Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

7.oktobra jubilārs: aktieris Ģirts Liuziniks

Aktieris Ģirts Liuziniks sev dzimšanas dienā novēl neļauties rutīnai un neieslīgt nevajadzīgās filozofiskās pārdomās par to, ko viņš dara, kā un kāpēc. «Vajag vienkārši priecāties par dzīvi – par katru dienu, par katru mirkli!» viņš aicina ikvienu, arī Neatkarīgās lasītājus © F64

«Atceros, kā savulaik gaidīju savu sešpadsmito, astoņpadsmito, tad – divdesmit pirmo dzimšanas dienu, jo gribēju kļūt arvien pieaugušāks. Tagad vairāk gaidu un priecājos par savu bērnu dzimšanas dienām un daru visu, lai viņiem būtu prieks, lai viņiem šie svētki būtu neaizmirstami,» saka Nacionālā teātra aktieris Ģirts Liuziniks. Viņu šodien sveicam 34. dzimšanas dienā!

Šodien ap pusdienlaiku jubilārs kopā ar saviem kolēģiem atgriežas no Sanktpēterburgas, kur vakar XXV Starptautiskajā teātra festivālā Baltijas nams (Балтийский дом) tika izrādīts režisora Vladislava Nastavševa iestudētais Fjodora Dostojevska Idiots, kas ir stāsts par cilvēka attiecībām ar Dievu un vienlaikus – arī stāsts par Krieviju.

«Nekāda organizēta svinēšana šodien nav ieplānota, bet dzimšanas diena noteikti kaut kā tiks atzīmēta. Spontānie pasākumi vienmēr bijuši tie labākie. Protams, arī skolas laikā, kad svinības parasti tika plānotas kādā pirtī vai pie vecvecākiem, kad tika gatavots rasols un gaidīti viesi, bija patiešām jaukas. Un tomēr viss, kas manā dzimšanas dienā noticis neplānoti, bijis interesantāk, dzīvāk un patiesāk,» secina šodienas gaviļnieks.

Mirkli pirms saviem svētkiem Ģirts Liuziniks labprāt atsauc atmiņā agras bērnības gadus, kad vecāki viņu allaž pārsteiguši, jau no rīta līdzās gultai noliekot kādu apsveikumu, pārsteigumu. «Tāpēc pamostoties es vienmēr jutos ļoti labi. Un tad nāca visi radinieki ar dāvaniņām, un es atkal jutos ļoti īpaši,» stāsta lieliskais aktieris. Viņš sapratis, ka dzimšanas diena katram cilvēkam ir īpaša, lai arī kā kādreiz gribētos teikt, ka tam nav jāpievērš uzmanība.

«Īstenībā, tas posms, kad tu gatavojies nākt un nāc šajā pasaulē, zināmu ietekmi uz tevi atstāj. Nevar noliegt, ka enerģētiski šis laiks – arī pirms un pēc dzimšanas dienas – ir savādāks, jo tas taču ir svarīgākais mirklis tavā dzīvē, ka pasaule tieši šajā dienā izlēma tevi pieņemt. Tāpēc es domāju, ka no šī laika, no šīs dienas enerģētiski nevajadzētu izvairīties. Tas nenozīmē, ka obligāti ir jārīko milzīgas svinības, bet vismaz pašam ir sevi jāapsveic un atkal no jauna jāmēģina sajust to mirkli, kad pirms tik un tik gadiem tu pasauli ieraudzīji pirmoreiz. Un jāmēģina pasauli ieraudzīt atkal no jauna!» uzskata šodienas jubilārs.

Iesākoties jaunajai teātra sezonai, Ģirts Liuziniks ir nodarbināts pie režisora Mihaila Gruzdova, kurš Lielajā zālē iestudē Tomasa Manna drāmu Avantūrista grēksūdze. «Mēģinājumu process ir interesants – ir prieks, ir pārdzīvojumi, ir jautājumi, mēs meklējam, taustāmies, mēģinām sajust. Esam jau gala procesā, līdz pirmizrādei palikušas divas nedēļas,» stāsta talantīgais aktieris, piebilstot, ka pirmizrāde plānota 22. oktobrī.

Taujāts, vai vasarā viņam ir sanācis atpūsties un uzkrāt pietiekami daudz spēka jaunajai teātra sezonai, Ģirts Liuziniks atteic, ka vairākus pēdējos gadus viņš sevi cenšas nenoslogot ar papildu darbiem jeb peļņas avotiem. «Vasaras cenšos pavadīt kopā ar bērniem – viņi ir mana atslodze, viņi ir mans prieks un mana laime,» atzīst divu dēlu – Everta (4) un Knuta (2) – tētis.