Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Daugavpils teātris koriģē plānus

© F64

Daugavpils teātris jauno sezonu atklās 11. septembrī ar Vasīlija Sigareva komēdijas iestudējumu Zudušu laimi meklējot daugavpiliešiem pazīstamā viesrežisora Mihaila Mamedova režijā. Plānotas vēl vairākas pirmizrādes, kā arī viesizrādes gan Latvijā, gan ārpus tās.

Operdziedātāja Igora Martaka traģiskā nāve – augusta sākumā viņš un viņa dzīvesbiedre tika nogalināti mājas pagalmā Ventspils novada Tārgales pagastā viesusi korekcijas sezonas plānos, taču no oktobrī plānotā Imres Kalmana operetes Cirka princese iestudējuma, kurā Igoram Martakam bija paredzēta galvenā – Mistera Iksa loma, teātris neatteiksies. Pirmizrāde Mistera Ikss noslēpums pārcelta uz novembri, un iestudējums tiks veltīts pāragri mūžībā aizgājušā dziedātāja piemiņai. Teātra vadība ir atradusi divus Mistera Iksa lomas pretendentus no Maskavas, un šobrīd tiek saskaņoti viesmākslinieku darba grafiki. Turpināsies Daugavpils teātra sadarbība ar Baltkrievijas Valsts akadēmisko muzikālo teātri. Divi solisti piedalīsies Imres Kalmana operetes iestudējumā. Plānota arī abu teātru viesizrāžu apmaiņa. Septembrī Minskas kolēģi Daugavpils skatītājiem piedāvās koncertprogrammu Operetes brīnumainā pasaule, oktobrī – izrādi bērniem Zelta cālēns un baletu Tūkstoš un viena nakts, bet decembrī – Ziemassvētkiem un Jaungadam veltītus iestudējumus. Minskā Daugavpils teātris viesosies ar izrādēm Kazanova. Henrieta. Venēcija, Leo – mazais lauva, Teātra direktors un Dāmu paradīze.

Pirmizrādes pārcelšana uz nākamā gada janvāri pārbīdījusi novembrī plānotā Bīstamā pagrieziena pirmizrādi Jura Joneļa režijā. Savulaik regulāri Daugavpils teātrī strādājušais režisors Mihails Mamedovs šosezon iestudēs arī Daugavpils teātra aktrises Veras Hramņikovas benefici – Dž. Patrika lugu Dārgā Pamela. Vēl iecerēts, ka Daugavpils teātrī izrādes iestudēs Paula Pļavniece un Lucina Sosnovska.

Oktobrī pēc vairāku gadu pārtraukuma Daugavpils teātris viesosies Liepājas teātrī, skatītājiem piedāvājot mūziklu bērniem Leo – mazais lauva un tautas komēdiju Īsa pamācība mīlēšanā.

Aizvadīto sezonu Daugavpils teātra valdes priekšsēdētājs un mākslinieciskais vadītājs Oļegs Šapošņikovs atzīst par ļoti veiksmīgu, jo nav piedzīvota neviena radošā neveiksme un pirmo reizi Daugavpils teātrim ir tik daudz Spēlmaņu nakts nomināciju.

Kategorijā Gada mazās formas izrāde balvai izvirzīts Lucinas Sosnovskas iestudējums Pie mums viss kārtībā, kategorijā Gada izrāde bērniem vai pusaudžiem: Leo – mazais lauva Oļega Šapošņikova režijā, kategorijā Gada debija vai jaunais skatuves mākslinieks – Jeļena Ņetjosina par lomām izrādēs Pie mums viss kārtībā un Tumšās alejas, kategorijā Gada kostīmu vai grima mākslinieks – Inga Bermaka un Agnese Leilande par kostīmiem izrādē Leo – mazais lauva. Balvai kategorijā Gada sasniegums oriģināldramaturģijā, kurā nominēti labākie teātrim tapušie literārie pirmavoti (teksti, lugas, scenāriji), izvirzīta dramaturģe Agnese Rutkēviča un luga Svešie svētki, kas iestudēta Daugavpils teātrī.