Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Kautkaili - “Personas kods”

© Publicitātes foto

Nostalģiskā popa (izrādās, ir arī tāds žanrs…) grupa “Kautkaili” ar Kristīni Pāži, Didzi Bardo un Kristu Krūskopu sastāvā beidzot laidusi klajā ilgi loloto un auklēto debijas albumu. Tajā iekļautas gan iepriekš izdotās dziesmas “Augam viens no otra projām” un “Ļauj man”, gan arī virkne pavisam jaunu skaņdarbu. 

“Personas kods” tapis grupas dalībnieku lauku mājā Stukmaņos un tā radīšanas procesā piedalījušies arī tādi mūziķi kā Kaspars Vizulis, Rūdolfs Daņiļevičs, Rinalds Maksimovs, Gunārs Gaumigs un “Baltic Groove Orchestra” Jāņa Ivuškāna vadībā. Jāatgādina, ka “Kautkaili” albuma priekšvēstnesis, dziesma “Ļauj man”, kas tika izdota oktobrī, jau sasniegusi vairāku radiostaciju topu augšgalus.

“Vajadzēja vairākus gadus, lai, izejot cauri pamatīgai un emocionālai šaubu centrifūgai, izdotu mūsu pirmo albumu,” atzīst grupas soliste un dziesmu autore Kristīne Pāže. “Tomēr ticu, ka šis process bija diezgan būtisks ceļā uz savas skaņas un satura meklējumiem. “Personas kods” ir pašterapeitisks attiecību albums - retrospektīvi pieredzes stāsti par sevi, līdzcilvēkiem un mūsu reizēm sarežģīto latviešu dabu. Tā ir vienvirziena biļete ceļojumā tuvāk sev pašam.”

Albuma prezentācijas koncerts “M/Darbnīcā” pagājušās nedēļas nogalē bija pilnībā izpārdots (varētu pat teikt, ka absolūtā pilnībā izpārdots), bet līdz nākamajai iespējai dzirdēt “Personas kodu” dzīvajā izpildījumā būs mazliet jāpaciešas - nākamo koncertu “Kautkaili” ieplānojuši 22. martā K. K. fon Stricka villā. “Esam patiesi aizkustināti par negaidīti lielo atsaucību albuma prezentācijas koncertam “M/Darbnīcā”, tādēļ tiekamies jau pavasarī nedaudz plašākā pulkā,” pauž grupas dalībnieki.

PAR. Nav šaubu, ka latvju mūzikas pārzinātāji sacentīsies sava starpā, kurš izdomās krāšņākus epitetus “Kautkaili” albuma slavināšanai un ir jau arī par ko - ļoti kvalitatīvs darbs! No Kristīnes Pāžes jau gadiem tiek gaidīts izrāviens, jo šī talantīgā mūziķe spēj ieinteresēt ar visu, kam vien pieķeras, sākot ar satriecošo poproku kopā ar Aiju Andrejevu un Agnesi Rakovsku dziesmā “Laime šī”, līdz pat jaunākajam projektam “P.S.PMS” kopā ar savām draudzenēm Elīnu Silovu un Eviju Vēberi. “Kautkaili” nav izņēmums - ilgi gaidīts un beidzot sagaidīts.

Par dziesmām. Joprojām nav apnikusi skaistā un intīmi personīgā “Kurš pirmais?”, neapšaubāmi vērtīgas ir “Ļauj man” un arī “Augam viens no otra projām”, savukārt “Kofeīna nakts” (jā, tieši kofeīna, lai gan “kokaīna nakts” skanētu iederīgāk…) joprojām ir bezgalīgi lipīga. Savukārt no iepriekš nedzirdētiem gabaliem uzreiz aizķer “Ilgas” un “Kāda jēga”, arī draiskā “Pavedieni”. Par instrumentālistu individuālo meistarību nav vērts pat kaut ko teikt - Bardo un Krūskops savu lietu prot, tas ir vispārzināms fakts.

PRET. Mīnuss - albums šķiet… pārsāpēts. Mūziķi acīmredzami tiešām gājuši cauri “pamatīgai un emocionālai šaubu centrifūgai” un “būtiskam ceļam uz savas skaņas un satura meklējumiem”, cenšoties visu noslīpēt līdz maksimālam perfektumam, taču tādējādi zaudēts dzīvīgums - albums šķiet skanējumā pārlieku sterils. Bet varbūt tikai tā šķiet, varbūt vienkārši no Kristīnes Pāžes joprojām tiek gaidīts kaut kas vairāk.