Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Sāksies Baltijas jūras dokumentālo filmu forums

© Scanpix/AFP

No 3.septembra līdz 7.septembrim Rīgā noritēs Baltijas jūras dokumentālo filmu forums, kura laikā Nacionālais kino centrs piedāvā skatītājiem filmu programmu "Klusuma spēks".

Dokumentālo filmu cienītājiem tiek piedāvātas deviņas starptautisku atzinību ieguvušas filmas no ASV, Bulgārijas, Dānijas, Indijas, Lielbritānijas, Norvēģijas u.c. valstīm. Jau trešo gadu foruma filmas skatāmas arī ārpus Rīgas - Jēkabpilī, Rēzeknē un Valmierā.

Skatītāji varēs iepazīties ar šarmanto Frīdu - vienīgo grupas "The Beatles" sekretāri -, sekot stāstam par dvīņu māsiņām, kas nodotas adopcijai divos kontinentos. Vērojot notikumus Ēģiptē, būs iespējams aizdomāties par sabiedrības spēju un vēlmi mainīties, bet ilūzijas par to, ka varam abstrahēties no kaimiņos notiekošā, sagraus filma par radioaktīvu upi Urālos. Kamēr divas amerikāņu vecmāmiņas mēģinās sekot ekonomiskajai izaugsmei pasaulē, kāda ģimene Indijas tuksnesī iegūs baltāko sāli pasaulē.

Filmu programmu 3.septembrī atklās filma "Tēvocis Tonijs, Trīs muļķīši un VDK", kas, mēģinot labot netaisnības Bulgārijas kino vēsturē, izraisījusi plašas diskusijas par autortiesību jautājumiem un cenzūras klātesamību arī mūsdienu sabiedrībā. Šīm tēmām pēc filmas seansa tiks veltīta arī saruna ar filmas režisorēm Minu Milevu un Veselu Kazakovu.

Rīgā ieradīsies arī filmas "Dvīnes" režisore Mona Frīsa Berteusena, lai 4.septembrī tiktos ar skatītājiem un dalītos ar neticamo stāstu par ķīniešu dvīņu māsiņām, kas tika nodotas adopcijai dažādos kontinentos. 5.septembrī klātienē būs iespējams tikties ar vācu režisoru Sebastianu Mecu. Viņa filma "Metamorfozes" par Jekaterinburgas rajonu Urālos, kur ir viens no augstākajiem radiācijas līmeņiem uz mūsu planētas, sagraus ilūzijas par to, ka iespējams abstrahēties no kaimiņos notiekošā.

Dokumentālo filmu veidotāji foruma laikā piedalās gan apmācību kursos starptautisku pasniedzēju vadībā, gan projektu tirgū, iepazīstinot ar savām topošajām filmām televīziju pārstāvjus un filmu izplatītājus. Rīgā ieradīsies dokumentālo filmu veidotāji no Baltijas valstīm, Beļģijas, Francijas, Gruzijas, Vācijas, Dānijas, kā arī citām valstīm. Filmu pircējiem no Skandināvijas un Eiropas valstīm foruma laikā būs iespējams iepazīties ar 24 projektiem. Dalība forumā profesionāļiem palīdz piesaistīt finansējumu filmu tapšanai, kā arī nodrošina veiksmīgu filmu turpmāko ceļu pie skatītājiem dažādās Eiropas valstīs.

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums Rīgā notiks jau 18.reizi. Tas ir ikgadējs starptautisks pasākums dokumentālo filmu profesionāļiem un filmu skatītājiem. Forumu organizē Nacionālais kino centrs sadarbībā ar starptautisko organizāciju "European Documentary Network". To finansiāli atbalsta Kultūras ministrija un "Radošās Eiropas" "Media" programma.