Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Aminata otrreiz uz Eirovīziju

LABĀKIE. Šogad Supernovā uzvarošais izrādījās Aminatas Savadogo un Justa Sirmā radošais tandēms © F64

Pēc Justa Sirmā uzvaras Supernovā kļuvis skaidrs, ka Eirovīzijas starptautiskajā konkursā Latviju šogad pārstāvēs liela daļa no tiem, kuri to darīja jau pērn. Arī Aminata.

Mūsu Eirovīzijas delegāta Justa Sirmā dziesmas Heartbeat autore Aminata Savadogo uzreiz pēc Supernovas vēl nevarēja pateikt, vai dosies uz konkursa finālu Stokholmā – it kā tāda pienākuma neesot, taču lielākā daļa dziesmu autoru uzskata par pašsaprotamu pabūt arī klātienē. Kā zināms, pērn Aminata ar dziesmu Love Injected Eirovīzijā izcīnīja sesto vietu, kas ir ceturtais augstākais Latvijas sasniegums šo konkursu vēsturē – pēc Marijas Naumovas (1. vieta), Prāta vētras (3. vieta) un dueta Valters & Kaža (5. vieta). Pilnīgi droši, ka atkārtotu dalību Eirovīzijā piedzīvos Anna Zankovska un Katrīna Vīgante – abas pērn bija Aminatas fona vokālistes, un abas šajā amatā ir arī šogad, tikai Justa komandā. Tāpat droši vien uz Stokholmu dosies producents Kaspars Ansons – vismaz pērn viņš tā darīja, gan jau šogad rīkosies līdzīgi.

Plānots, ka Eiropā Justs tiks prezentēts vienkārši kā Justs – nolemts rietumniekiem nelikt lauzīt galvas un mēles, mēģinot izrunāt viņiem pagrūto uzvārdu. Justs Sirmais ir 21 gadu vecs ķekavietis, muzicē grupā Tax Free, plašākas skatuves apguvis, pateicoties dalībai repera Gacho komandā. Viņš mācās Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā džeza pedagoģijas nodaļā, sapņo par savas alternatīvās mūzikas skolas izveidi. Pēc uzvaras Justs momentā nokļuva septiņgadīgā brāļuka Marta apskāvienos, un mazā piemēram drīz sekoja māsa Bille (17) un mamma Solvita – ģimene dziedātāju viņam tik svarīgajā brīdī atbalstīja klātienē Zaķusalā. Lai gan uzvarētājs bija uz izķeršanu pie selfiju tīkotājiem vai vienkārši sveicējiem, ilgu laiku netika nost no skatuves, bet pēc tam devās pārrunāt dažādus ar dalību Eirovīzijā saistītus jautājumus, Neatkarīgās apskatniekam viņš pāris minūtītes turpat uz skatuves tomēr izbrīvēja. «Nē, nē, rīt neatpūtīšos, jo rīt jau vienos ir paredzēta fotosesija. Pēc tam sāksies darbs pie priekšnesuma – jāīsteno tās idejas, kas ir iecerētas. Darba būs tik daudz, ka… Mjā, es pat nezinu, kā es uz skolu pagūšu, taču centīšos to visu kaut kā apvienot, jo studijas pamest pusratā arī negribas,» aizdomājās Justs.

Šajās dienās viņa komanda ķersies klāt šova plānošanai. «Par to mums ir daudz ideju – gan par priekšnesumu, gan par tēlu – noteikti mainīsim arī apģērbu. Tam visam varēs sekot līdzi, jo aprīlī izdosim dokumentālo filmu – mums ir tāds plāns –, kurā varēs vērot visu sagatavošanās procesu braucienam uz Zviedriju. Mēs to filmēsim, un to varēs redzēt visās iespējamās vietās, ko sauc par internetu,» stāstīja dziedātājs. Starp citu, viņš jau bija paguvis ņemt vērā izskanējušās žūrijas priekšsēdētāja Kaspara Rogas pārdomas par to, ka Justs vienatnē uz lielāka mēroga skatuves Stokholmā varētu arī pazust. «Par to mēs arī nedaudz uztraucamies, taču ķersimies klāt darbam, un viss būs kārtībā, jo man apkārt ir savas jomas profesionāļi, un, ja vajadzēs, tad atradīsim īstos cilvēkus un piesaistīsim arī viņus, lai viņi palīdzētu man nepazust uz lielās skatuves. Paldies producentei Jūlijai [Fricsonei], jo nav jau tā, ka viss gultos tikai uz maniem pleciem, mums ir konkrēti plāni. Ir dikti jāstrādā, lai tajā lielajā mērogā izceltos un spētu pārspēt pārējos,» apņēmību pauda Justs. Pēc kādas pusstundas notiekošajā Supernovas ballītē viņa apņēmība bija tikai augusi. «Es parādīšu, uz ko Latvija ir spējīga!» ovācijām skanot un Latvijas Eirovīzijas fanu kluba balvu saņemot, teica Justs. Nu ko, turēsim pie vārda!