Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

No kailiem vīriešiem līdz Mēnesim uz laukiem

Pēc Liepājas teātra vadītāja Herberta Laukšteina aicinājuma iestudēt izrādi Liepājā, šajā teātrī atgriezīsies Gaļina Poliščuka © F64

Liepājas teātris jauno sezonu atklās ar pirmizrādi 11. septembrī, taču tas nebūs Konstantīna Bogomolova iestudējums, kā bija plānots. Krievijas režisora veidotās Ivana Turgeņeva lugas Mēnesis uz laukiem skatuves versijas pirmizrāde pārcelta uz nākamā gada maiju.

«Izrādes iestudēšana ir radošs process, kuru ir grūti prognozēt, tā laikā var gadīties dažādas neparedzamas situācijas un sarežģījumi. Mēnesis uz laukiem ir augstvērtīga luga, vēlamies, lai šis iestudējums kļūtu par notikumu mūsu teātrī. Lai tas notiktu, ir nepieciešams vairāk laika tā sagatavošanai, tāpēc esam nolēmuši pārcelt pirmizrādi uz pavasari,» plānu maiņas iemeslu skaidro Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins. Bet nākamās nedēļas nogalē skatītāju vērtējumam tiks nodota Dž. Dž. Džilindžera veidotā komēdija Divi kaili vīrieši. Franču dramaturga Sebastjana Tjerī lugas iestudējumā galveno lomu spēlēs Gatis Maliks, pārējās lomās būs Signe Ruicēna, Kaspars Kārkliņš un Ilze Jura.

Dž. Dž. Džilindžers Liepājas teātrī iestudēs vēl divas izrādes. Pirmā no tām pirmizrādi piedzīvos septembra beigās, un tā būs muzikāla izrāde bērniem Sniegbaltīte un septiņi rūķīši. Izrādei mūziku komponējis Kārlis Lācis. Iestudējuma pamatā ir brāļu Grimmu pasaka, pēc kuras savu versiju radījusi dramaturģe Rasa Bugavičute. Trešais Džilindžera iestudējums plānots sezonas otrajā pusē. Viņš iestudēs franču autora un režisora Žoela Pomrā (dz. 1963.) lugu Abu Koreju atkalapvienošanās. Režisors gan izrādei devis nosaukumu Mīlestības neprāts, jo lugā runa nav par starptautisko politiku, bet gan mīlestību. Franču dramaturgs un režisors Žoels Pomrā sev starptautisku uzmanību ar sensācijas slavu pievērsa 2006. gada Aviņonas festivālā. Pagājušajā sezonā Nacionālajā teātrī viņa lugu Šis bērns iestudēja Ināra Slucka. Mīlestības neprāta pirmizrāde Liepājas teātrī paredzēta 21. aprīlī.

Jaunajā sezonā gaidāma viena režisora debija – pirmo reizi Liepājas teātrī izrādi iestudēs Viesturs Meikšāns. Viņš veidos savu krievu klasiķa Aleksandra Ostrovska lugas Vilki un avis versiju ar nosaukumu Portreti. Vilki un avis, kam pirmizrāde plānota 27. novembrī.

Jaunais gads Liepājas teātrī sāksies ar kādu atgriešanos. 29. janvārī pirmizrāde gaidāma amerikāņu klasiķa Torntona Vaildera (1897–1975) izcilākā veikuma, ar Pulicera prēmiju apbalvotās, 1938. gadā tapušās lugas Mūsu pilsētiņa iestudējumam Gaļinas Poliščukas režijā. Pirmo reizi viņa Liepājas teātrī strādāja pirms vairāk nekā desmit gadiem, ar Latvijas Kultūras akadēmijā Liepājas teātrim uzņemtā kursa audzēkņiem iestudējot viņu diplomdarbu Romeo un Džuljeta. Mīts (2003), kur sevi pieteica Inga Misāne (Džuljeta), Arturs Krūzkops (Romeo), Andris Bulis (Merkucio). Lugas Mūsu pilsētiņa darbība notiek no 1901. līdz 1913. gadam ASV provinces pilsētiņā, bet iestudējumam tiks lokalizēta, pārnesot uz mūsdienu Liepāju. Turklāt Gaļina Poliščuka veidos vēl vienu – mazās formas – iestudējumu, iestudējot somu autora Bengta Ālforsa monologu Cilvēks, kas vairās no lifta. Pirmizrāde plānota martā.

Pēc diviem veiksmīgiem iestudējumiem – Piafas un 1984 Liepājas teātris turpina sadarbību ar Lauru GrozuĶiberi, un jaunās sezonas darbs ir intriģējošs. Režisore iestudēs amerikāņu autora Bernarda Pomeranca lugu Ziloņcilvēks, kas stāsta par reālu vēsturisku, 19. gadsimtā dzīvojušu britu Džonu Meriku, kurš iesauku Ziloņcilvēks iemantojis sava iedzimtā kroplā izskata dēļ, ko radījusi reta slimība. Lauras GrozasĶiberes izrādē šajā lomā redzēsim Egonu Dombrovski. Bernarda Pomeranca (dz. 1940.) Ziloņcilvēks tapis 1977. gadā, bet pēc diviem gadiem saņēmis Tonija balvu kā labākā luga. Tā ir šā amerikāņu autora zināmākā luga, izrādīta Brodvejā drīz pēc sarakstīšanas, kā arī iestudēta 2014. gadā ar Bredliju Kūperu titullomā. Ziloņcilvēku teātra iestudējumā spēlējis arī mūziķis Deivids Bovijs. 1980. gadā uzņemtā Deivida Linča melnbaltā filma Ziloņcilvēks ar Džonu Hērtu Meriku titullomā un Entonija Hopkinsa atveidoto ārstu Frederiku stāsta par tās pašas vēsturiskās personības dzīvi, taču scenārijs nav tapis pēc Bernarda Pomeranca lugas.

Vēl šosezon Liepājas teātrī taps arī tradicionālais Ziemassvētku koncerts, kurš notiks no 16. līdz 27. decembrim.

Teātris atklājis sezonas pirmās puses viesizrāžu plānus. Ventspilī būs skatāmi divi Džilindžera iestudējumi – Sasodītais sarkanais mēness septembrī un Lielais Getsbijs decembrī. Oktobrī mūzikls Pūt, vējiņi! ceļos uz Rēzekni, Armanda Zvirbuļa iestudētā komēdija Boeing, Boeing – Slampē un Jelgavā, Džilindžera Žanna – Ādažos, Cēsīs un Valmierā. Leona Leščinska iestudējums Pieci vakari novembrī viesosies Valmieras teātrī, bet Rīgā pirms Spēlmaņu nakts būs skatāmas nominētās izrādes – 1984 un Sergeja Zemļanska veidotā kustību izrāde Indulis un Ārija.