Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

MUZIKĀLĀ BANKA: Uzvar Prāta vētra, triumfē Marats

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Ar krāšņu apbalvošanas ceremoniju Ventspils Olimpiskajā centrā noslēgusies tradicionālā Latvijas Radio 2 popdziesmu un rokdziesmu aptauja Muzikālā banka. Kā jau to viegli bija prognozēt, uzvarēja dziesma Debesis iekrita tevī, kuru izpilda grupa Prāta vētra kopā ar Musiqq.

Par Muzikālās bankas uzvarētājiem dziesmu Debesis iekrita tevī, šķiet, varēja kronēt jau labu laiku iepriekš - to apliecināja arī klausītāju ovācijas Ventspils Olimpiskajā centrā (jau dziesmas vidū visi bija kājās), kā arī vēlāk uzzinātie rezultāti, ka tieši Prāta vētras un Musiqq kopdarbs izpelnījies augstāko novērtējumu arī šīs aptaujas ekspertu un pašu mūziķu vidū. Kā zināms, aizvadītā gada vērtīgākās dziesmas tituls pirmoreiz tika izspēlēts pēc itin sarežģītas sistēmas, kurā tika apkopoti klausītāju un mūzikas ekspertu (katram pa 25%), kā arī tiešraides skatītāju telefonbalsojuma (50%) nodotie dati. Šoreiz nebija iemesla diskutēt, vai šī sistēma izrādījusies veiksmīga, jo uzvarētāju dziesmas noteikšanu tā noteikti neietekmēja (balsotāji esot bijuši diezgan aktīvi), taču tā kaitinoši ievilka pasākumu garumā.

Lai gan uzvarētāju kronēšanas centrālie tēli bija Prāta vētras mūziķi, kuri Ventspilī triumfēja arī pērn (ar dziesmu Ziemu apēst), viņi apbalvošanas ceremonijā jau uzreiz norādīja uz šīs uzvaras galveno vaininieku - Maratu Ogļezņevu, šīs dziesmas autoru. Ja ņem vērā, ka Musiqq līderis kopā ar savu pārinieku Emīlu Balceri un dziesmu Čaļi šajā aptaujā tika arī pie ceturtās vietas, ir pilnīgi skaidrs, kuri Muzikālās bankas aptaujā bijuši uzvarētāji. «Paldies Prāta vētrai un arī viņu komandai, kas novilka šo pasākumu līdz galam,» Marats nekad nav bijis īpaši daiļrunīgs. Jāatgādina, kā tad minētā dziesma tapa. Prāta vētrai, pērn gatavojoties savam koncertam Liepājā, ienākusi prātā doma par šādu kopprojektu (abi Musiqq dalībnieki ir liepājnieki). Renārs Kaupers esot Maratam parādījis kādu dziesmu, Marats viņam - savējo, un pieredzējušajam prātniekam uzreiz bijis skaidrs, ka tā ir hits. Nelielas radošās domstarpības izraisījušās ar tās beigu apstrādi, līdz atrasts zviedru producents Povels Olsons. Tā nu šī dziesma vago latvju radiostaciju topus, atskaņota arī krievu tirgum, un nav šaubu, ka šogad par iepriekšējā gada nopelniem gūs vēl daudz panākumu - iespējams, ne tikai pie mums, bet arī ārpus Latvijas.

Neliels pārsteigums ir Muzikālās bankas pirmā trijnieka tālākajam sadalījumam - sudraba pozīcijās vajadzēja būt trīs reizes pēc kārtas te savulaik uzvarējušajam Donam, bet trešajā vietā - Intaram Busulim, taču sanāca otrādi. Ekspertu balsojumā arī redzams akurāt tāds pats balsojums, tomēr Intaru pie mums laikam traki mīl un dievina. Pat neskatoties uz to, ka viņš piedalās Krievijas mūzikas šovos un nebija arī sestdien Ventspilī, jo bija iesprūdis atvaļinājuma pavadīšanas gaitās Taizemē. Starp citu, šo gadu Muzikālajā bankā varētu dēvēt par neparādīšanās šovu: bez Intara uz skatuves neparādījās arī Agnese Rakovska (kaut ko sajaukusi ar koncertu grafikiem) un projekta Līvi un Buks pats galvenais personāžs Ainars Virga, kurš bija apslimis (vai apslimis). Starp citu, šo projektu uz skatuves vispār varēja knapi atpazīt - to drīzāk varēja dēvēt par Buks un Buks: līvus personificēja vien taustiņnieks Guntars Mucenieks, soloģitārista funkcijas uzņēmās viņa dēls Henrijs Eduards. Nebija arī bundzinieka Viļņa Krieviņa, pat ne basista Mārtiņa Burkevica (viņu gan bieži aizvieto Kristaps Liepa). Pelnīta vieta Top 15 pašās beigās.

Eksperti ceturtajā vietā bija ierindojuši Agnesi Rakovsku (septītajā vietā Justa dziesmu Ko tu dari? - jūs to nopietni?!), un koncertā, pat pašai klāt neesot, viņa nodemonstrēja savu multimākslinieces talantu, - ja nav būts klāt viņas koncertciklā, kurā Agnese izpilda Raimonda Paula dziesmas, priekšnesums pilnīgi noteikti palika nesaprasts, bet kādam konservatīvākam ļautiņam varbūt pat lika ķert pēc validola... Līdzīgi ar Samantu Tīnu: dažādu stilu, gaumju un vecumu apkopots koncerts, kas risinās sporta centrā, bet primadonna cenšas demonstrēt augstākās raudzes šovu, ģērbusies Amoralle tērpā un ar Wild Hand Made indiāņu cienīgu pārsteigumu uz galvas. Ja tas būtu autorkoncerts Latvijas Nacionālajā teātrī, tad viss kārtībā, bet šoreiz... Nekāds brīnums, ka Samanta tik bieži paliek nesaprasta. Taču ne jau viņām vienīgajām priekšnesumi bija grūti nolasāmi, kaut kas kliboja arī ar visu Muzikālās bankas koncepciju. Pirmajā daļā - finālā iekļuvušās dziesmas, kas pavilktas zem melni baltajiem toņiem, labi, lai tā būtu. Otrajā - atzīmējas žūrijā pabijušie, kuri piedāvāja tik nevaldāmu miksli, ka to var uztvert tikai kā katru dziesmu atsevišķi. Labi, lai tā būtu. Taču kur vienojošais elements?! No neklātienes vērotāju viedokļa - droši vien abu daļu starplaikā skatāmā Panorāma, bet uz vietas esošajiem - iespēja netraucētā un rāmā gaisotnē paburzīties Ventspils Olimpiskā centra telpās un tikties ar sen neredzētiem un jaukiem cilvēkiem. Ir arī oficiālais skaidrojums: «Noslēguma ceremonijas šovs Ventspilī jau ierasti notika dinamiski un krāšņi, šoreiz akcentējot kontrastu pasauli. Maijas Jansones veidoto skatuves scenogrāfiju un gaismas meistaru darbu atzinīgi novērtēja kā mūziķi, tā skatītāji, izbaudot gan melnbaltos toņus koncertšova pirmajā, gan spilgto krāsu pasauli otrajā daļā. Jau ierasti koncertšovu raksturoja draudzīga gaisotne mūziķu vidū un atsaucīgi skatītāji, kuri godam bija sagatavojušies zibakcijai, ar savu līdzpaņemto atslēgu saišķu skaņām simboliski atslēdzot Muzikālās bankas seifu.» Nu re, viss (it kā) skaidrs! Tiesa, par rezultātu noskaidrošanas formātu gan ne viss - diez vai leģendārās Mikrofona aptaujas neoficiālajiem mantiniekiem nepieciešams telefonbalsojums kā tādiem okartistiem vai fabrikantiem...

***

Muzikālās bankas 2016 rezultāti

1. Debesis iekrita tevī Prāta vētra, Musiqq

2. Miglas rīts Intars Busulis

3. Tepat Dons

4. Čaļi Musiqq

5. Nāc Ivo Fomins

6. Buorstous Guntra Kuzmina

7. Lavīnas The Sound Poets

8. Vienaldzības Agnese Rakovska

9. Daļa no sirds Mārtiņš Ruskis

10. Es tev Otra puse un Antra Stafecka

11. Laika upe Markus Riva

12. Kāds trakais mani uzgleznos Samanta Tīna

13. Laiks Andris Ērglis un Antra Stafecka

14. Ko tu dari? Justs

15. Pēdas uz palodzes Līvi un Buks