Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Sākas kino forums "Arsenāls"

Šovakar ar atklāšanas pasākumu plkst.19 kinoteātrī "Rīga" sāksies 20.Rīgas Starptautiskais kino forums "Arsenāls", kas šogad desmit dienās savā programmā piedāvās ne tikai bagātīgu filmu programmu, bet arī muzikālos pasākumus un izglītojošu programmu profesionāliem filmu veidotājiem.

Kino forums "Arsenāls" tiks atklāts ar japāņu mēmo kino "Lappuse neprāta", kuru pavadīs klarnetista un pianista Jēkaba Nīmaņa un pianista Uģa Krišjāņa muzikālā improvizācija. Tāpat atklāšanā notiks Simonas Orinskas japāņu dejas buto improvizācijas izrāde.

Starptautiskais kino forums "Arsenāls" šoreiz notiks divos kinoteātros - kino "Rīga" un "K.Suns" - līdz 26.septembrim. Kā ierasts, kino forums piedāvās starptautiskā konkursa skati, Baltijas konkursa skati, ar sešām filmām programmā "Asiņainās saules stāsti" tiks svinēta japāņu "jaunā viļņa" 50 gadu jubileja, būs skatāmas arī vakara filmas, kā arī gaidāmi īpašie seansi.

"Arsenāla" programmu grupas vadītāja Šarlote Līduma uzsvēra, ka "Arsenāls" no citiem festivāliem atšķiras ar to, ka tā tēma nav veltīta kādam cilvēkam vai kādai konkrētai vietai, un šoreiz "Arsenāls" galveno vērību vērsīs 50 gadu jubilejai kopš japāņu "jaunā viļņa" rašanās. "Ja visa kino foruma programma sastāvētu no japāņu filmām, tad tik un tā neizdotos parādīt to plašo spektru, ko viņi radījuši, tādēļ šoreiz programmā iekļautas, mūsuprāt, sešas nozīmīgas filmas," sacīja Līduma.

Programmā "Asiņainās saules stāsti" trīs filmas būs viena režisora - japāņu "jaunā viļņa" klasiķa Jošida Jošišige - 60.gadu laikā tapušie darbi. No šī režisora veikuma kino foruma programmā iekļauta 1960.gada filma "Slaisti", 1962.gada filma "Akitsu avoti" un 1969.gada filma "Erots+slaktiņš". Savukārt pārējās trīs filmas, kas iekļautas šajā programmā, ir atšķirīgu režisoru darbs, bet filmu vienojošā tēma ir Tokija. Programmu papildinās režisora Kore-eda Hirokazu 2009.gada filma "Piepūšamā lelle", režisora Kijoši Kurusova 2008.gada filma "Tokijas sonāte" un 2009.gada režisora Sedrika Dipīra filma "Mūzika mūs neinteresē".

"Arsenālā" vienmēr notiek divi konkursi, un jo īpaši kino forums var lepoties ar to, ka notiek Baltijas valstu filmu skate, jo nekur citur Baltijas valstīs netiek rīkots šāds konkurss. Baltijas valstu filmu konkursā pirmizrādi piedzīvos divas latviešu veidotas filmas, kā arī Latvijas pirmizrādi piedzīvos vairākas lietuviešu un igauņu veidotas filmas. "Arsenāla" Baltijas filmu skate tiks atklāta ar režisora Roberta Rubīna filmas "Kā tev klājas, Rūdolf Ming?" pirmizrādi, kā arī pirmizrādi piedzīvos režisora Andra Gaujas filma "Ģimenes lietas".

No Latvijas šajā konkursa skatē piedalīsies arī režisora Kārļa Vītola animācijas filma "Aptumsums", režisora Viestura Kairiša dokumentālā filma "Loengrīns no Varka Kru", režisora Andra Miziša spēlfilma "Medības", režisora Edmunda Jansona animācijas filma "Pavasaris Vārnu ielā", režisora Jurģa Kārsona animācijas filma "Norīt krupi", režisora Jāņa Streiča spēlfilma "Rūdolfa mantojums", režisora Vladimira Leščova animācijas filma "Spārni un airi", kā arī režisora Dāvja Sīmaņa dokumentālā filma "Valkyrie Limited".

Lietuva Baltijas filmu konkursa skatē būs pārstāvēta ar piecām filmām, Igaunija - četrām filmām, bet pa vienai filmai būs no Norvēģijas un Zviedrijas.

Starptautiskajā konkursa skatē būs skatāmas jau iecienītu režisoru filmas no dažādām interesantām valstīm, vēstīja "Arsenāla" programmu grupas vadītāja. Šajā konkursa programmā tiks pārstāvēta Grieķija, Ungārija, Indonēzija, Zviedrija, Spānija, Vācija, Venecuēla, Portugāle un citas valstis.

Francijā dzīvojošais amerikāņu izcelsmes režisors Ežēns Grīns piedāvās filmu "Portugāļu mūķene", indonēziešu režisors Edvins demonstrēs filmu "Akla cūka grib lidot", rumāņu režisors Radu Žude piedāvās filmu "Laimīgākā meitene pasaulē", viens no interesantākajiem un pazīstamākajiem nīderlandiešu režisoriem Alekss van Varmerdams piedāvās filmu "Emmas Blankas pēdējās dienas", no filipīniešu režisora Raja Martina darba būs skatāma filma "Neatkarība", no grieķu režisora Jorga Lantima - filma "Acu zobs", no ukraiņu režisora Maksima Vasjanoviča - filma "Mamma nomira sestdien virtuvē ...", no zviedru režisora Frederika Venzela - filma "Ala", no portugāļu režisora Manuela de Oliveira - filma "Dīvains gadījums ar Andželiku", no Peru būs skatāma brāļu Daniela Vegas un Diego Vegas filma "Oktobris", ungāru režisore Āgneša Kočiša piedāvās filmu "Adriena Pāla", savukārt no igauņu režisora Veiko Eunpū devuma konkursa programmā iekļauta viņa otrā pilnmetrāžas filma "Svētā Tonija kārdināšana", bet franču kino režisors Gaspārs Noē piedāvās filmu "Ieeja tukšumā".

Kino foruma vakara filmu seansos būs skatāma Silvēna Šomē animācijas filma "Ilzuionists", kas veidota pēc leģendārā komiķa Žaka Tatī nerealizēta scenārija, Klēras Denī "Baltādainie" ar Izabellu Ipēru galvenajā lomā, kā arī būs skatāmas daudzas citas filmas, kur būs redzami aktieri Džareds Leto, Sāra Pollija, Vigo Mortensens, Šarlīze Terona, Roberts Divāls un Gajs Pīrss.

Pirmo reizi starptautiskai kino forums "Arsenāls" rīkos speciāli profesionāļiem veltītu apmācības programmu "Rīgas vīruss", kas Latvijas galvaspilsētā pulcēs 20 dalībniekus ar desmit filmu projektiem no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Armēnijas un Gruzijas.

"Rīgas vīrusa" laikā profesionāļi apgūs zinības scenāriju attīstīšanas darbnīcā un filmu mārketinga darbnīcā, bet ikvienam interesentam būs iespēja apmeklēt kino profesionāļu apmācības programmas "Rīgas vīruss" dalībnieku filmu projektu prezentācijas.

Pēc kino seansiem saturīgu programmu "Arsenāla" viesiem piedāvās klubs "Nabaklab", kur kino foruma atklāšanas vakarā uzstāsies grupa "The Pushers" no Zviedrijas, kā arī spēlēs dīdžejs "AG" un Raitis. Tāpat klubā būs skatāma buto deju izrāde un baudāmi citi muzikāli sniegumi, ko piedāvās, piemēram, igauņu grupa "Opium Flirt" un vēl viena zviedru grupa "Agent Side Grinder".

Tāpat kā citus gadus, arī šogad kino forums pulcēs ievērojamus viesus, piemēram, uz Rīgu brauks Jošida Jošišige un viņa sieva Mariko Okada, kā arī gaidāma citu viesu ierašanās.