparus, apviļā miltos un cep pārējā eļļā. Liek trusi ugunsizturīgā traukā, pievieno marinādi, šalotes sīpolu, kas notīrīts un sadalīts divās daļās, ķiploku. Pievieno rozmarīnu, notīrītus kartupeļus, buljonu, lai visu nosedz, un liek uzkarsētā cepeškrāsnī uz 1,5 stundām.  Periodiski apgriež gaļu un pielej buljonu pēc vajadzības. Gatavo gaļu liek uz šķīvja. Mērcei pievieno sinepes, ļauj, lai sāk vārīties, un pēc tam pārlej gaļu.

Salāti no truša gaļas ar kabačiem  

(20 min) 

 

SASTĀVDAĻAS:

500 g ceptas truša gaļas

300 g konservētu kabaču 

100 g marinēta kāļa 

4 olas

100 g konservētu zirnīšu

pētersīļi

sāls 

PAGATAVOŠANA: gaļu sagriež nelielos gabaliņos. Kabačus un kāli smalki sagriež. Novāra olas, atdzesē, sagriež daiviņās. Visu samaisa, pievieno zaļos zirnīšus, sāli. Pirms pasniegšanas rotā ar pētersīļiem. 

 

Sautēts trusis ar āboliem un mandelēm

(35 min) 

 

SASTĀVDAĻAS:

500 g truša gaļas filejas 

100 g mandeļu

2 sīpoli

2 āboli

ēdamkarote miltu

4 ēdamkarotes krējuma

ēdamkarote citrona sulas

pusglāze ūdens

sāls

melnie pipari

zaļumi

PAGATAVOŠANA: mandeles aplej ar vārošu ūdeni uz 2–3 minūtēm, pēc tam – aukstu ūdeni un notīra mizu. Sīpolus sasmalcina un apcep. Gaļu sagriež gabaliņos, nedaudz apcep. Liek gaļu kastrolī, pievieno sīpolus un mandeles. Pievieno ūdeni, sāli, piparus un sautē, kamēr gatava. Ābolus notīra, pievieno gaļai un sautē pāris minūtes. Tikmēr labi samaisa krējumu, miltus un citrona sulu. Uzlej gaļai mērci un uzvāra.

 

Trusis augļu – dārzeņu mērcē 

(2 h)

 

SASTĀVDAĻAS:

500 g truša gaļas

2 āboli

2–3 ķiploka daiviņas

2–3 sīpoli

3–4 tomāti

100 g majonēzes

100 g krējuma 

PAGATAVOŠANA: trusi sagriež gabalos, nomazgā, nosusina un apcep augu eļļā. Apceptos gabalus liek karstumizturīgā traukā. Uz gaļas liek sīpolus, sagrieztus gredzenos, sasmalcinātu ķiploku, daiviņās sagrieztus ābolus. Tomātus bez mizas sarīvē, pievieno krējumu un majonēzi, maltu piparu, zaļumu un sāls maisījumu. Uzlej maisījumu, lai tas nosedz gaļu, pievieno nedaudz ūdens vai buljona, ja tas nepieciešams. Uzliek vāku, ļauj, lai uzvārās, samazina uguni un sautē 1,5 stundas. Sīpoli un āboli šajā laikā jau būs gatavi mērcē.