Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Pāvilostas festivālam (ne)gaidīta piekrišana

© F64

Šīs nedēļas nogalē, 25. un 26. jūlijā, latvju festivālu kalendārā debitēs jauns pasākums – Pāvilostas mūzikas un mākslas festivāls Zaļais stars. Tā iedvesmotājs ir pāvilostnieks Uldis Marhilevičs, un izskatās, ka viņa ideja gūs lielu piekrišanu.

Festivāla atklāšana notiks piektdien Sakaslejas baznīcas dārzā ar īpašu naktskoncertu, kurā savu dalību apstiprinājuši tādi mākslinieki kā Rēzija Kalniņa, Marts Kristiāns Kalniņš, Ance Krauze un Dzintars Beitāns, arī meiteņu ansamblis Dziedošie eņģeļi un Liepājas zvanu ansamblis Campanella, un pats koncerta idejas autors Uldis Marhilevičs. Līdzekļi no koncerta ieņēmumiem un saziedotā nauda koncerta dienā tiks atvēlēta Sakaslejas baznīcas apkures un iekštelpu klimata sistēmas ierīkošanai, lai nodrošinātu šā kultūrvēsturiskā mantojuma un pirms pieciem gadiem atjaunoto ērģeļu saglabāšanu. «Manuprāt, mūsu valsts saglabājas un pastāv, tikai pateicoties cilvēcībai un žēlsirdībai – par to liecina visas ziedojumu akcijas, un es ceru, ka mūsu Zaļais stars parādīsies katra klausītāja sirsniņā,» tā Rēzija Kalniņa.

Kā Neatkarīgajai pastāstīja festivāla producents Sandis Mohovikovs, baznīcas dārza ietilpība ir aptuveni 500 cilvēku, bet interese ir milzīga – pat grūti prognozēt, vai visiem pietiks vietas. Festivāla turpinājums 26. jūlijā norisināsies Pāvilostas pludmalē, kur, protams, apmeklētāji varēs justies krietni brīvāk. Neskatoties uz to, ka Zaļais stars tiks rīkots pirmo gadu, organizatori prognozē visai lielu cilvēku pieplūdumu – pēc Sanda Mohovikova teiktā, festivālā plānota ap 3000–5000 cilvēku ierašanās, pats minimālākais skaitlis būtu 2000. Šādām optimistiskām prognozēm par pamatu kalpo šā brīža lielā ieinteresētība – jau nedēļas sākumā bija rezervētas visas viesnīcas un kempingi aptuveni 20 kilometru rādiusā ap Pāvilostu. Jāpiebilst, ka šajā apkaimē lielākoties mitinās diezgan situēti ļaudis, kas festivālu plāno apmeklēt lielākās kompānijās ar radiem, draugiem un paziņām. Pa dienu pludmalē būs vērojamas smilšu skulptūras (arī pašiem būs iespēja iesaistīties smilšu skulptūru tapšanā), paralēli tam notiks Kalna ielas amatnieku tirdziņš, kurā varēs iegādāties Latvijas zemnieku un mājražotāju produkciju.

Protams, kulminācija būs pludmales lielkoncerts, kas risināsies uz lielās skatuves pie skatu torņa. Tajā Uldis Marhilevičs aicinājis piedalīties Aiju Andrejevu, Anci Krauzi, Ivo Fominu, Tomasu Kleinu, Aivaru Hermani, Ainaru Virgu, Igoru Novikovu, Robertu Zīli, Pāvilostas vējdēlistus un citus dalībniekus. «Man ir patiess prieks, ka beidzot Pāvilostai būs savs festivāls, kopējs pasākums, kurā var piedalīties arī vietējie kolektīvi un mani draugi, kopā sanākšanas reize gan tiem, kuri reiz iemīlējušies Pāvilostā, gan tiem, kurus gaida tās atklāšanas brīnums,» tā Marhils. Festivāla noslēguma koncerts ilgs līdz pusnaktij, kad tā izskaņā, visiem kopā dziedot Pāvilostas himnu, virs moliem atmirdzēs svētku uguņošana, bet pēc tās vēl būs tautas sadziedāšanās un dejas.

Zaļā stara producents Sandis Mohovikovs uzskata, ka šim festivālam ir sava niša daudzveidīgajā brīvdabas pasākumu klāstā: «Atšķirsies saturs. Te būs pavisam citādāka noskaņa, cits repertuārs. Pirmais gads vispār ir domāts kā kopā sanākšana savējiem, arī baznīcas koncerts būs ar sirsnīgu un mīļu noskaņu. Šim festivālam ir nākotne!».