Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

Latvijā viesosies pasaulē izcilākie Rotko mākslas pētnieki

© F64

Šonedēļ, lai piedalītos mākslinieka Marka Rotko 111.dzimšanas dienai veltītajos pasākumos, Latvijā viesosies pasaulē zināmākie abstraktā ekspresionisma pētnieki un abi Rotko bērni – dēls Kristofers Rotko (Christopher Rothko) un meita Keita Rotko Praizela (Kate Rothko Prizel).

Pētnieki un Rotko ģimenes locekļi piedalīsies starptautiskā konferencē, kas 23.septembrī notiks Rīgā un 25.septembrī turpināsies Daugavpilī un 24.septembrī uz Daugavpili dosies īpašā Rotko vilcienā, kurā trīs vilciena vagonus piepildīs mūzika, māksla un performances. 

Konference „Abstraktais ekspresionisms: emociju valoda” pulcēs pasaulē pazīstamus mākslas zinātniekus un Rotko iedvesmoti mākslinieki no Parīzes, Ņujorkas, Londonas, Madrides, Sanpaulu un Maskavas. Britu mākslas vēsturnieks Dr. Deivids Anfams (Dr. David Anfam) konferencē dalīsies ar atziņām par saistību starp mākslu un identitāti, 360 grādu abstrakto gleznu meistars un krāsu uztveres psiholoģijas pētnieks Senfords Vurmfelds no Ņujorkas (Sanford Wurmfeld) stāstīs par Rotko krāsu izmantojumu no krāsu uztveres teorijas viedokļa.

Arhitektūras profesora no Ārhusas Valtera Unterainera  referāts konferencē būs „Muzeji un citas izstāžu telpas jeb kā mākslinieki iemācās mīlēt arhitektus”, savukārt franču akadēmiķes Annijas Koenas Solalas tēma būs „Marka Rotko daudzie ceļojumi”. Konferencē uzstāsies arī prof. Džeimss Klārks, kurš runās par abstrakto ekspresionismu mūzikā un mākslā. Bez tam konferencē uzstāsies prof. Pols Hakslijs, prof. Marko Džanoti, Eleonora Šturma (Ņujorka), Dr. Hosē M. Sirija, Pīters Grifins u.c.

Rotko 111.dzimšanas dienai veltītie pasākumi norisinās Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas ietvaros.