Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Slāvu bazārs Vitebskā – par draudzību un mieru pasaulē

© Santa Raita

Starptautiskais mākslu festivāls Slāvu bazārs Vitebskā (Slavjanskij bazar v Vitebske), kas šogad no 10. līdz 15. jūlijam notika 23. gadu pēc kārtas, ir kļuvis jau par īpašu Baltkrievijas firmas zīmi.

 Ik gadu pašā vasaras viducī šajā mājīgajā un vēsturiski krāšņajā mākslinieku pilsētā, kas izvietojusies Baltkrievijas ziemeļaustrumos Daugavas upes krastā, sabrauc tūkstošiem viesu, un arī šogad tajā tika sagaidīti pārstāvji no 29 pasaules valstīm un viņu skaits pārsniedza 20 tūkstošus.

Centrālais notikums – konkurss

Starptautiskā mākslu festivāla Slāvu bazārs Vitebskā, kas apvieno dažādas mākslas jomas, centrālais notikums ir jauno estrādes mūzikas izpildītāju konkurss (tas notiek Vasaras amfiteātrī, kurā ir ap 6000 vietu). Tā bijis jau kopš 1992. gada, kad notika pirmais jauno dziedātāju konkurss. Tolaik tā žūrijas priekšsēdētājs bija leģendārās grupas Pesņari līderis un mākslinieciskais vadītājs Vladimirs Muļavins, un ar šā konkursa pirmā uzvarētāja godu lepojas Ukrainas dziedātājs Oleksa Berests.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka šogad Latviju šajā konkursā pārstāvēja grupas Musiqq solists Emīls Balceris, kurš par konkursa pusfinālā izpildīto latviešu tautasdziesmu Tumša nakte, zaļa zāle ieguva Vitebskas pilsētas piešķirto V. Muļavina prēmiju par labāko tautasdziesmas izpildījumu.

Jau 12 gadu festivāla ietvaros notiek arī starptautisks bērnu muzikālais konkurss, un šoreiz Latvijas vārdu tajā godam nesa rīdziniece Katrīna Paula Dīringa (8), kura dziedāšanas prasmes apgūst Rīgas Skolēnu pilī pie pazīstamā dziedātāja Uģa Rozes.

Kopš 1995. gada festivāla patrons ir Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, un tas nozīmē, ka festivālam ir arī ievērojams valsts atbalsts. Prezidents ik gadu kāpj uz Vitebskas Vasaras amfiteātra skatuves, un ar viņa uzrunu arī tradicionāli tiek atklāts festivāls. Viņš ir gandarīts, ka Slāvu bazārs Vitebskā, kas savulaik iesākās ar vienkāršu dziesmu konkursu, 23 gadu laikā ir izaudzis līdz «radošo sasniegumu olimpiādei», kur savu talantu un savus sasniegumus demonstrē visdažādāko mākslas jomu pārstāvji. «Mēs, slāvi, cienām un godājam talantu. Mēs nedalām cilvēkus savējos un svešajos, tāpēc priecājamies šeit redzēt cilvēkus no visas pasaules. [..] Šis festivāls jau sen ir izgājis no slāvu tautu rāmjiem, tas paplašina ne tikai radošās, bet arī ģeogrāfiskās robežas. [..] Šie ir svētki visiem, kuri ar savu darbu dara pasauli krāsaināku un labāku. Šie ir svētki visiem, kuri prot novērtēt skaistumu, talantu un oriģinalitāti. Un šī ir vieta, kur varam apliecināt savu vēlmi būt kopā,» savā uzrunā uzsvēra Baltkrievijas prezidents. Kopš 1998. gada Slāvu bazārs Vitebskā ir lielākais starptautiskais kultūras notikums Baltkrievijā.

10 kilometru garumā Festivāla laikā Vitebskā katrs var atrast sev interesējošas aktivitātes: Vasaras amfiteātrī notiek populārās mūzikas koncerti (biļešu cenas svārstās no 50 tūkstošiem līdz 1,3 miljoniem Baltkrievijas rubļu), Filharmonijā skan džezs un rokenrols (šogad festivāla programmu ar koncertu Filharmonijā kuplināja arī Latvijas rokenrola grupa Big Al & The Jockers), Vitebskas Nacionālajā Jakuba Kolasa vārdā nosauktajā akadēmiskajā drāmas teātrī ar savām labākajām izrādēm viesojas teātri no Krievijas un Ukrainas, savukārt muzejos un izstāžu zālēs skatāmas dažādu mākslas projektu prezentācijas. Savukārt Meistaru pilsētā ar savu radošo veikumu sevi prezentē mākslinieki un tautas daiļamata meistari. Bet Vitebskas vernisāžā (Suvorova ielā, kas kopš 2011. gada atdota gājējiem) festivāla laikā cits par citu skaļāki (jo ar dzīvo mūziku) ir neskaitāmi krodziņi, tur dzied un dejo, tur tiek piedāvātas dažādas atrakcijas lieliem un maziem, tur izvietojušies neskaitāmi tirdzniecības stendi, kuros var iegādāties gan košus suvenīrus, gan īstus mākslas darbus, gan arī pavisam praktiskas un saimniecībā noderīgas lietas. Starp citu, festivāla organizatori sarēķinājuši: ja visas tirdzniecības vietas, kas festivāla laikā darbojas pilsētā, saliktu vienā rindā, tā stieptos 10 kilometru garumā.

Šogad festivālā pirmoreiz tika izveidots Leļļu kvartāls (Кукольный квартал), kur savu meistarību rādīja leļļu teātru aktieri no Baltkrievijas un Krievijas. Pirmoreiz festivāla programmā bija arī Mākslas sesija (АртСессия), kur ar saviem darbiem sevi prezentēja Baltkrievijas, Krievijas, Latvijas un Vācijas mākslas augstskolu studenti.

Kopumā festivāla laikā notika 75 koncerti, šova programmas, konkursi, izstādes, izrādes, kino pirmizrādes un tikšanās ar teātra un estrādes skatuves māksliniekiem – visiem vecumiem un dažādām gaumēm. Un, ja pirms diviem gadiem, kad, pateicoties Baltkrievijas vēstniecībai Latvijā, man arī bija iespēja būt šajā festivālā, tur dzirkstīja bezbēdīgs prieks, jautrība un nebeidzama līksmība, tad šoreiz nevarēja nesajust, ka sabiedrību nomāc notiekošais Ukrainā. Un, lai arī uz skatuves par to tiešā tekstā netika runāts, aukstā kara satricinājums un līdzpārdzīvojums bija jūtams – tur kultūru un izklaidi neviens nejauca kopā ar politiku, vien aicināja uz sapratni, sadraudzību un vienotību un vēlēja mieru pasaulei.

***

DER ZINĀT

• Naudas vienība – Baltkrievijas rublis (BYR); nauda ir viena no lietām, kas Baltkrievijā jauc galvu un mulsina visvairāk, jo EUR 1 ir ap 14 000 BYR

• Ir vajadzīga vīza – vienreizējā vīza līdz 10 dienām maksā EUR 25 (steidzamā kārtā to iespējams nokārtot par EUR 50); vajadzīga arī veselības apdrošināšanas polise uz vīzas darbības laiku

***

VAR AIZBRAUKT

• ar autobusu no Rīgas SAO (caur Daugavpili) – katru pirmdienu, ceturtdienu, piektdienu, sestdienu un svētdienu plkst. 1.30 (Vitebskā – ap11.40); biļetes cena – EUR 23

• ar mašīnu: attālums no Rīgas līdz Vitebskai – 495 km, aptuvenais laiks ceļā – 8 h

***

CIK MAKSĀ?

• Sabiedriskais transports ir lēts – 3200 Baltkrievijas rubļu par braucienu autobusā/trolejbusā/tramvajā (biļetes tirgo konduktori)

• Par auto stāvvietu pilsētas centrā nav jāmaksā

• Paēst restorānā vairs nevar tik lēti, kā tas bija pirms diviem gadiem: kopš šā gada sākuma pārtikas produktu cenas Baltkrievijā ir ievērojami augušas un ir līdzvērtīgas cenām Latvijā