Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

KULTŪRA: Uzmanības centrā Latgale

UNIKĀLA LIECĪBA. Jēkaba Strazdiņa interpretācija par Latgales kongresa norisi Rēzeknes kinoteātrī Diana ir vienīgais zināmais krāsainais attēls, kurā šis notikums atspoguļots © Publicitātes foto

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs izsludinājis savus šīs vasaras izstāžu plānus, un tie būs veltīti Latgalei. Ēkā Brīvības bulvārī 32 no 6. aprīļa līdz 8. septembrim būs apskatāmas divas izstādes: Latgales kongresam – 100 un Latgales keramika – tradicionālais un mūsdienīgais.

Ar šo Savējās Latgales ciklu muzejs sāk Latvijas simtgadei veltītu norišu programmu. Tajā tiks izcelta Latvijas apvienošanas idejas nostiprināšana 1917. gada pavasarī, kas bija īpaši būtiska valsts tapšanas procesa sastāvdaļa.

Izstāde Latgales kongresam - 100 būs veltīta ne tikai Latgales kongresa norisei un tā lēmumiem. Tā iezīmēs vēsturiskās atšķirības, kas raksturo Latgales dažādos pārvaldes, saimniecības, sabiedriskās un kultūras dzīves, nacionālās kustības attīstības ceļus gandrīz 300 gadu laikā kopš Latvijas teritorijas sadalīšanas starp vairākām politiskajām varām. Muzeja krājuma materiāli ļauj raksturot katoļticības, poļu valodas un pārvaldes sistēmas izplatību Latgalē, Krievijas centrālās varas īstenoto rusifikācijas politiku 19. gs. beigās, latgaliešu nacionālo pašapziņu 20. gs. sākumā. Izstādīto eksponātu vidū būs arī 20. gs. 30. gadu vidū tapusī mākslinieka Jēkaba Strazdiņa interpretācija (attēlā) par Latgales kongresa norisi Rēzeknes kinoteātrī Diana, vienīgais zināmais krāsainais attēls, kurā šis notikums atspoguļots.

Izstāde Latgales keramika - tradicionālais un mūsdienīgais atklās vienu no spilgtākajām tradicionālās kultūras zīmēm Latvijā - Latgales keramiku. Apmeklētājiem būs iespēja izceļot līdzi tās attīstībai, jo Latgalei raksturīgās keramikas tradīcijas sāka veidoties vēl senatnē, jaunākajā akmens laikmetā. Par to var spriest pēc materiālās kultūras apliecinājumiem mālā, kas uzieti arheoloģiskajos izrakumos. Izstādē būs skatāmi arī apmēram divdesmit Latgales podnieku darbi - Tautas lietišķās mākslas studijas Rēzeknes apriņķa pūdnīki un Andreja Paulāna Tautas lietišķās mākslas studijas keramiķu veikums. To papildinās projekta Latvijas zelta pods dalībnieces Elīnas Kursītes Latgales podnieku portreti lielformāta izmērā. Izstāžu atklāšanas pasākumu 5. aprīlī ievadīs diskusija par Latgales podniecības tradīcijām un nākotnes perspektīvām.