Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Astronautu akustiskā Valentīndiena

DZIEDĀS MUMS. Māra Upmane-Holšteine un astronauti ir kārtējā no grupām, kas beidzot apjautusi – latviešu grupu tirgus ir Latvijā, nav vērts tīkot pēc nesasniedzamām zvaigznēm Rietumos © Publicitātes foto, Rinalds ROZENBERGS

Ar četriem koncertiem šīs nedēļas nogalē sevi pieteiks grupa Astro’n’out – tas notiks minitūres Astro’ Electro Acoustic 2.0 ietvaros. Šī tūrīte ir kā pieteikums lielākiem darbiem, un nav šaubu, ka Mārai ar pārējiem astronautiem tie būs.

Jau rīt astronauti uzstāsies Latgales vēstniecībā Gors Rēzeknē, 13. februārī Lielajā Dzintarā Liepājā, bet Valentīndienā grupai būs pat divi koncerti Dzintaros – aptuveni 500 vietu plašajā zālē nācās izsludināt pat papildkoncertu. «Reiz kāds tieši šajos sēdošajos koncertos teica: «Nu, jūs jau tāda pārīšu mūzika – vienatnē sēdēt zālē ir gandrīz vai neērti, šķiet, kā tad es te viens nākšu, vajag otro pusīti! Lai gan tas tika izteikts gandrīz kā pārmetums, man tas šķita ļoti labs kompliments, ka mēs šādā formācijā kļūstam par romantisko mūziku! Iesākumā par to jokojām, bet pēc tam radās ideja – kāpēc gan šogad 14. februāris nevarētu būt mūsu sajūtās?!» stāsta grupas līdere Māra Upmane-Holšteine. Kopā ar viņu šajās sajūtās gremdēsies ģitāristi Juris Kalnišs un Mārtiņš Elerts, bundzinieks Mārtiņš Miļevskis, kā arī DJ Rudd jeb Rūdolfs Budze un basists Jānis Olekšs no grupas Laime pilnīga, kurš šajā tūrē šoreiz aizstās astronautu ierasto basa vīru Tomu Poišu.

Šī Astro’ Electro Acoustic programma patiesībā aizsākta jau 2014. gadā. «Tas bija variants, kā iespējami ātrāk atgriezties pēc Ronjas pasaulē laišanas,» smaida Māra. «Ierakstīt jaunu albumu un doties ar to koncertos – tā nebūtu ātra atgriešanās, bliezt koncertos vecos gabalus arī jocīgi, tad domājām jaunu konceptu, kas varētu būt interesants gan pašiem, gan klausītājiem. Tā arī nonācām pie šāda varianta, ka pāraranžējām vecos gabalus jaunās skaņās – cik tad gadus var spēlēt vienu un to pašu!» Protams, no vecajiem gabaliem tāpat vaļā netikt – skaidrs, ka Mārai līdz pat mūža beigām nāksies spēlēt Daļa Rīgas... «Nu jā, skaidra lieta, bet, ja spēlē Daļu Rīgas, Gravitātei  – nē vai Tici sev, dažām no tām var vismaz pamainīt aranžiju. Sarīkojām radošo nometni, kurā radās daudz foršu ideju, – tā mēs nonācām pie Astro’ Electro Acoustic koncepta, pievienojās Rūdis ar sintezatoriem, arī puiši sāka vairāk strādāt ar sintezatoriem – kā mēs smejamies, tad Elerts mums no ģitārista jau gandrīz pārkvalificējies par skaņu dizaineri uz analogajiem sintezatoriem. Toreiz tas bija baigais eksperiments – kā sanāks, aizies vai neaizies, bet sanāca, turklāt forši! Šajā programmā bija ieguldīts daudz darba un bija žēl to tā aizmirst. Izdomājām, ka pirms jaunā albuma izdošanas varbūt tomēr ir vērts vēl vienu reizi to izcelt ārā. Iesākumā prātojām šo programmu vienkārši atkārtot, taču kurš mūziķis gan var ar tīru sirdi vēlreiz nospēlēt to pašu?! Salikām to visu uz lapas un gājām šai programmai cauri, skatoties, kas no pirmās programmas tomēr ir apnicis un ko gribētos pamainīt. Piemēram, Tanki – lai arī tai bija ļoti laba aranžija, koncertos tas kaut kā neaizgāja, jo tas vairāk ir tāds klausāmgabals, nevis koncertgabals. Kaut ko atstājām no pirmās tūres, kaut kas ir nācis klāt, ir arī jaunie gabali. Turklāt mums klāt nāca Laima [Jansone] ar kokli, kas dod pavisam citu skanējumu. Starp citu, tā ir pirmā reize, kad tiek pieaicināts viesmūziķis, – mēs jau vienmēr tādi baigi lepnie, mums šķitis, ka pašiem ar visu jātiek galā, un maksimums, ko esam varējuši uzvilkt uz skatuves, tas ir, grupas vīru,» joko Māra. Par «grupas vīru» – tas ir par Māras vīru Jāni Holšteinu jeb Goran Gora. «Es saku «vīrs», un tagad jau visi grupas čaļi saka: «Čau, vīrs!» smejas dziedātāja.

Plānos ir jauna albuma izdošana, taču astronauti vēl šaubās par tā izdošanas termiņiem. «Mēs ļoti svārstāmies. Pašlaik ir ļoti daudz iestrādņu. Beigsim šo tūrīti un uzreiz dosimies radošajā izbraucienā, un tad sapratīsim, cik reāli ir paspēt uz maiju un vai vispār nepieciešams uz to iespringt. Negribas sasteigt. Lai gan mēs paši sev šādu termiņu bijām nolikuši, galvenais, lai sanāk smuki, vai ne? Saliksim galvas kopā un izlemsim, ko darīt, vai ļauties darbam vēl visas vasaras garumā vai arī tomēr mēģināt to pabeigt jau tagad,» tā Māra. Jaunā materiāla rakstīšanā šoreiz daudz lielāka nozīme ir komandas darbam, turklāt liels pienesums ir arī no DJ Rudd. «Nevis Māra nes skices un tad kopīgi visi tās aranžē, bet visi sēž jau no pirmajiem akordiem un cits caur citu kliedz – jā, šis ir forši, turpini, turpini vai arī – nē, šo te metam ārā, tas bija labāks!» par darbu pie jaunā albuma stāsta Māra. «Dažkārt tas sanāk ļoti emocionāli – kā kurš rīts izdevies. Tieši tāpēc ir labi visiem kaut pāris dienas dzīvot kopā un uzkavēties šajā radošajā procesā.»

No topošā albuma koncertos izskanēs tikai trīs gabali – Atskatos, Turies un Tas izlemts sen (pirmatskaņojums), turklāt to oriģinālajā versijā. «Šādā ziņā mēs neesam pavisam lojāli tūres nosaukumam Astro’ Electro Acoustic, jo beidzamie gabali skan ar diezgan pilnām sajūtām un jaudām – tas būs izaicinājums skaņu tehniķiem,» atzīst Māra. Savukārt vairākas citas dziesmas varētu būt izaicinājums klausītājiem. «Spoguļoties pāraranžējām tik forši, ka, man liekas, nekad dzīvē vairs nespēlēsim veco versiju. Mēs jau toreiz mēģinājām to aranžēt akustiski, taču, sajūtām ļaujoties, tas vienalga aizgāja ļoti jaudīgs. Sapratām, ka šis koncepts pieļauj diezgan dažādas noskaņas. Acoustic – tas vairāk ir akustiskās ģitāras, kas tā arī ir, bet Electro – tā vairāk ir šīze ar tembriem, kas savukārt var uzpeldēt pavisam negaidītās versijās. Piemēram, kad kādā dziesmā uznāk Laima, tad mēs smejamies, ka te jau skan normāls folk house! Gravitāti vai Apaļa pasaule esam mainījuši tā, ka ir kaifs skatīties – nu, kurā brīdī tad zāle uzķers, kas tā par dziesmu?! Kad pēkšņi atskan aplausi, tad ir skaidrs – ahā, tagad aizgāja, ja?!»

Starp citu, 2013. gadā astronauti veica pieteikumu Rietumu tirgū, izdodot sava albuma Lauvas anglisko versiju Lion’s Share – kā veicies tam? «Pabraukājām pa dažiem showcase Lietuvā un Igaunijā, sadāvinājām to visiem saviem ārzemju draugiem un kolēģiem. Vienmēr jau tici, ka laba mūzika pati aizies, to sadzirdēs un visi to paši atradīs. Un tad saskaries ar šī stāsta otru pusi un saproti, kāpēc ir menedžeri un aģenti ārzemēs un kāpēc nav jēgas braukt uz šiem showcase tāpat vien...» vaļsirdīgi klāsta Māra.

«Ārzemes nekad nav bijušas mūsu prioritāte, tāpēc arī konkrēts plāns to iekarošanai nekad nav izstrādāts. Mēs gan joprojām skatāmies un taustāmies, kur vēji pūš, bet šajā brīdī beidzot esam sapratuši, ka galvenais mums tomēr ir mājas un galvenais tirgus būs Latvija. Patiesībā tas palīdz, kad nosaki sev prioritātes. Arī šobrīd ir skaidrs, ka albumā vairs nemiksēsim latviešu un angļu valodas, kā vienmēr to esam darījuši, tas tomēr rada tādu kā rasola sajūtu.».