Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: "Sestā jūdze" - "Labāko dziesmu izlase"

© Publicitātes foto

Nesen apskatītā ansambļa “Klaidonis” un šīs reizes upurim “Sestajai jūdzei” ir kāda kopīga īpašība – abu daiļrades piesaucot bieži vien tiek minēta to piederība kantri saimei, lai gan tās no šī mūzikas stila ir, ja ne gluži kā rāpus līdz Ķīnai, tad diezgan tālu.

Atzīmējot savu 15 gadu pastāvēšanu, “Sestā jūdze” ir posusies jubilejas turnejā un sadarbībā ar kompāniju “Mikrofona ieraksti” nupat laidusi klajā labāko dziesmu izlasi. Tajā apkopotas divdesmit dziesmas no šīs grupas pastāvēšanas pirmsākumiem līdz pat jaunākajam ierakstam “Pieci soļi, nedēļa vai mūžs”, kuram tapis arī viens no retajiem grupas videoklipiem. Izlasē iekļautas dziesmas no albumiem “Emigrants”, “Kalendārs” un “Iebrien manā saulrietā”, kā arī daži gabali, kuri kaut kā palikuši ārpus studijas albumiem, lai gan bijuši ļoti pieprasīti koncertos un arī radiostacijās. Kas attiecas uz patriotiskās noskaņās ieturēto Vislatvijas jubilejas koncerttūri „Man citas zemes nevajag”, tad tā sāksies 28. oktobrī ar koncertu Ādažos, kam sekos pasākumi Ventspilī (3.11.), Liepājā (4.11.), Jēkabpilī (5.11.), Valmierā (10.11.), Alūksnē (11.11.), Bauskā (12.11.) un Jelgavā (24.11.). Koncertā skanēs gan grupas lielākie hiti, gan pasaulē pazīstamu skaņdarbu kaverversijas īpašā „Sestās jūdzes” skanējumā. Jāatgādina, ka “Sestajā jūdzē” muzicē dziedātājs un komponists Agris Gedrovičs, ģitāristi Jānis Misiņš un Kristaps Rullis, basģitārists Modris Miķelsons un bundzinieks Aldis Strazdiņš.

PAR. Pat zvērināti šlāgermūzikas nīdēji droši vien būs dzirdējuši kaut vienu “Sestās jūdzes” dziesmu, piemēram, “Ievai”. Daži no šiem gabaliem nav nemaz tik peļami, kaut vai “Emigrants” ir pat ļoti klausāms. Izrādās, ka “Sestā jūdze” iespēlējusi arī Raimonda Paula melodijas, vismaz šajā izlasē iekļautas Maestro sacerētās “Vēlais pīlādzis” (ar Guntara Rača tekstu) un “Pēc simts gadiem Piebalgā” (Leons Briedis), pārējās gan ir Agra Gedroviča roku darinājums. “Sestās jūdzes” faniem šī izlase būs skaista dāvana, visi labākie ansambļa gabali vienkopus.

PRET. Agra Gedroviča balss skan kā uz beigšanos, taču ansambļa cienītājiem tā tīk - labi, lai jau tā būtu. Dažās dziesmās ar tekstiem ir bēdīgi (“Klusā daba”), dažās - ļoti labi (“Pārdevējs”), tā kā arī no šī viedokļa raugoties viss ir daudzmaz kārtībā. Un tomēr - šlāgeris ir un paliek šlāgeris.