Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Recenzija: E.V. – "Jaunā pagrīde"

© Publicitātes foto

Tiekot pie Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvai “Zelta mikrofons” iesniegto ierakstu vērtēšanas, sanāk teju vai netīšām noklausīties arī ļoti labus albumus, kuri kaut kādu iemeslu dēļ pasprukuši garām. Lūk, viens no tādiem – jau aprīlī izdotais repera E.V. (īstajā vārdā Kārlis Pauls Šēnhofs) un bītmeikera Veidera kopdarbs albumā “Jaunā pagrīde”. Ierakstu un pēcapstrādi veicis Kaizers – arī ne tas pēdējais cilvēks latvju hiphopa aprindās, turklāt ierakstos piedalījies iespaidīgs viesmākslinieku pulks, tostarp Edavārdi, Xantikvariāts, Goča, Hotte, Marko, Henny u.c.

Albumā iekļautas 13 kompozīcijas - visas ar satīras un pašironijas pieskaņu. “Šis albums nav domāts tiem, kas ir viegli aizkaitināmi vai zem 18 gadiem. Tas ir rupjš, vulgārs un izmanto visas iespējamās valodas īpatnības un vārdu spēles taktikas, lai parādītu, ko var panākt latviešu repā. Bīti ir smagi un paredzēti jaudīgām “tumbām”,” tā E.V. “Šī ir jaunā pagrīde - latviešu hiphops bez filtra, savā tīrākajā būtībā.” Savukārt Veiders piebalso: “Šis kopdarbs ir nācis no sirds un ielu kultūras, nedomājot par citu viedokli vai sabiedrības standartiem. Tas ir, manuprāt, līdz šim mūsu abu labākais darbs, kur tiek pilnā mērā parādīta mūsu radošā pieeja, unikalitāte un daudzveidība.”

Ja kaut kur pie darba pielikts vai pats pielicies bītmeikers Veiders, tas jau vien nozīmē, ka to ir vērts klausīties - viņš ar savu relatīvi agresīvo (un “tumbas” ar basiem ārā sitošo) skanējumu jau sen iekritis ausīs. Dziesmas “Ievēro kustību”, “Kulturāls fenomens” un “Jaunā pagrīde” mūzikas straumēšanas servisā Spotify pārsniegušas 15 000 - 25 000 klausījumu robežu, kas ir cienījams cipars, turklāt sasniegts diezgan pelnīti. Vēl jāpiemin “Tu jau nevarētu” (kopā ar Edavārdiem) un kaujinieciskā “Nevari nopirkt”, kā arī smieklīgais “skitiņš” “Un uzvarētājs ir…”. Teksti lielākoties tiešām ir ironiski, nevis jēli un/vai truli, bet tas latviešu hiphopam ’23 jau ir daudz.

Mazliet par abiem skatuves māksliniekiem. E.V. ir 23 gadus jauns hiphopa mūziķis no Ikšķiles/Ogres, kurš raksta un izpilda dziesmas gan latviešu, gan angļu valodā. Viņš darbojas arī divās daudzgalvainās hiphopa apvienībās - “Kreisais Krasts” un “Brīvrunu Projekts”. Savas muzikālās gaitas uzsācis 2016. gadā, 2017. gadā izdevis debijas albumu “Imperfect World”, kam sekoja “2018” (2019) un “Smoke & Mirrors” (2022). Uzstājies festivālos “Positivus”, “SummerSound” u.c., ar “Brīvrunu Projektu” pērn iesildījis Gustavo koncertu “Arēnā Rīga”. Savukārt Veiders ir ar vēl lielāku pieredzi - šis producents un dīdžejs savu darbību sācis jau 2010. gadā, sākotnēji darbojoties “drum’n’bass” žanrā. Plašāku atpazīstamību ieguvis kā repera anša godalgotā albuma “Liela māksla” dziesmu “Sports” un “Bimini” bītu autors, sadarbojies arī ar tādiem māksliniekiem kā Steps, Kjuumanis, Būū u.c.