Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

ŠEFPAVĀRS IESAKA: Kā komponistam notis, tā šefpavāram – garšas

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Šefpavārs Endijs Vīnerts, kurš saimnieko restorāna Zoltners virtuvē, uzskata, ka sezonālie produkti ir tieši tik īpaši, lai, gatavojot ēdienus, lielākoties uzsvaru liktu uz tiem.

Pārdomājot ēdienkarti restorānam Zoltners, Endija priekšnoteikums bija parūpēties, lai ēdiens ir vienkāršs un cilvēks, to nobaudot, jūtas paēdis. «Cilvēks brauc, lai izbaudītu garšu,» viņš teic, norādot, ka smalkas izpausmes uz šķīvja var baudīt citviet.

Šefpavārs novērojis, ka latvieši jebkurā sezonā iecienījuši ēst burgerus. Bet vasaras laikā cieņā ir gailenes un ogas, īpaši mellenes un jāņogas. «Kamēr produkti pieejami, tie ir jāizmanto,» viņš paskaidro.

Strādāt ar neizpētītiem vai paša neiecienītiem produktiem vienmēr ir interesanti, jo tas nozīmē jaunus izaicinājumus profesionālajā darbībā. «Garšas man ir galvā, tāpat kā komponistam notis. Produkti vienkārši jāliek kopā, lai izpētītu, kā garšos.»

Lai labi gatavotu, nepieciešama šķipsniņa iedvesmas un precīzs tehniskais izpildījums, jo cilvēks jūt, ja trūcis kāds no šiem aspektiem, apgalvo šefpavārs Endijs Vīnerts

ŠEFPAVĀRS Endijs Vīnerts PIEDĀVĀ:

Gaileņu biezzupa ar ceptu siera grauzdiņu un svaigu baziliku

SASTĀVDAĻAS:

100 g gaileņu

50 g kartupeļu

30 g šalotes sīpolu

50 g burkānu

30 g selerijas saknes

50 g saldā krējuma

Sāls, pipari, eļļa cepšanai

Siermaizītēm:

Divas šķēles maizes

50 g siera

PAGATAVOŠANA: sākumā ir dārzeņu sagatavošana - jānomizo šalotes sīpoli, burkāni, kartupeļi; gailenes jāattīra no smiltīm.

Visus dārzeņus sagriež kubiņos un uzkarsētā katliņā olīveļļā cep šādā secībā: šalotes sīpoli, burkāni, gailenes, selerijas sakne.

Kad dārzeņi apcepti, pievieno sāli, piparus, sviestu un apmaisot pasautē trīs minūtes. Tad pievieno ūdeni un vāra. Kad ūdens sāk vārīties, pievieno kartupeļus un vāra, līdz kartupeļi mīksti.

Uz atsevišķas pannas apcep gailenes olīveļļā un uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos liek cepties siermaizītes.

Kad gailenes apceptas un siermaizītes gatavas, zupai pievieno saldo krējumu un sablendē.

Servē, zupas šķīvī pievienojot apceptās gailenes un kapātu svaigu baziliku. Pasniedz ar ceptām siermaizītēm.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā