Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Teātra mākslinieki Rīgā veidos protesta performances

© F64

Festivālā "Dirty Drama", kas Rīgā notiks no 4.augusta līdz 7.augustam, būs iespējams vērot teātra mākslinieku veidotas protesta performances par sabiedrībai nozīmīgām tēmām.

Kā aģentūru LETA informēja "Dirty Deal Teatro" sabiedrisko attiecību vadītāja Daina Tabūna, visi pasākumi norisināsies Rīgas pilsētvidē, kā arī sociālajos tīklos, un būs apmeklējami bez maksas.

Teātra režisora Mārtiņa Eihes performance "Neizslēdz mani no mantojuma" būs protests pret Rīgas pašvaldības īpašumu izpārdošanu. Akcijas īstenošanai režisors plāno izmantot sociālos tīklus "Facebook" un "Twitter, kā arī citas interneta sniegtās iespējas.

Pirmdien, 4.augustā, plkst.10 Latviešu Strēlnieku laukumā būs iespēja novērtēt Kristīnes Vismanes performanci "Pieņemšana". Laikmetīgās dejas horeogrāfe caur personīgiem cilvēku stāstiem vēlas vērst uzmanību uz dažādām tabu tēmām sabiedrībā - lietām, ko ikdienā noklusējam.

Otrdien, 5.augustā, plkst.18 Rātslaukumā notiks performance "Astoņi žeperi". Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) aktiermākslas students Toms Treinis iestāsies pret to, ka politiskie spēki aizmirsuši par tautas interesēm. Viņš sola skatītājiem un arī varas pārstāvjiem laikmetīgā veidā atgādināt par tradicionālajām vērtībām.

Trešdien, 6.augustā, plkst.13 Kaļķu ielā starp Aspazijas bulvāri un Vaļņu ielu būs vērojama performance "Metam naudu Daugavā". LKA teātra režijas studente Justīne Vaivode vēlas pievērst uzmanību jauniešu apsēstībai ar sociālajiem tīkliem un informācijas tehnoloģijām. Jaunā māksliniece iecerējusi parādīt, ka var arī citādi.

Ceturtdien, 7.augustā, plkst.18 pie 1905.gada pieminekļa notiks Valtera Sīļa protesta performance "2005.gada 23.jūlija piemineklis". Jaunais režisors, kurš ar savām sociāli un politiski aktīvajām izrādēm jau guvis plašu atzinību, nāk klajā ar priekšlikumu - kāpēc gan mēs nevarētu nokrāsot 1905.gada pieminekļa karogu? Piemēram, varavīksnes krāsās? Šajā performancē viņš vēlas pamudināt Latvijas iedzīvotājus aktīvāk iestāties par savām cilvēktiesībām un cīnīties pret to pārkāpumiem.

Jau ziņots, ka meistardarbnīcu "Protesta māksla", kuras rezultāts būs piecas performances, pasniegs amerikāņu performances mākslinieks, Kalifornijas Universitātes Deivisā profesors Lerijs Bogads. Viņš ir arī "Center for Artistic Activism/West Coast" direktors un viens no "The Clandestine Insurgent Rebel Clown Army" dibinātājiem. Bogads sarakstījis vairākas grāmatas, kas tiek izmantotas mācību procesā dažādās ASV un Eiropas koledžās un universitātēs. Viņš sarakstījis arī lugas par sociāli un politiski sāpīgām tēmām - Ēģiptes revolūciju, "FBI COINTELPRO" darbību, Pinočeta apvērsumu Čīlē, globālo klimata pārmaiņu ietekmi u.c. Bogads regulāri vada meistarklases, kā arī palīdz aktīvistiem visā pasaulē izstrādāt radošas, performatīvas un nevardarbīgas protesta metodes.

Festivāls "Dirty Drama" šogad būs veltīts izslēgšanas fenomenam. Festivālā tiks meklēta atbilde uz jautājumu, kāpēc vieni uzskati ir atzīti par akceptējamiem, bet citas idejas, notikumi un cilvēki pieņemti par nevēlamiem un "izslēgti" no sabiedrības kolektīvās apziņas. Publikas novērtējumam tiks piedāvātas darbnīcās tapušās izrādes un performances, kā arī lekcijas un citi pasākumi.