Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

3.maija jubilārs: aktieris Lauris Dzelzītis

Lauris Dzelzītis: «Vasarās formula ir vienkārša – vajag strādāt laukos, elpot svaigu gaisu, mosties līdz ar sauli, iet gulēt līdz ar sauli, un tad viss būs labi» © Privāts arhīvs

«Savā īpašumā stādīšu kokus – tā ir lakoniska atbilde par to, ko darīšu savā dzimšanas dienā, jo šogad man tā gribas,» kodolīgs ir šīs dienas gaviļnieks, Dailes teātra aktieris Lauris Dzelzītis (38). «Un tas ne par ko neliecina. Nevajag meklēt nekādus zemūdens akmeņus. Kā lai zina, varbūt nākamgad man būs uznācis kāds svinēšanas trakums? Vajag pieņemt lietas tādas, kādas tās ir.»

Dienu iepriekš Lauris Dzelzītis iepircis stādus, lai šodien tos varētu stādīt savā dzimtajā vietā Alojā, kur viņam ir arī īpašums. Augļu dārzs jau sastādīts pirms diviem gadiem - āboli, plūmes, ķirši, bumbieri... Saimnieks ir gatavs tam, ka dažus mazos kociņus būs apskādējuši zaķi, iespējams, to vietā būs jāstāda jauni, bet kopumā augļu dārzs pieņemas brašumā, pērn jau ienākušies daži augļi. Nu saimnieks ir gatavs sava īpašuma robežas apstādīt ar kokiem. «Un tas ir nopietni. Nebūs ballīte, kurā izklaide viesiem būs koku stādīšana,» strikti nosaka Lauris Dzelzītis un pieļauj iespējamību, ka šis process varētu notikt arī lepnā vientulībā. «Kāpēc ne? Kā lai saka - laiks iet, pārdomas paliek,» šāda scenārija varbūtību skaidro Lauris Dzelzītis, bet piebilst, ka, iespējams, kāds jau atbrauks, iespējams, kāds kolēģis, kam gribas ar moci pabraukāties. «Par to es neiespringstu. Es rīt stādīšu kokus. Ja kāds ieradīsies, tad viņš būs pievienojies šim procesam.»

Šo sezonu, kura jau iegājusi finiša taisnē, Lauris Dzelzītis raksturo kā sev mierīgu, bet nākamā gan būšot smagāka - tādus minējumus viņš izsaka pēc tām lugām, kuras tiks iestudētas un kurās viņam paredzētas lomas. Aizvadītajā sezonā viņam bija arī profesionāla atzinība - nominācija Krodera balvai, kuru viņš tomēr nesaņēma. «Mani vairāk interesē, lai būtu labas lomas pie labiem režisoriem,» nosaka aktieris.

Pērnajā vasarā aktieris vienu mēnesi ceļojis pa ASV, un šo piedzīvojumu viņš raksturo strupi: «Izbaudīju to. Kruti. Šogad būšu tepat pa Latviju.» Jo šī vasara galvenokārt tiks pavadīta filmēšanas laukumā - pavisam drīz atsāksies filmēšana seriālam Viņas melo labāk, bet vasarā diezgan ilgs laiks rezervēts režisora Aigara Graubas jaunākās filmas Nameja gredzens uzņemšanai.

«Man tur forša loma - igaunis, Nameja draugs,» atklāj Lauris Dzelzītis. Savu laiku prasīs arī ierastā nodarbe - pasākumu vadīšana, un visiem projektiem klāt nāks arī darbi lauku īpašumā, un tad jau vasara būs galā. «Cilvēka resursi ir neizmērojami, vajag tikai pareizi tos izlietot. Vecāmamma man saka: «Aizej, puika, saskaldi malku, būs tev joga un fitness». Vasarās formula ir vienkārša - vajag strādāt laukos, elpot svaigu gaisu, mosties līdz ar sauli, iet gulēt līdz ar sauli, un tad viss būs labi. Protams, tāds dzīvesveids aktierim iespējams vasarā, jo, kad aktīva sezona teātrī, tad no desmitiem rītā līdz desmitiem vakarā esi iekšā teātrī, izvēles tikpat kā nav, tāda ir dzīve.».