Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Miris slavenais krievu dzejnieks Andrejs Vozņesenskis

Vakar Maskavā 77 gadu vecumā miris viens no 20. gadsimta izcilākajiem Krievijas dzejniekiem – Andrejs Vozņesenskis. Pēdējos gados viņš cieta no atkārtota insulta radītajām sekām un tikai pirms nedēļas bija atgriezies Krievijā no ārstēšanās kādā vācu klīnikā.

Andrejs Vožņesenskis dzimis 1933. gada 12. maijā. Kopš piecdesmito gadu nogales viņš aktīvi publicējis savu dzeju, tomēr īstie ziedu laiki Vozņesenskim sākās pagājušā gadsimta sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados. Viņš bija vairāku desmitu dažādu valstu Zinātņu akadēmiju goda biedrs, savulaik saņēma PSRS valsts prēmiju, vairākas ASV literārās godalgas. 1996. gadā Parīzes festivālā Triumfs Andrejs Vozņesenskis tika pasludināts «par dižāko tagadnes dzejnieku».

Andrejs Vozņesenskis lasītāju atmiņā paliks ne tikai ar savu liriku. Par leģendu kļuvis viņa kopdarbs ar komponistu Alekseju Ribņikovu, radot Tagankas teātra superhītu – rokoperas Junona un Avosj. Jāpiebilst, ka viņa dzejolis par miljonu sārtu rožu, ir Raimonda Paula dziesmas Dāvāja Māriņa... krievu versijas teksts.