Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

Aicina uz gleznotāja Alekseja Naumova personālizstādi „Gleznas”

Alekseja Naumova glezna "Ķīpsala" © publicitātes foto

Trešdien, 12. janvārī,galerijā „Daugava „ (Vecrīga, Alksnāja iela 10/12) atklās Latvijas Mākslas akadēmijas profesora gleznotāja Alekseja Naumova personālizstādi "Gleznas".

Izstādē vilinošā silto jūru pasaule sadzīvo ar Latvijas krāšņo ziemu. Mākslinieku pārņēmis īsts sniega vilinājums.

Kā jau ziemeļnieku, Alekseju Naumovu vilina dienvidu jūras, ēnu spēles mūžīgi zaļajos dienvidu dārzos, tilti un celtnes - arhitektūra, kuru pieņemts saukt par sastingušu mūziku. Viņš ir spilgto, košo toņu meistars, jo viņa audekli tik bieži zaigo krāsu priekā, tas uzrunā un nevar atstāt vienaldzīgu, tādas toņu attiecības, tādas gaismēnas var atrast tikai dabā. Mākslinieks daudz strādā plenērā.

Sals un perlamutra toņos vizoša auksta migla viņa glezniecībā ienāca 2008.gada decembrī, kad Ziemassvētku brīvdienā Aleksejs Naumovs aizlidoja gleznot sev tuvo Venēciju. Tur -4 o C, aukstumā pat krāsa sasala, bet skatītāji veroties uz audekliem ar miglā ieskauto vai apsnigušo Venēciju runāja par Brodski, par viņa „Ūdens zīmēm” par Venēcijas izjūtu ziemā. Un tāda tā bija arī Alekseja Naumova gleznās. Bet bija arī viens neliels darbs – Latvijas piesnigušie lauki ar ieputinātu namiņu, paraksts zem darba – „Vilhelma Purvīša dzimtās mājas Zaubē”. Daudzi šo darbu īpaši akcentēja, novērtējot meistarīgo sniega gleznojumu.

Sniega glezniecība turpinās, ir sajūta, ka māksliniekam tas ir saistoši. Arī šī ziema kā radīta sniega gleznošanai.

Izstāde skatāma līdz 5. februārim.