Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

APRITĒ: Iekšējās attīstības gads

Kādā jaukā dienā Marija Naumova kāps uz skatuves, lai ar klausītājiem jau pazīstamām un iemīļotām dziesmām jaunā aranžējumā noslēgtu savu šīs vasaras koncertu sezonu © no Marijas NAUMoVAS personiskā arhīva: Evgeny ShARoVARIN

«Man bija jautājumi, uz kuriem ilgi meklēju un nevarēju atrast atbildes. Tad nu šis gads man bija nopietnu pārdomu laiks, un mēs ģimenē esam pieņēmuši lēmumu – mēs plānojam, ka varētu atgriezties Latvijā un ka mūsu bērns varētu iet skolā šeit,» pavisam negaidīti sarunu iesāk dziedātāja Marija Naumova.

Ar četriem koncertiem Kādā jaukā dienā allaž šarmantā skatuves māksliniece noslēgs savu vasaras sezonu: šovakar Jelgavā, 28. augustā – Valmierā, 30. augustā – Liepājā un 29. augustā – Dzintaros, festivāla Bigbank Latvijas pērles ietvaros. Šajos koncertos Marija Naumova atskatīsies uz muzikālajā karjerā paveikto – skanēs klausītājiem jau pazīstamas un iemīļotas viņas repertuāra dziesmas jaunā aranžējumā. To veidojis ģitāras spēles virtuozs un viens no labākajiem manouch stila ģitāristiem pasaulē Sebastjens Žinjo no Francijas, kurš Latvijas publikai pazīstams no Marijas iepriekšējiem projektiem Čigānu nakts (Romani Rat) un Pusnakts Parīzē. Kopā ar dziedātāju koncertos uzstāsies arī ģitārists Samī Dosa (Francija), vijolnieks Matiass Levi (Francija), kā arī pašmāju mūziķi Rolands Beļēvičs, Ingus Feldmanis, Andris Buiķis un Norberts Skraucis.

Bērnam jādod miers

«Lai arī šogad nav bijis daudz notikumu, par ko es varētu pastāstīt, šis gads man personīgi bijis ļoti interesants un reizē nozīmīgs – ir mainījies virziens, kurā eju. Daudz kas ir mainījies manā dzīves uztverē, tāpēc varu teikt, ka šis bijis ļoti nopietns manas iekšējās attīstības gads,» saka dziedātāja Marija Naumova. «Kamēr bērns iet dārziņā, tu vari braukāt pa visu pasauli, strādāt dažādās pasaules malās, bet pienāk brīdis, kad bērnam ir jādod miers. Un mums ir jāizlemj, kur viņam tas miers būs. Jā, lēmums atgriezties Latvijā mums pašiem ir interesants,» saka populārā dziedātāja, piebilstot, ka lēmums gan vēl nav simtprocentīgs. Bet, ja tā notiks, viņa turpinās braukāt uz Franciju, jo tur dziedātājai ir daudzas iestrādnes un sadarbība ar Francijas mūziķiem, protams, netiks pārtraukta.

Marija stāsta, ka tūliņ pēc vasaras sezonas izskaņas koncertiem viņa kopā ar ģimeni atgriezīsies Francijā, kur vecākajai meitai Ramonai ir studijas universitātē, bet piecgadīgajam Artūram – bērnudārzs. Lai arī skolā puikam jāiet vēl pēc diviem gadiem, atgriešanās Latvijā plānota uz nākamo vasaru. «Vajag adaptēties, mazlietiņ sagatavoties skolai. Jāpierod pie cita klimata, kas arī mums būs pārbaudījums –, jo Francijā bērni neslimo. Bet, tā kā bērnam imunitāte veidojas līdz septiņiem gadiem, un seši no tiem būs pavadīti bez slimošanas, tas jau būs labi,» uzskata gādīgā mamma. Viņa neizslēdz, ka pēc deviņiem gadiem ģimene, iespējams, atkal izlems padzīvot kur citur, taču šobrīd primāri ir iedot bērnam izglītības pamatbāzi. «Es domāju, ka šeit, Latvijā, mēs bērnam varam iedot vislabāko.»

Peters un Žinjo

Marija secina: ja šis gads viņu veda sevis iekšējās attīstības virzienā, tad šī vasara mainīja viņas dzīvi, un tagad tā sadalās līdz un pēc. «Es šovasar apglabāju tēti, viņš aizgāja ļoti negaidīti. Un tās šovasar diemžēl nebija vienīgās bēres.»

Dziedātāja stāsta: tā kā turpmākajos gados viņa vairāk būs Latvijā, daudz kas pamainīsies arī radošajā dzīvē. Ir daudz ideju un jau tiek plānots, kā tās realizēt. «Jau esmu uzsākusi jaunu projektu, un tas būs kaut kas pavisam savādāks – Jāņa Petera dzeja, kurai mūziku raksta francūzis Sebastjens Žinjo. Daži skaņdarbi izskanēs jau šajos koncertos, un man būs ļoti interesanti, kā klausītāji to novērtēs,» aizrautīgi stāsta šarmantā skatuves dīva. Un viņa neslēpj, ka izskaidrot francūzim Jāņa Petera dzeju nebija viegls uzdevums. «Petera kungs ir absolūts ģēnijs! Viņa dzeja ir tik dziļa, tik skaista! Bet franču mūzika... Kāpēc mums tā patīk? Tāpēc, ka tā ir mums tuva – melodiska, ritmiska, bet tai pašā laikā muzikālā domāšana ir daudz brīvāka,» Marija stāsta. «Nu, redzēsim, kas no tā sanāks, katrā ziņā man pašai ir ļoti interesanti, un es ceru, ka šīs sadarbības rezultātā taps arī jauns albums.»

Dziedātāja atklāj, ka pēc čigānu mūzikas programmas Čigānu nakts viņai radusies vēlme izveidot arī krievu romanču programmu.

«Tajā būs gan krievu senās, gan mūsdienu romances, gan maestro Raimonda Paula mūzika – viņam ir atsevišķi gabali, kas skan kā absolūtas romances.»

Veltījums tētim

Taujāta, kāpēc vasaras sezonas izskaņas koncertiem dots nosaukums Kādā jaukā dienā, dziedātāja pavisam vaļsirdīgi atteic, ka šodien viņa šiem koncertiem dotu citu nosaukumu, jo tie būtu veltījumi. «Veltījums tētim. Veltījums Anitai Garančai. Veltījums Harijam Spanovskim. Veltījums manam draugam, muzikālajam producentam Mihailam Medvedevam. Veltījums Nikam Matvejevam. Kādā jaukā dienā, starp citu, ir Nika Matvejeva dziesma ar Marata Samauska vārdiem – no mana debijas albuma latviešu valodā Ieskaties acīs, kas īsā laikā ieguva Platīna disku. Un tā noteikti bija kāda jauka diena, kad es satiku šos cilvēkus... Un es ļoti gribētu, lai arī manu koncertu apmeklētāji kādreiz varētu teikt, ka tas bija kādā jaukā dienā, kad viņi bija uz manu koncertu...» dziedātāja mīļi pasmaida un teic, ka tieši cilvēki ir tie, kas viņas dienas padara par jaukām. «Pēdējo gadu laikā man bijušas vairākas tikšanās, kurās esmu iepazinusi interesantus cilvēkus un ar kuriem ātri izveidojušās sirsnīgas attiecības. Piemēram, kad ar vīru bijām Sočos, sapazināmies ar Vilni Baltiņu [Latvijas Olimpiskās komitejas goda prezidents] un... sadraudzējāmies! Tiešām. Man pašai tas bija pārsteigums, ka nosēdējām viesnīcas bārā līdz septiņiem rītā, un mēs būtu varējuši runāt vēl un vēl. Ir vēl daži tādi cilvēki, kurus esmu satikusi tieši pēdējo gadu gaitā, un viņi manā dzīvē ir īsti atradumi. Jā, pasaulē ir daudz skaistu vietu, lietu, bet cilvēki – tā ir dāvana. Un viņi ir mani skolotāji,» Marija to sākusi apzināties. Viņa uzskata, ka ir ļoti laimīgs cilvēks, jo savā dzīvē satikusi ļoti īpašus cilvēkus. «Es apzinos, cik esmu laimīga, ka varu aiziet pie Petera kunga, ar viņu iedzert kafiju un vēl runāt par visādām tēmām. Tā taču ir laime! Un Raimonds Pauls. Un Baltiņa kungs. Jā, tie ir skaļi vārdi, bet man ir arī tādi cilvēki, kuri nav tik slaveni, bet viņi arī ir pērles manā dzīvē. Katrs ar ko savu. Tāpēc es tiešām domāju, ka esmu ļoti laimīgs cilvēks!»

Nakšņojuši teltī

Kādā jaukā dienā pirms teju pieciem gadiem Marija kļuva par mammu dēliņam Artūram. «Mazais aug, un man ir arvien vairāk laika, ko veltīt darbam. No vienas puses – esmu pēc tā noilgojusies, bet no otras – man ļoti gribas, lai mazais ilgāk ir maziņš... Jo drīz jau viņš vairs negribēs ar mammu spēlēties,» viņa mīļi pasmaida un izstāsta, ka arī vasarā, esot Latvijā, Artūrs iet dārziņā. «Es nezinu, vai daru pareizi, bet es uzskatu, ka bērns, jo īpaši puika, ir jāradina pie disciplīnas. Un dārziņš, lai arī tās ir trīs četras reizes nedēļā, ir zināma disciplīna – katru rītu ir jāceļas un jāiet kaut ko darīt. Manuprāt, šodien bērniem ir par maz disciplīnas, par daudz visatļautības un pārāk viegla dzīve. Es esmu pret dienas pavadīšanu pludmalē vai sēdēšanu mājās pie datora. Labāk lai puika komunicē ar vienaudžiem, jo tā arī ir skola. Es mājās viņam nevaru tik daudz iedot. Es varu iedot savu mīlestību, es varu mācīt lasīt, vēl kaut ko, bet – bērnam ir jāmācās dzīvot, un disciplīna ir ļoti svarīga,» uzskata populārā dziedātāja.

Protams, Marija kopā ar vīru, dēlu un meitu vasarā Latvijā arī atpūšas, un tieši šovasar viņa piepildījusi senu sapni – visi kopā devušies pārgājienā un nakšņojuši teltī. «Kādā universitātē Anglijā ir izpētītas un apkopotas simt lietas, kas jāizdara bērnībā, lai bērns izaugtu laimīgs. Un nakšņošana teltī bija viena no tām. Puika bija pārlaimīgs! Tas tiešām bija foršs piedzīvojums!» Marija ir patiesi gandarīta. Un ļoti pateicīga meitai Ramonai, kura jau vairākus gadus viņai ir lielisks palīgs koncertu organizēšanā.

Marija NAUMOVA

• Dziedātāja

• Dzimusi 1973. gada 23. jūnijā

• Studējusi LU Juridiskajā fakultātē

• Ar skatuves vārdu Marie N pārstāvējusi Latviju 47. Eirovīzijas dziesmu konkursā, kur ar dziesmu I Wanna izcīnījusi 1. vietu (2002)

• Spēlējusi R. Paula mūziklā Māsa Kerija, J. Lūsēna mūziklā Neglītais pīlēns, R. Paula/J. Petera muzikālā izrādē Dāmu paradīze, mūziklā Mūzikas skaņas, mūziklā pēc V. Igo romāna Nožēlojamie motīviem

• Piedalījusies šovā Dejo ar zvaigzni (2008)

• Sešus gadus vadījusi bērnu un jauniešu studiju MarieN Studio (2004–2010)

• Izdevusi astoņus studijas albumus: Do svetlih sļoz (1998), Ieskaties acīs (2000), Ma Voix, Ma Voie (2001), On A Journey (2002), Noslēpumi (2002), Nesauciet sev līdzi (2004), Another Dream (2005) un Lullabies (2010); koncertprogramma Pusnakts Parīzē ierakstīta DVD

• Precējusies (2006). Dēliņam Artūram septembrī būs pieci gadi