Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Kultūra

Sabiedriskajā transportā stāstīs par Rīgas arhitektūru

© F64

Svētdien, 5. oktobrī, Rīgā notiks vēl nebijusi kultūras akcija – atsevišķi sabiedriskā transporta maršruti uz vienu dienu kļūs par sava veida tūrisma izbraucieniem, kur gidi pasažieriem stāstīs par ceļā esošajiem arhitektūras un pilsētvides objektiem un notikumiem.

Šādu ieceri īstenos Latvijas Arhitektu savienība sadarbībā ar uzņēmumu „Rīgas satiksme” kā sveicienu pasažieriem Pasaules arhitektūras dienā.

Maršruti izvēlēti, lai aptvertu pēc iespējas plašas un dažādas Rīgas teritorijas: 9. autobuss (centrs – Mežaparks), 24.trolejbuss (centrs – Ziepniekkalns) un 5. tramvajs (Iļģuciems – Mīlgrāvis). 9.autobusa maršrutā gidi strādās visos reisos laika posmā no plkst.10.00 līdz 19.00, 24. trolejbusā – no plkst.10.00 līdz 15.00 un 5. tramvajā no plkst. 15.00 līdz 19.00. Stāsti solās būt aizraujoši arī tāpēc, ka gidu lomās iejutīsies Latvijas Kultūras akadēmijas topošie aktieri.

„Šādu akciju Rīgas satiksme atbalsta pirmo reizi, taču, ja pasažieriem tā patiks, nav izslēgts, ka tā kļūst par jauku ikgadēju tradīciju,“ saka „Rīgas satiksmes” preses sekretārs Viktors Zaķis.

Latvijas Arhitektu savienība jau tradicionāli katru gadu rīko Pasaules arhitektūras dienas pasākumus Latvijā. Savulaik tikušas organizētas arī atvērtās dienas arhitektu birojos un arhitektu bezmaksas konsultācijas. Katru gadu šajā laikā tiek arī pasniegtas „Rīgas pilsētas arhitekta biroja“ gada balvas Rīgas arhitektūrā.

„Arhitektūra ir cilvēkiem – grib viņi to vai ne – tuvākā no mākslām, jo tā ir visapkārt,“ saka Latvijas Arhitektu savienības valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Ķibilds. „Bet kā jau tas nereti ir ar lietām mums degungalā – tās ir tik pierastas, ka paliek nepamanītas. Šādas sabiedriskā transporta ekskursijas, vismaz reizi gadā, ir iespēja neuzbāzīgai, aizraujošai sarunai ar cilvēkiem, pamudinājums pacelt acis un ieraudzīt vairāk.“