Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Iespēja aplūkot Latvijas himnas autoram piešķirto cariskas Krievijas Svētās Annas ordeni

Rakstniecības un mūzikas muzejs (Rīgā, Pils laukumā 2) Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā, 4. maijā, piedāvā unikālu iespēju aplūkot Latvijas valsts himnas autoram Baumaņu Kārlim piešķirtu apbalvojumu – cariskās Krievijas Svētās Annas ordeni, kas uz vienu dienu tiks izstādīts apskatei Baumaņu Kārļa zālē.

II pakāpes Svētās Annas ordeni Baumaņu Kārlim piešķīra 1873. gadā – tajā pašā gadā, kad notika Pirmie latviešu dziesmu svētki. Tieši šajos svētkos pirmo reizi tika atskaņota dziesma, kas vēlāk kļuva par Latvijas valsts himnu Dievs svētī Latviju!. 4. maijā plkst.12:00 un 15:00 RMM kolekciju kuratore Zane Gailīte ekskursijā Ar lepnumu par Baumaņu Kārli stāstīs vairāk gan par Latvijas himnas autoru, gan Svētās Annas ordeni, tā izcelsmi un ar to saistīto simboliku.

Baumaņu Kārļa zālē skatāms arī Latvijas himnas autora flīģelis, pie kura, iespējams, sacerēta Latvijas himna.

4. maijā ieeja muzejā un ekskursija – par brīvu!

Svētās Annas ordenis ir viens no Krievijas augstākajiem apbalvojumiem. 1728. gadā to dibinājis Holšteinas-Gotorpas hercogs Kārlis Frīdrihs mirušās sievas, Pētera I meitas Annas piemiņai. Pēc Kārļa Frīdriha atbraukšanas uz Krieviju (viņš kļūst par caru Pēteri III) ordenis pārņemts Krievijā (1742). Ordeņa pilns nosaukums ir "Impēriskais Sv. Annas ordenis". Saskaņā ar 1797. gadā pieņemtajiem, Pāvila I ievestajiem statūtiem tam bija trīs pakāpes. Ar I pakāpes ordeni Krievijā apbalvoti tikai divi armijas virsnieki. II pakāpes Annas ordeni saņēmuši vairāki latvieši: Jānis Balodis, Krišjānis Berķis, Kārlis Jesens, Roberts Kļaviņš, Augusts Misiņš, u. c., arī te dzīvojušie vācu tautības saimnieciskie darbinieki un skolotāji.